Articole scrise de Octav Vasilescu
Proiectele finanțate din PNRR. Ce a făcut România cu banii primiți de la Comisia Europeană
Guvernul României va purta discuții decisive săptămâna aceasta cu reprezentanții Comisiei Europene. Ministrul Muncii, Ministrul Finanțelor și Ministrul Fondurilor Europene se află la Bruxelles, unde vor negocia reforma pensiilor speciale.
Revoluția Fiscală ajunge în Parlament. Cum ar putea fi demis Guvernul Ciolacu
Revoluția fiscală pregătită de Coaliția PSD-PNL nu va fi adoptată sub forma unei Ordonanțe de Urgență. Comisia Europeană a cerut Guvernului de la București să treacă măsurile prin Parlament, iar premierul a anunțat că va face acest lucru prin asumarea răspunderii.
Noi proteste ale angajaților din Finanțe. Secretar general sindicat: Promisiuni primim de ani de zile. Cu promisiunile murim de foame
Angajații din Finanțe au protestat, din nou, în toată țara. O parte dintre sindicaliști au intrat în grevă de avertisment pentru două ore și amenință cu grevă generală. Aceștia solicită creșteri salariale.
Aderarea României la Schengen, negociată la Atena. Ce discută premierul Marcel Ciolacu cu omologul său grec
Premierul Marcel Ciolacu va ridica problema aderării României la Spațiul Schengen în cadrul reuniunii șefilor de stat din regiune. La Atena vor fi prezenți și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Partidele din România, printre cele mai bogate din UE. În acest an au cheltuit 118 milioane de lei, adică 94% din suma totală
Politicienii din România cheltuiesc la foc automat banii primiți din subvenții. În prima jumătatea a anului, partidele au folosit aproape 94% din sumele alocate pentru acest an. Cei mai mulți bani au fost folosiți pentru presă şi propagandă, arată un raport întocmit de Expert Forum.
Guvernul dă răgaz magazinelor să ieftinească mâncarea. Consiliul Concurenței: unele ieftiniri țin și de sezon, nu doar de plafonare
Ministrul Agriculturii spune că statul le oferă un răgaz tuturor comercianților pentru a reduce prețurile pentru alimentele de bază. Asta după ce în mai multe hipermarketuri au fost descoperite produse unde adaosul comercial nu a fost plafonat, așa cum a impus Guvernul.
PNRR, blocat din cauza pensiilor speciale. Ce proiecte rămân fără finanțare dacă Guvernul nu rezolvă blocajul
România va pierde peste 6 miliarde de euro, bani europeni, dacă nu duce la capăt reforma pensiilor speciale. Guvernul nu mai poate trimite alte cereri de plată spre Bruxelles până când nu rezolvă acest jalon de tip „linie roșie”.
Cafeaua se scumpește. Comercianții trebuie să majoreze TVA-ul, după o scăpare legislativă
Ceașca de cafea se scumpește odată cu majorarea TVA de la 9% la 19% pentru acest produs. Asta după ce, cu o întârziere de peste jumătate de an, Ministerul Finanțelor a descoperit că barurile și cafenelele din România nu facturează corect TVA-ul pentru cafea.
EXCLUSIV: Ungaria sprijină aderarea României la Schengen. Kelemen Hunor: ”Interesul Ungariei este să se lărgească spațiul Schengen”
Ungaria susține aderarea României la Schengen. Aflat într-o vizită privată în țara noastră, premierul ungar Viktor Orban și prim-ministrul Marcel Ciolacu au vorbit despre extinderea spațiului Schengen.
Studiu: Românii au muncit până în iunie doar pentru a plăti taxele la stat
Un angajat din România a muncit până pe 19 iunie doar pentru a-și plăti taxele la stat, arată un studiu realizat de Institutul Economic Molinari. Doar după această dată cetățenii au început să lucreze pentru ei înșiși.
Experiment Euronews | Prețul alimentelor în România vs. Europa de vest
Euronews a comparat prețurile alimentelor de bază din România și Germania, după ce premierul Marcel Ciolacu a spus că mâncarea este mai ieftină în străinătate. Am constatat, de exemplu, că prețul mediu al zahărului este mai mic în țara noastră decât în Germania.
