Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de mii de români studiază în străinătate. Destinațiile preferate anul acesta rămân Marea Britanie și Țările de Jos

Zeci de mii de studenți români se pregătesc să înceapă noul an universitar în străinătate. Destinațiile de studii preferate de tinerii din țara noastră sunt și anul acesta Marea Britanie și Țările de Jos. Mulți dintre ei au căutat oportunități de studiu în acest weekend la târgul World International Fair. 

 Interesul tinerilor români pentru universitățile din Belgia, Italia și Spania a crescut anul acesta, potrivit IntegralEdu. Însă, preferatele rămân Țările de Jos și Marea Britanie.

„Aș vrea să mă orientez spre o facultate de psihologie sau criminologie, ceva în afară. În general, mă uit după UK, după Italia, mie mi-ar plăcea să merg și în Australia, dar mama zice că e prea departe și... cum e „the Netherlands”? Olanda!”, spune o elevă. 

Discuție mamă a unui elev - reporter: 

„Dumneavoastră o susțineți în decizia de a pleca în afară?

Atâta îi trebuie să rămână aici! 

De ce?

Pentru că acolo este mai în siguranță din punct de vedere al societății, are alte oportunități. Vom face tot posibilul s-o susținem cu resurse personale, iar dacă nu facem față, luăm în considerare inclusiv varianta unui împrumut.” 

„Pur și simplu, nu cred că se merită să studiezi în România. Simt că am mai multe posibilități în alte țări. Precum, nu știu, să vorbesc mai mult în engleză”, a explicat o elevă. 

„M-am gândit și la varianta de a rămâne în România, dar nu sunt sigură momentan. Mie îmi place foarte tare țara noastră și este și mai comod”, a menționat o altă elevă. 

Elevii și studenții au avut ocazia să interacționeze cu 30 de univerisități din 13 țări, la World Educational Fair din București. Reprezentanții instituțiilor străine de învățământ s-au declarat impresionați de nivelul avansat de cunoaștere a limbii engleze pe care îl dovedesc tinerii români la interviuri.

Reporter: „De ce România?”

Christian Barjonet, reprezentant Geneva Business School: „Pentru că suntem o instituție internațională, avem tineri din toată lumea. De exemplu, acum, avem 200 de studenți în Geneva. Câți dintre ei credeți că sunt români? Doi.” 

Universitățile pun la dispoziția studenților pachete de școlarizare diverse.

Alexandra Bădescu, manager IntegralEdu:Oferă burse studenților și programe gratuite, în funcție de gradul de pregătire al elevilor și, bineînțeles, oferă și împrumuturi în așa fel încât să le fie ușor studenților să studieze. Anumite programe sunt gratuite, dar, și în funcție de programul ales, pot fi costuri de 1.500 de euro sau mai mult pe an.” 

În timp ce unele facultăți încearcă să atragă studenții internaționali, altele le pun piedici. Guvernul de dreapta din Țările de Jos, stat ce găzduiește mii de studenți români, încurajează universitățile să limiteze numărul studenților internaționali și să aibă mai multe programe în olandeză și mai puține în engleză.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE