Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale americane în faţa democratei Kamala Harris, a anunţat miercuri presa americană, marcând o revenire extraordinară la putere, potrivit AP.
Donald Trump a câștigat în toate statele-cheie Carolina de Nord, Georgia, Pennsylvania, Wisconsin, Michigan, Nevada și Arizona.
Trump a ajuns la 312 de electori
Donald Trump a câştigat şi în Arizona în alegerile prezidenţiale, ceea ce înseamnă că republicanul a ieşit învingător în toate statele-cheie ale scrutinului, au relatat sâmbătă mas-media americane, relatează AFP.
După patru zile de numărătoare, canalele CNN şi NBC l-au declarat pe Donald Trump câştigător al acestui stat din sud-vestul SUA, tradiţional republican, dar care a oscilat în 2020 în favoarea lui Joe Biden.
Republicanul a fost declarat deja câştigător în alte şase state-cheie: Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Wisconsin, Michigan şi Nevada.
Cei 11 mari electori câştigaţi în Arizona nu schimbă rezultatul alegerilor, ci confirmă amploarea victoriei lui Donald Trump împotriva democratei Kamala Harris.
Trump a ajuns la 295 de electori
Donald Trump a ajuns la 295 de voturi în Colegiul Electoral, față de Kamala Harris, care are 226, conform Euronews. Numărul necesar era de 270 pentru ca un candidat să-și adjudece victoria.
O asemenea diferență nu a mai avut loc de 20 de ani pentru un președinte Republican.
Republicanul a câștigat și votul popular, unde conduce, înainte de încheierea numărătorii, cu 50,8%, față de 47,5%, cât are Kamala Harris.
Președintele Joe Biden l-a sunat pe Donald Trump pentru a-l felicita
Președintele Joe Biden a discutat telefonic cu Donald Trump pentru a-l felicita, după ce a câștigat alegerile prezidențiale. De asemenea, l-a invitat la Casa Albă pentru a discuta despre perioada de tranziție, relatează AP.
Casa Albă a anunțat că urmează să fie stabilită o dată „în viitorul apropiat”. De asemenea, Biden vrea să se adreseze joi cetățenilor americani cu privire la rezultatele alegerilor, care vor avea implicații puternice pentru moștenirea sa.
Totodată, Biden a vorbit cu vicepreședintele Kamala Harris pentru a o felicita pentru campania sa.
Kamala Harris l-a sunat pe Trump pentru a-l felicita
Kamala Harris l-a sunat pe Donald Trump miercuri după-amiază și a recunoscut oficial că acesta a câștigat alegerile. Un consilier al vicepreședintei americane, citat de presa internațională a precizat că ea a discutat despre importanţa unui transfer paşnic de putere şi despre faptul că Trump trebuie să fie un preşedinte pentru toţi americanii.
Harris va face o declarație la Universitatea Howard, din Washington, la ora 23:00, ora României. Asta în timp ce Donald Trump își petrece ziua acasă, în Florida, la Mar-a-Lago.
Donald Trump ajunge la 292 de electori
După numărarea a aproximativ 98% de voturi, Donald Trump și-ar fi adjudecat și statul Michigan, câștigând astfel toate cele trei state oscilante din nord, supranumite „Blue Wall”. Acestea au fost câștigate în 2020 de către Joe Biden. Donald Trump ajunge astfel la 292 de electori, potrivit proiecțiilor realizate de Associated Press și citate de euronews.com.
Donald Trump ajunge la 277 de electori.
Donald Trump a câștigat alegerile din SUA, potrivit proiecției AP, care îl plasează pe candidatul republican la 277 de electori, în timp ce Kamala Harris are 224 de electori. Trump trebuie să ajungă la 270 de electori pentru a putea fi declarat oficial învingător în cursa prezidențială din Statele Unite ale Americii.
Donald Trump anunță că a câștigat alegerile
În Florida, Donald Trump a ținut un discurs în care și-a anunțat victoria, în uralele publicului, care striga: USA, USA!
Donald Trump: „Le mulțumesc tututor și tuturor prietenilor. A fost o mișcare cum nu am mai văzut. Cred că e cea mai mare mișcare politică din toate timpurile, pe care a văzut-o această țară. Ajutați țara să se vindece, țara noastră are nevoie de vindecare, vom rezolva problema granițelor și toate cele.