UPDATE Înalta Curte de Casație și Justiție atacă la Curtea Constituțională legea pensiilor speciale. România riscă să piardă banii din PNRR
Proiectul prevăzut în PNRR este contestat în continuare de opoziție și ar putea fi atacat la Curtea Constituțională. Reprezentanții USR atrag atenția că România riscă în continuare să piardă bani europeni dacă oficialii vor considera că jalonul privind pensiile speciale nu a fost îndeplinit.
Averile miniștrilor din guvernul Ciolacu. Unii dețin bijuterii de zeci de mii de euro, iar alții au de achitat credite
Miniștrii Culturii, Justiției și Sănătății sunt printre cei mai bogați din Cabinetul condus de Marcel Ciolacu, potrivit declarațiilor de avere. Mai bogați chiar și decât premierul.
Surse: Ce urmează după amânarea rotativei. PSD vrea ca Marcel Ciolacu să devină premier până la 1 Iulie
Greva profesorilor a amânat rotativa guvernamentală, iar discuțiile privind formarea noului Executiv au intrat în ”stand-by”. Cu toate acestea, PSD nu ar fi dispus să aștepte prea mult demisia lui Nicolae Ciucă.
Creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, criticată. Europol: speranța de viață a polițiștilor este de 64 de ani, deci nu apucă pensia
Încep să apară reacții dure după ce ministrul Muncii a anunțat că vârsta de pensionare va crește treptat până toți românii până la 65 de ani. De exemplu, sindicatele transmit că polițiștii își pierd viața, în medie, la 64 de ani. Astfel că ar avea șanse mici să mai prindă prima pensie.
VIDEO. Ministrul Eduard Novak nu vrea să audă de comasarea Ministerului Sportului cu Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea
Discuțiile pentru formarea noului Guvern au fost blocate după izbucnirea grevei din învățământ, dar se vorbește în continuare despre comasarea unor ministere. PSD își dorește un Guvern mai suplu după efectuarea rotativei.
EXCLUSIV. Ligia Deca, despre amânarea rotativei și greva generală a profesorilor: "Există suficientă înțelepciune pentru a nu se ajunge la grevă"
PSD și UDMR ar fi de acord cu amânarea rotativei guvernamentale, în contextul grevei anunțate de sindicatele din învățământ. Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat pentru Euronews România că și pentru ea reprezintă o prioritate rezolvarea acestei situații.
Guvern nou cu mulți miniștri vechi. Cine ar putea face parte din noul Executiv
Lucian Bode, Ligia Deca sau Bogdan Aurescu ar putea să rămână în guvern și după ce PSD va prelua postul de prim-ministru. Din viitorul executiv ar putea să facă parte și fostul premier social-democrat, Mihai Tudose.
Ce este AMEPIP, super-agenția care va avea cei mai bogați bugetari și va controla toate companiile de stat din România
Camera Deputaților a adoptat legea prin care va fi înființată super-agenția care va controla toate companiile de stat din România. Proiectul merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
PSD și PNL, negocieri pentru rotativa guvernamentală. Coaliția vrea Executiv nou până pe 1 iunie
Liderii Coaliției s-au întâlnit marți pentru a discuta despre rotativa guvernamentală. PSD și PNL își doresc ca noul Executiv să fie instalat până la 1 iunie, iar Marcel Ciolacu ar urma să devină noul premier al României.
42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional
4 din 10 elevi români sunt analfabeți funcțional, arată cel mai recent studiu național. Raportul a fost întocmit de o platformă educațională, în colaborare cu Ministerul Educației. Numai un elev din 10 are capacitate de a înțelege mesajul unui text.
Revoluția din Legile Educației. Matematica și religia intră în BAC pentru elevii de la uman
Legea învățământului preuniversitar a primit un raport de admitere în Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților, prima cameră sesizată. Proiectul va merge în plenul Camerei Deputaților pentru votul final, iar mai apoi trebuie să treacă și de Senat.
Primul curs de Inteligență Artificială cu certificare europeană. Elevi din București vor învăța despre tehnologia viitorului
Elevii din România vor putea lua parte la cursuri gratuite de introducere în Inteligența Artificială. 25 de elevi ai Colegiului Național Mihai Viteazul din București sunt înscriși în programul pilot lansat de o organizație autohtonă.