Una dintre ideile discutate în cercul de apropiați al președintelui ales Donald Trump privind oprirea războiului declanșat de Rusia implică amânarea aderării Ucrainei la NATO cel puțin 20 de ani, în schimbul continuării livrărilor de arme, au precizat trei surse apropiate liderului republican, citate de The Wall Street Journal (WSJ).
Donald Trump, care a câștigat alegerile prezidențiale din Statele Unite pe 5 noiembrie, a afirmat în repetate rânduri că va pune capăt războiului din Ucraina „în 24 de ore”. Pentru că a promis că va pune capăt conflictului militar până la ziua inaugurării, Trump e pus acum în situația de a alege dintre propunerile consilierilor săi, o diferențiere semnificativă față de abordarea președintelui Biden care prevedea înarmarea Kievului „atât timp cât este necesar”.
Pe parcursul campaniei sale pentru Casa Albă, Donald Trump a criticat modul în care Joe Biden a gestionat situația din Ucraina, avertizând că aceasta a alimentat probabilitatea declănșării unui al Treilea Război Mondial, iar Kievul a înșelat SUA prin obținerea gratuită de arme în valoare de miliarde de dolari.
Trump a susținut că ar putea rezolva rapid conflictul, prin aducerea ambele părți la masa negocierilor, însă nu a dezvăluit cum ar face acest lucru.
„Nu vă pot da aceste planuri pentru că, dacă vă dau aceste planuri, nu voi putea să le folosesc”, a spus Trump în timpul campaniei.
Potrivit sursei citate, Trump nu a aprobat un plan de pace concret și nici modul în care îi va convinge pe președintele rus Vladimir Putin și pe cel ucrainean Volodimir Zelenski să stea la aceeași masă și să negocieze. Chiar dacă i-au fost prezentate mai multe idei, numai președintele ales, prin consultări cu principalii consilieri, va decide cum să gestioneze dosarul diplomatic sensibil.
Publicația The Kiev Independent notează că apropiații din cercul restrâns al lui Trump au sugerat „înghețarea” războiului pe liniile actuale ale frontului și crearea unei zone demilitarizate în est. În prezent, Rusia ocupă aproape 20% din teritoriul ucrainean în sud și est și continuă să respingă în mod constant apărătorii ucraineni, cu prețul unor pierderi mari.
Deocamdată, nu este clar cine va supraveghea zona demilitarizată de 1.300 de kilometri lungime, însă un consilier al lui Trump a afirmat pentru WSJ că Washingtonul ar cere aliaților europeni să își trimită trupele.
Această propunere este doar una dintre ideile care circulă în echipa lui Trump, iar președintele ales are tendința de a lua decizii politice majore pe loc, au declarat sursele.
Doi dintre consilierii lui Trump, generalii în rezervă Keith Kellogg și Fred Fleitz, au propus în iunie încetarea ajutorului militar pentru Ucraina dacă Guvernul de la Kiev nu acceptă să poarte negocieri de pace cu Rusia.
În același timp, Kellogg a declarat că planul ar implica avertismente suplimentare adresate Rusiei cu privire la faptul că SUA își vor spori sprijinul militar acordat Ucrainei în cazul în care aceasta va refuza condițiile de încetare a focului.
Generalul Fred Fleitz a dat de înțeles că Trump a reacționat pozitiv în cazul planului. „Nu susțin că a fost de acord cu el sau că a fost de acord cu fiecare cuvânt din el”, a punctat oficialul, conform sursei citate.
Planul prevedea, de asemenea, scoaterea din discuție a aderării Ucrainei la NATO pentru „o perioadă prelungită în schimbul unui acord de pace cuprinzător și verificabil cu garanții de securitate”.
Ucraina a depus o cerere de aderare la NATO în 2022, dar nu a primit o invitație, primind un răspuns rece din partea președintelui american Joe Biden, a cancelarului german Olaf Scholz și a altora.
Atât Kievul, cât și Moscova au declarat că nu va fi posibil să se pună capăt războiului în 24 de ore, așa cum susține Trump. Ucraina a avut un răspuns categoric în ceea ce privește nerecunoașterea ocupației rusești a teritoriilor sale, dar a recunoscut că unele ar putea trebui eliberate prin mijloace diplomatice.
În schimb, Rusia deține în prezent avantajul pe câmpul de luptă, depășind numeric și militar trupele ucrainene, având probabil puține stimulente pentru a căuta o înțelegere.