România riscă suspendarea fondurilor europene și o amendă de 1,4 miliarde de euro dacă nu va ajunge vineri la un acord cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Asta pentru că țara noastră nu se mai poate încadra în ținta de deficit bugetar stabilită anul trecut.
Chiar dacă reprezentanții Guvernului sunt încrezători înaintea discuțiilor finale dintre Marcel Ciolacu și șefa Comisiei Europene, trebuie luat în calcul și scenariul în care nu s-ar putea ajunge la un acord privind renegocierea țintei de deficit bugetar pentru țara noastră.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, spunea că dacă nu se va ajunge la un consens cu reprezentanții Comisiei Europene, iar România nu va reuși să se încadreze în ținta de deficit bugetar, atunci, țara noastră va risca să rămână cu peste 40 de miliarde de euro bani europeni suspendați ca urmare a acestui lucru.
De asemenea, trebuie menționat faptul că țara noastră a avut anul trecut un deficit de 6,3% din PIB, astfel că dacă România va încheia anul cu un deficit mai mare de 5,7% va încasa automat o amendă de 0,5% din PIB, echivalentul a aproximativ 1,4 miliarde de euro.
În ceea ce privește redactarea legii care ar trebui să pună în vigoare măsurile fiscale agreate cu Comisia Europeană, aceasta ar urma să fie gata după data de 11 septembrie.
Inițial, s-a spus că reprezentanții Guvernului își vor asuma răspunderea în fața Parlamentului în prima săptămână din luna septembrie, însă știm că urmează să aibă loc la București Summitul celor Trei Mări, astfel că Guvernul vrea să vină cu această lege, să-și asume răspunderea în fața Parlamentului în a doua săptămână din septembrie, după ce se vor încheia toate întâlnirile oficiale de la București și rămâne în picioare acel plan, conform căruia Guvernul își va asuma răspunderea și Opoziția va putea doar să depună o moțiune de cenzură pentru a încerca să blocheze acest pachet de măsuri fiscale impus de Executivul lui Ciolacu.
În weekend, va avea loc o reuniune oficială a liderilor din PSD, la care va participa și Marcel Ciolacu, iar luni, cei din PNL se vor întâlni pentru a discuta intern măsurile agreate la Bruxelles.
După aceea, legea privind măsurile fiscale va fi redactată și, în cele din urmă, va fi pusă în transparență de către Guvern.