Am depășit obstacole despre care lumea spunea că este imposibil să le depășim. Mulțumesc publicul american, pentru onoarea pe care mi-au făcut-o. Sunt al 47-lea președinte și al 45-lea, totodată. E vorba despre viitorul vostru, o să mă lupt pentru viitorul vostru, pentru familiile voastre, pentru fiecare cetățean, o să lupt în fiecare zi pentru voi, cu toată suflarea mea. O meritați, copiii Americii o merită.
Va fi, cu adevărat, epoca de aur a Americii. E o victorie magnifică a poporului american, care ne va permitre să facem America mare din nou. Am câștigat în unele dintre statele considerate cele mai mari câmpuri de luptă, Carolina de Nord, Georgia, Pennsylvania, Wisconsin, acum câștigăm în Michigan, Nevada, Arizona, Alaska, ceea ce îsneamnă cel puțin 35 electori. E mai ușor de făcut ceea ce au făcut rețelele de socializare sau cum vreți să le spuneți, pentru că nu exista altă cale, nu exista altă soluție pentru victorie. De asemenea, am câștigat votul popular, ceea ce este minunat.
Simt un sentiment de iubire în această încăpere mare. Mergeți alături de mine, o să vă facem foarte fericiți și foarte mândri. Sper să ne uităm în spate într-o zi și să spunem 'acesta a fost un moment extrem de important din viața mea, când am votat acest grup de oameni'. Am preluat din nou controlul. Numărul de victorii din Senat a fost absolut incredibil."
JD Vance, propus ca vicepreședinte: „Nu o să ne oprim să luptăm pentru voi, pentru visele voastre, pentru viitorul copiilor voștri. Și după cea mai mare revenire politică din istoria Americii, o să conducem cea mai mare revenire economică din istoria Americii, sub domnia lui Donald Trump."
Urale în cartierul general al lui Trump după proiecţiile postului Fox News că republicanul a câştigat Pennsylvania
Susţinătorii fostului preşedinte Donald Trump au primit cu urale presupusa victorie a republicanului în statul cheie Pennsylvania, proiectată deocamdată doar de reţeaua conservatoare Fox News, informează miercuri EFE.
Adepţii lui Trump au sărit în sus de bucurie când au aflat că Fox, un post apropiat republicanului, a devenit prima - şi singura - reţea de televiziune care a proiectat victoria lui Trump în Pennsylvania, care acordă 19 voturi electorale, cel mai mare număr de delegaţi dintre cele şapte state considerate cheie în aceste alegeri prezidenţiale.
De altfel, Fox News l-a şi declarat pe Trump câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA, singura mass-media care a făcut acest lucru până acum, remarcă şi AFP.
După succesul din Carolina de Nord şi Georgia, dacă Trump reuşeşte într-adevăr să-şi adjudece şi Pennsylvania, drumul său către Casa Albă este la doar trei voturi electorale distanţă de necesarul de 270.
Strigătele de bucurie au izbucnit cu câteva momente înainte ca Trump să vorbească în faţa sutelor de susţinători la centrul de convenţii din Palm Beach, scrie EFE.
Rivala său democrată, vicepreşedinta Kamala Harris, a renunţat să se mai adreseze susţinătorilor ei din Washington, urmând să o facă mai târziu în cursul zilei de miercuri.
Jaime Florez, purtătorul de cuvânt al campaniei republicane, a declarat pentru EFE că este "monumental" faptul că (Trump) a câştigat în Pennsylvania", reflectând sentimentul general de victorie în rândul adepţilor lui Trump.
Trump câștigă și electori din Pennsylvania
Fostul președinte Trump a câștigat Pennsylvania, asigurându-și un stat râvnit care a fost văzut din ce în ce mai mult ca centrul de greutate al alegerilor prezidențiale, potrivit unei proiecții ABC.
Pennsylvania vine cu premiul de 19 voturi din Colegiul Electoral, cele mai multe dintre toate statele pendulare. Este o victorie majoră pentru Trump, după ce a pierdut statul în 2020 în fața președintelui Biden.
Trump obține voturile din Georgia
Republicanul Donald Trump a câștigat Georgia și cele 16 voturi electorale ale acesteia, potrivit NBC și CNN.
Președintele Joe Biden l-a învins la limită pe Trump în acest stat în 2020. În 2016, Trump a câștigat Georgia.
Republicanii obțin controlul asupra Senatului SUA
Republicanii au câștigat marți controlul asupra Senatului SUA prin victorii în Virginia de Vest și Ohio, asigurându-se că partidul lui Donald Trump va controla cel puțin o cameră a Congresului anul viitor, scrie Reuters.
