Dacă pare prea bun să fie adevărat, atunci ar putea fi o capcană. 20.000 de români au accesat o ofertă „momeală” afișată pe pagini de internet cu trafic uriaș. A fost metoda autorităților de a testa vigilența românilor în fața atacurilor cibernetice: bannerul virtual oferea vacanțe de vis, la preț redus. Exact strategia folosită deja de infractorii informatici pentru a-și păcăli victimele. Speciliștii atenționează că un nou val de atacuri vizează România, în special utilizatorii de smartphone-uri.
20.000 dintre ei au dat click
Timp de trei zile afișul care anunța vacanțe exotice cu 70% reducere a trecut virtual prin fața a 11 milioane de utilizatori: 20.000 dintre ei au dat click, aceștia nu au fost puși în pericol, dar 50 dintre doritori au mers chiar mai departe și au descărcat oferta.
Mihai Rotaru, CERT-RO: „Dacă nu era o capcană, foarte simplu se instala mallware pe dispozitiv. Un virus, știm foarte bine, caută date esențiale, personale, date financiare, date de autentificare, pe care le poate folosi în multiple moduri.”
Numărul sesizărilor privind atacurile cibernetice a crescut cu aproape 40% în ultimul an
Numărul sesizărilor privind atacurile cibernetice a crescut cu aproape 40% în ultimul an, spun polițiștii. Una dintre cele mai mari amenințări în prezent este FluBot, un tip de virus pe care hackerii continuă să îl trimită prin SMS-uri, iar cei care accesează linkurile infectează pe loc dispozitivul.
Dan Florian – CEO companie Securitate IT: „Instant, în momentul când folosești un serviciu de plată, îți cumperi ceva, un mallware poate să ruleze în paralel și înregistrează tot ce scrii și începe un proces de extragere a banilor de pe card.”
Cei care se află în spatele atacurilor sunt greu de adus în fața justiției, recunoaște chiar șeful structurii de poliție care investighează astfel de fapte.
Cătălin Zetu, șef Serviciu de Combatere a Criminalității Informatice DCCO, Poliția Română: „Materialele de probă sunt unele digitale, există metode ca atacatorii să își ascundă urmele, posibilități de anonimizare. Există foarte multe momente care pot împiedica colectarea probelor. Sunt, de multe ori, investigații foarte complexe, care necesită și ani de muncă, investigări complexe.”
La nivel mondial, hackerii adună trilioane de dolari de la victimele lor. România a fost ținta unui atac cibernetic coordonat de hackeri ruși. Gruparea Killnet a atacat peste 300 de site-uri, printre care ale unor insituții publice importante, dar fără a produce pagube.