Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zile toride, nopți tropicale și inundații. Deși în aproape toată țara e caniculă, a fost rupere de nori în județele Suceava și Harghita

Valul de căldură extremă se extinde. De miercuri, toată țara intră sub avertizare de caniculă, iar în București și alte nouă județe o să fie cod portocaliu. Aici, temperaturile vor depăși 39 de grade Celsius. Nici noaptea nu ne vom răcori. Minimele nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, fiind caracteristice nopților tropicale. Aceste temperaturi extreme vor continua toată săptămâna.

Zile toride, nopți tropicale și inundații, în România

Codul portocaliu va afecta zone din sudul Crișanei, zona Banatului, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei și București.

Oana Păduraru, meteorolog ANM: „Atenționarea meteorologică pentru ziua de astăzi (n.r. marți) își menține valabilitatea, iar în zonele vizate de codul galben, care reprezintă aproape toată țara, ne așteptăm la temperaturi maxime cuprinse între 33...37 de grade, iar în partea de sud a țării în special vor fi local și 38...39 de grade. Pe parcursul zilei de miercuri, situația se schimbă, pentru că valul de căldură se intensifică și s-a impus emiterea unei avertizări cod portocaliu pentru județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum și în municipiul București. În aceste zone ne așteptăm la caniculă și disconfort termic accentuat. Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar indicele temperatură-umezeală, după-amiaza, va depăși pragul critic de 80 de unități.

Până la finalul săptămânii, tendința este ca valul de căldură să fie în intensificare, de extins, deja s-a extins peste aproape toate zonele țării. Va persista în continuare și ne vom confrunta cu temperaturi foarte ridicate până în jurul a 39 de grade Celsius, izolat, chiar 40 de grade. Vorbim despre temperaturile măsurate la umbră, pentru că temperaturile resimțite vor fi mai ridicate față de acestea. Disconfort termic se va menține accentuat în continuare pe parcursul după-amiezelor, iar nopțile, într-adevăr, nu vor fi răcoroase, vor fi temperaturi minime în jurul a 20 de grade Celsius, ceea ce înseamnă nopți tropicale, o atmosferă destul de sufocantă pe parcursul nopților. Gradul de instabilitate poate fi destul de accentuat, însă la nivel cu totul și cu totul izolat în zona țării noastre, vizate de manifestări de instabilitate sunt în primul rând zonele montane și submontane (...). Miercuri, însă, probabilitate mai mare pentru astfel de fenomene, în sud-estul țării”.

În timp ce aproape toată România fierbe sub cod galben de căldură, a fost rupere de nori în unele localități din județele Suceava și Harghita.

Pompierii au salvat din calea viiturii șase oameni, între care doi copii, în comuna suceveană Cârlibaba. Apa a intrat în gospodării, iar cinci construcții anexe au fost distruse de viitură. Pompierii din Vatra Dornei au evacuat apa. Și pe Valea Topliței a fost viitură luni seara. Forțele de intervenție continuă misiunile pentru îndepărtarea efectelor furtunilor și eliberarea căilor de acces.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE