ANPC: „Există condiții mult mai bune inclusiv la hotelurile pentru animale”
Potrivit ultimelor informații, ANPC vrea să închidă definitiv azilul din sectorul 4, în contextul în care autoritățile ceruseră închiderea unității pentru trei – șase luni a unității, după controlul făcut în iulie anul acesta. Vârstnicii ar fi trebuit încă de atunci relocați și mutați, în schimb, ei au fost găsiți aseară în subsolul clădirii.
Inspectorii ANPC au mers miercuri la azil și au găsit mai multe nereguli. Aceștia au decis aplicarea unei amenzi de 5.000 de lei, dar și închiderea definitivă a azilului.
Horia Constantinescu, președinte ANPC: „Am realizat cu consternație faptul că niciuna dintre măsurile stabilite la acțiunile precedente nu a fost respectată de către operatorul economic. Nici lucrurile, aparent cele mai simple, nu au fost duse la îndeplinire, fie că vorbim de covorașe antiderapante obligatorii în băi”.
„Lipsesc lucruri elementare legate de siguranța persoanelor cazate acolo, ajungând până la filtrele aerelor condiționate, nici acestea nu au fost igienizate”.
„Nu cred că există astăzi nici măcar o infracțiune, darămite o contravenție care să sancționeze atitudinea unui administrator”.
De ce nu au fost luați rezidenții de acolo, așa cum ați cerut dvs și DSP în luna iulie?
Horia Constantinescu, președinte ANPC: „Eu m-aș întoarce către aparținătorii celor de acolo. Pare că aceștia și-au dat acordul. Eu cred că există condiții mult mai bune inclusiv la hotelurile pentru animalele lăsate când pleci în vacanță, nicidecum nu sunt ținute într-un demisol, pe jos, în condiții greu de imaginat”.
„Operatorul economic era obligat ca, pe cheltuiala lui, să găsească o formulă prin care să-i relocheze, cel puțin cât timp pretinde că, așa cum spunea, renovează”.
„Nu trebuie să-i spunem noi că trebuie să relocheze pe cheltuiala lui atât timp cât e o obligație legală”.
Știrea inițială. Nu mai puțin de 18 bătrâni au fost descoperiți dormind pe saltele improvizate într-un azil din sectorul 4 din București, fără licență de funcționare. Centrul ar fi trebuit să fie închis din cauza numeroaselor nereguli descoperite de Direcția de Sănătate Publică și de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Cu toate acestea, firma care-l administrează a contestat în instanță amenda de 20.000 de lei, motiv pentru care polițiștii nu pot interveni pentru ca persoanele să fie relocate.
Neregulile au fost semnalate de o persoană care a sunat la 112. La fața locului au ajuns mai multe ambulanțe SMURD, echipe de pompieri și reprezentanți ai Protecției Sociale.
Administratorul azilului spune că bătrânii care dormeau la subsol au fost cazați acolo, pe motiv că la etajele superioare se făceau lucrări de renovare, dispuse ca urmare a controalelor precedente.
”În locație au fost identificate un număr de 50 persoane aflate în întreținere, dintre care 18 se aflau la demisolul clădirii, dormind pe diverse saltele şi o canapea. ”, au precizat surse din rândul anchetatorilor pentru Euronews România.
El le-a mai spus autorităților că societatea a mai fost sancţionată în luna iulie, pentru încălcarea legislației in domeniu şi că nu deţine licență de funcționare.
”Azilul în cauză a fost închis în urma unui control efectuat de echipa complexă în luna iulie”, au mai precizat sursele citate.
Toate cele 18 persoane se află în stare de sănătate bună.
Neregulile descoperite de Ministerul Muncii la azilul din Sectorul 4
Reprezentanții Ministerului Muncii spun că centrul a fost controlat în urma ordinului prefectului Capitalei, pe data de 12 iulie.
”La data controlului, în serviciul social erau cazați 53 de beneficiari (persoane vârstnice). Nu dețineau licență de funcționare.
DSP a dispus închiderea activității ca urmare a lipsei Autorizației Sanitare de Funcționare, personal insuficient, lipsă de lucrări de reparație și igienizare în băi și camere, lipsă mobilier”
De asemenea, inspectorii ANPC au dispus închiderea unității pe o perioadă de 5 la 12 luni, în condițiile în care au fost săvârșite în mod repetat abateri sancționate de către organele de control în decurs de șase luni de la constatarea precedentă.
”Băile nu erau accesibile persoanelor cu mobilitate redusă, lipsă rampă de acces, lipsă plase de țânțari, lipsă aer condiționat, supraaglomerare”, au precizat reprezentanții Ministerului Muncii.
Azilul de bătrâni din Sectorul 4, amendat pentru că nu avea autorizație
De asemenea, Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București a dispus amendarea centrului cu 20.000 de lei pentru lipsa licenței de funcționare.
”S-a dispus relocarea beneficiarilor, urmând a fi preluați de aparținători. La fața locului au venit în timp real câțiva aparținători care s-au declarat foarte nemulțumiți de închiderea centrului”, a mai transmis Ministerul Mincii.
Administratorul centrului a contestat, însă, în instanță toate procesele verbale întocmite de autorități.
”La fața locului se află și Poliția care spune că, deși beneficiarii sunt cazați la subsol, nu sunt puși în pericol și nu pot lua măsuri ca urmare a faptului că pe rolul instanțelor există acțiuni de contestare a celor dispuse în controlul precedent”, a mai precizat sursa citată.
În schimb, administratorul căminului a transmis mesaje rudelor prin care le anunța că azilul a fost închis pe data de 12 iulie și că au posibilitatea de a reloca persoanele vârstnice.