Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacurile cibernetice ale hackerilor ruși vizează și oamenii obișnuiti, atenționează autoritățile române.

Pe 29 aprilie gruparea rusească Killnet a atacat site-uri importante: gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro, respectiv otpbank.ro, potrivit unui comunicat de presă al Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

DNSC a lansat un ghid cu măsurile pe care le putem lua pentru a fi în siguranță online.

Ce putem face pentru a avea laptopurile în siguranță?

Pentru protejarea laptopului se recomandă folosirea unor aplicații anti-malware sau a altor suite de de securitate performante.

Datele sensibile trebuie criptate și este nevoie de un backup periodic. Este o bună practică utilizarea unor terțe aplicații sau sisteme de operare ce au implementate facilități pentru criptarea datelor la nivel de fișier, folder sau un întreg drive.

Parolele trebuie să fie puternice, sau autentificarea să se facă în doi factori. Mai mult, aplicațiile trebuie să fie cu actualizările la zi.

Utilizarea unor conturi cu drepturi limitate în locul unui cont de administrator va bloca accesul la zone sensibile ale sistemului de operare și va bloca implicit atacurile ce vizează serviciile sistemului de operare, fișierele sau bibliotecile sale.

Cum ne protejăm smartphone-urile?

În cazul smartphone-urilor, este indicat să fie activate facilitățile de protectie antifurt: recunoașterea facială, deblocarea telefonului pe baza unui model sau a codului PIN, localizarea dispozitivului, blocarea accesului de la distanță.

Utilizatorii sunt sfătuiți să dezactiveze Bluetooth sau Wi-Fi dacă nu sunt utilizate și să evite folosirea hotspoturilor Wi-Fi publice și a datelor mobile, când acest lucru este posibil. De asemenea, codurile QR trebuie folosite cu precauție, pentru ca acestea pot conține link-uri către pagini web malițioase. Aplicațiile să fie descărcate doar din surse sigure.

Să nu se distribuie informații personale, cum ar fi locația geografică în timp real, pentru că o astfel de informație poate permite unor terți monitorizarea traseelor obișnuite ale utilizatorului.

Sincronizați datele cu alte echipamente și actualizați aplicațiile.

Recomandări pentru Social Media

Pe Social Media este de evitat distribuirea detaliilor care ar putea permite cuiva să copieze identitatea sau alte informații în exces. Este de luat în considerare activarea modului privat al profilului.

Utilizatorii să verifice cererile pe care le primesc și să trateze link-urile cu suspiciune înainte de a le deschide. Parolele puternice și unice pentru toate conturile sunt necesare.

Chestionarele online reprezintă și ele un risc: ele pot fi folosite pentur a aduna informații personale.

Atenție la postările momeli, de tipul celor care oferă carduri cadou sau alte premii.

Nu deschideți fluxurile de live și filme false, pentru că pot duce la site-uri web care distribuie programe malware sau care solicita datele cardului de credit pentru vizualizarea gratuită.

Siguranța tranzacțiilor online

Pentru a fi in siguranță, este necesară verificarea magazinelor și vânzătorii de unde se dorește achizitionarea unui bun. Aceștia trebuie să fie legitimi. De asemenea, trebuie verificată siguranța site-ului web.

De evitat introducerea datelor cardurilor de credit pe site-urile care le cer în scopul autentificării.

O soluție pentru a fi în siguranță ar fi crearea unui card virtual, care poate fi încărcat doar cu suma de bani necesară pentru o tranzacție.

Unele magazine oferă clienților posibilitatea de a păstra datele cardurilor de credit pentru a facilita tranzacțiile. Înainte de a alege această opțiune, asigurați-vă că sunt magazine sigure, de încredere.

În cazul în care credeți că ați fost victima unei fraude, anunțați rapid autoritățile competente.

În ultima perioadă s-au înregistrat tot mai multe cazuri de fraudă cibernetică. Autoritățile avertizează utilizatorii și îi încurajează să semnaleze astfel de cazuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE