Marcel Ciolacu dă asigurări că România ia măsuri ferme pentru protejarea spațiului aerian și cooperează cu partenerii internaționali pentru a monitoriza orice amenințare externă. Cu toate acestea, după mai bine de un an de la survolarea teritoriului de către drone rusești, oficiali ai Armatei sunt audiați în Parlament pentru a identifica soluțiile legislative care să le permită piloților români să intervină eficient.
România pregătește legile pentru neutralizarea dronelor
Ciolacu: „Nu vă faceți griji că acea dronă ar fi putut lovi vreo țintă pe teritoriul României. Ar fi fost doborâtă imediat. Cu protocol, cu lege, fără lege. Nu se joacă nimeni”
La mai bine de un an de când dronele rusești se prăbușesc pe teritoriul țării noastre, România nu are încă de o legislație prin care să poată distruge aceste aparate. Cel puțin nu în cazul dronelor sau resturilor care ajung accidental în România. Armata poate doborî dronele numai dacă acestea atacă intenționat o țintă din țara noastră.
Premierul spune că România ia măsuri ferme pentru protejarea spațiului aerian și cooperează cu partenerii internaționali pentru a monitoriza orice amenințare externă, după ultimul atac asupra porturilor ucrainene, care a avut loc în weekend. Potrivit ministrului Apărării, aparatul „nu avea caracter ostil” pentru că, altfel, militarii ar fi intervenit. Senatorii din Comisia de Apărare și reprezentanții ministerului Apărării s-au întâlnit, miercuri, pentru a discuta despre stadiul proiectelor de modificare a legislației.
Întrebat dacă România are legislaţie pentru a doborî dronele care vin de pe teritoriul Federaţiei Ruse, dar și despre drona care a intrat mai mulţi kilometri în interiorul României, săptămâna trecută, Ciolacu a declarat că românii nu au motive de îngrijorare, pentru că în cazul în care o dronă ar fi trimisă să atace ținte de pe teritoriul țării ar fi imediat neutralizată.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Dacă vreo dronă intră pe teritoriul României, este identificată și ea este trimisă să lovească o țintă pe teritoriul României, ar fi doborâtă de îndată. Am ridicat F16-le și am monitorizat toată traiectoria ei pe teritoriul României, cum, de altfel, au făcut-o și alte state. Știți că avem Poliție Aeriană Internațională. Nu vă faceți griji că acea dronă ar fi putut lovi vreo țintă pe teritoriul României. Ar fi fost doborâtă imediat. Cu protocol, cu lege, fără lege. Nu se joacă nimeni, niște prostii”.
Anterior, și liderul PNL a subliniat necesitatea revizuirii procedurilor pentru misiunile de poliție aeriană pentru a preveni incidente similare sau mai grave.
Nicolae Ciucă a scris pe Facebook: „(...) Trebuie să înceapă de urgență audieri și analiză în comisiile de specialitate din Parlament, iar la audieri să fie invitat inclusiv Șeful Apărării. De asemenea este nevoie de revederea procedurilor la nivel Aliat pentru misiunile de Poliție Aeriană Întărită. Toate acestea trebuie să se desfășoare înainte să se întâmple o situație similară sau chiar mai gravă”.
Ministerul Apărării Naționale a confirmat că drona a intrat pe teritoriul României duminică dimineața, în timp ce Moscova ataca infrastructura portuară din Ucraina. Armata a trimis avioane F-16 pentru a monitoriza spațiul aerian, iar locuitorii din Tulcea și Constanța au primit mesaje Ro-Alert. Nu au fost raportate victime sau pagube imediate.