ARTĂ
INTERVIU Balerina-fizician Merritt Moore dansează cu roboții: Trebuie să fiu foarte intuitivă cu mine însămi, fiindcă e un fel de oglindire
Balerină și cercetătoare în fizică cuantică, două preocupări care la prima vedere par diametral opuse, dar care au inspirat-o și format-o în egală măsură pe Merritt Moore, o tânără americancă recunoscută în întreaga lume drept balerina care dansează cu roboți.
Fotogeografica, salonul național de fotografie. Ce momente și locuri emblematice din România se găsesc în cadrul expoziției
Zeci de mii de fotografii au fost realizate în decursul unui sfert de veac, în cadrul salonului național de fotografie ”Fotogeografica”. Imaginile surprinse, în mare parte de studenți, au ca tematică patrimoniul natural și cultural al României.
Drumul artei către libertate. Povestea marelui scenograf român care a fugit de mecanismele de cenzurare a artei în comunism
Helmut Stürmer este unul dintre cei mai apreciați scenografi români. În peste 50 de ani de carieră, a semnat scenografia a aproximativ 400 de reprezentații teatrale sau de Operă. Decorurile și costumele sale au călătorit pe toate continentele.
Arta dependențelor. Atoma, artistul vizual care prezintă printr-o expoziție „robotizarea” societății
Lumea în care trăim este invariabil marcată de explozia tehnologică. Comunicarea interumană are loc mai degrabă în spațiul virtual, iar dependența de orice înseamnă smartphone sau rețele de socializare este un fenomen global.
Germania: Un tablou al lui Piet Mondrian a fost expus incorect, cu susul în jos, timp de 77 de ani
Un tablou al pictorului abstract Piet Mondrian a fost expus incorect timp de 77 de ani, au descoperit săptămâna aceasta responsabilii de la muzeul Kunstsammlung din Dusseldorf, unde poate fi văzut în prezent.
Jerry Lee Lewis, simbol al muzicii rock’n’roll, a murit. Artistul avea 87 de ani
Jerry Lee Lewis, considerat un pionier al muzicii rock’n’roll în anii '50, a murit la vârsta de 87 de ani. Anunțul decesului a fost făcut de reprezentantul artistului, scrie The Guardian.https://www.theguardian.com/music/2022/oct/28/jerry-lee-lewis-rock-n-roll-star-dead
Școala de olărit de la Piscu, unde elevii învață despre tradiții și patrimoniu
La câteva zeci de kilometri de București, există un loc unde tradiția olăritului le este predată și celor mici. Elevii pot participa la ateliere special dedicate lor și învață meșteșuguri vechi. Mai mult, aceștia asistă și la lecții de patrimoniu cultural.
Adăpost antiatomic din Bosnia, transformat în galerie de artă
Bosnia, ca de altfel întregul spațiu al fostei republici federale Iugoslavia, nu duce lipsă de adăposturi anti-nucleare construite în timpul Războiului Rece. Nu se știe însă cât de eficiente mai sunt acestea în condițiile în care pericolul nuclear planează din nou asupra Europei.
Expoziția Vincent Van Gogh de la Roma prezintă celebrul autoportret într-o nouă lumină
Un autoportret celebru al lui Vincent Van Gogh este expus în afara țării sale de origine pentru prima dată de la restaurarea sa. În 2020, a fost îndepărtat de pe tablou un lac galben care îi atenuase culorile originale.
Desenul, în viziunea Getei Brătescu, este un dans a trei personaje înlănțuite: creierul, ochiul și mâna
O oră de activități creative, în fiecare zi, are un efect benefic asupra sănătății mintale. Mai mult, consumul de artă, fie că vorbim despre terapia prin pictură sau o simplă plimbare într-un muzeu ajută la combaterea stresului și anxietății.
Noile tehnologii în arta vizuală. Inteligența artificială poate genera opere de artă în baza unei descrieri
O lucrare de artă stârnește controverse în Statele Unite, după ce a câștigat o competiție de imagini manipulate digital. Cazul conturează o nouă realitate, una tot mai populară, care te face să te întrebi dacă arta va mai fi vreodată ca până acum.
Târgul Olarilor, la Sibiu. S-au adunat peste 120 de meșteri olari din toată țara
Olari din toate colțurile țării și-au dat întâlnire weekend-ul acesta la Sibiu, la Târgul Olarilor. Meșteri ce lucrează lutul pe roată, după vechi tehnici învățate de la părinți și bunici, dar și tineri ceramiști ce leagă tradiția de modernitate, au prezentat publicului mii de obiecte din lut.
Festivalul de film de la Veneţia. Volodimir Zelenski a vorbit în deschiderea evenimentului
Cea de-a 79-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia s-a deschis miercuri seară cu Catherine Deneuve ca invitată de onoare şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în calitate de invitat surpriză, informează AFP, potrivit Agerpres.
Artă din pungă cu pungi. Campanie de reciclare a 1.000.000 de pungi, în București
La Rezidența 9 din București este un covor din pungi de plastic, lucrarea artistei vizuale Lumi Mihai. L-a lucrat în cadrul unui atelier împreună cu participanți la un proiect inimos, venit din dorința de a-i responsabiliza pe oameni cu privire la grija față de planet - Proiectul „Punga cu pungi”.
Rochia de mireasă, cu care Prințesa Diana a intrat în istorie, admirată de o lume întreagă
Nunta prințesei Diana cu prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, a rămas în istorie. Realizarea rochiei de mireasă a durat luni de zile, iar secretul modelului a fost păstrat cu grijă, până în ziua nunții. Designerul rochiei celebre își amintește încă detalii de atunci.
Lumea literară, alături de Salman Rushdie
Reprezentanți de seamă ai comunității literare americane s-au reunit în fața Bibliotecii Publice din New York pentru a-și arăta solidaritatea cu Salman Rushdie. Unii dintre ei au citit cu voce tare din operele autorului britanic de origine indiană.
Mâinile care modelează albul. Povestea Mariei Rădulescu, ipsosar de peste jumătate de secol
Are 86 de ani. Este ipsosar, o profesie pe cale de dispariție. Lucrează cu ipsos de peste jumătate de secol, într-un atelier mic, pe strada Griviței, în București. Mâinile îi sunt mereu albe, de la pulbere.
O cameră a sclavilor, descoperită la Pompei. La 2.000 de ani de la erupție, Vezuviul oferă noi surprize
Arheologii care lucrează printre ruinele orașului antic Pompei au scos la lumină rămășițele unei așa-numite "camere a sclavilor". Aceasta a fost descoperită într-o vilă romană distrusă de erupția Vezuviului de acum aproape 2.000 de ani.