Niciun partid nu părea să aibă un avantaj clar în lupta pentru Camera Reprezentanților, pe care republicanii o controlează acum cu o marjă îngustă.
Dar rezultatele de marți au asigurat că republicanii îl vor putea ajuta pe Trump să numească judecători conservatori și alt personal.
Trump acuză fraude în Pennsylvania
Donald Trump a susținut că într-un stat important au loc „fraude masive” - afirmații respinse ferm de procurorul districtului.
Scriind pe propria sa rețea de socializare, Truth Social, Trump a spus: „Se vorbește mult despre o fraudă masivă în Philadelphia. Vin forțele de ordine!”
El a continuat cu o postare, 20 de minute mai târziu, afirmând - fără a furniza dovezi - că poliția a fost prezentă și în Detroit, Michigan.
Atât Pennsylvania (unde se află Philadelphia), cât și Michigan sunt state deciseive, alături de Arizona, Georgia, Nevada, Carolina de Nord și Wisconsin. Campaniile Harris/Walz și Trump/Vance au făcut mai mult de 200 de vizite în aceste șapte state, cheltuind în total 1 miliard de dolari în publicitate în timpul campaniei.
Donald Trump câștigă Carolina de Nord, primul stat decisiv al nopții
Republicanul Donald Trump a învins-o pe democrata Kamala Harris în importantul stat Carolina de Nord în cadrul alegerilor prezidențiale de marți din SUA.
Trump își arăta puterea în importante părți ale țării. Până în acest moment (ora 06:52 AM) câștigase 230 de voturi din Colegiul Electoral față de 205 ale lui Harris. Un candidat are nevoie de un total de cel puțin 270 de voturi în Colegiul Electoral stat cu stat pentru a revendica președinția.
Trump conduce în alegeri, după primele voturi numărate
Donald Trump conducea marți în alegerile prezidențiale din SUA, atrăgând în general mai mult sprijin decât în campania sa din 2020, deși rezultatul rămânea neclar.
Trump, care candidează pentru a deveni primul fost președinte care revine la Casa Albă în peste 100 de ani, a obținut 211 voturi din Colegiul Electoral, față de 145 pentru rivala sa democrată, vicepreședinta Kamala Harris, cu o treime din voturi numărate.
Cu Trump conducând în statele Georgia și Carolina de Nord, cea mai clară cale spre victorie a lui Harris a rămas „zidul albastru” din Michigan, Pennsylvania și Wisconsin.
Sunt așteptate rezultatele din statele cheie
Până în prezent nu au apărut proiecţii privind rezultatele din cele şapte state cheie care pot schimba rezultatul alegerilor.
Rezultate preliminarii în Indiana și Kentucky
Secțiile de votare s-au închis la ora locală 18.00 în cea mai mare parte a statului Indiana și în unele părți ale statului Kentucky. Toate secțiile de votare vor fi închise până la ora 19.00 în ambele state. Primele estimări arată că Donald Trump conduce în ambele state. Acestea nu reprezintă însă state cheie (swing states).
Primele rezultate exit-poll despre alegerile prezidențiale din SUA
La ora 24 urmează să fie făcute publice primele rezultate ale exit-poll-urilor. Presa americană relatează că este în continuare o cursă strânsă între cei doi candidați.
Localitatea din SUA în care e egalitate de voturi între Hamala Harris și Donald Trump
Numărarea voturilor la alegerile prezidențiale americane din 2024 a ajuns în impas în localitatea Dixville Notch, din nordul statului New Hampshire. Este egalitate: trei voturi pentru Kamala Harris și trei pentru Donald Trump, relatează The Guardian.
A fost nevoie de aproximativ 12 minute pentru numărarea și certificarea voturilor celor șase locuitori ai acestei mici comunități din apropierea graniței canadiene, care de zeci de ani votează la miezul nopții în ziua alegerilor.
Rezultatul reprezintă o schimbare semnificativă față de acum patru ani, când toate cele cinci voturi au mers către Joe Biden, cu toate că anul acesta patru dintre alegătorii înregistrați sunt republicani, iar ceilalți doi sunt independenți, notează Washington Post.
Kamala Harris îi sfătuiește pe alegătorii din Carolina de Nord să meargă la vot. „E o cursă strânsă
Kamala Harris, candidatul democrat la alegerile prezidențiale, a declarat că este o „cursă strânsă” în scrutinul pentru Casa Albă, motiv pentru care i-a sfătuit pe alegătorii din statul Carolina de Nord să meargă să voteze.
„Drumul spre Casa Albă trece prin Carolina de Nord. „Și este o cursă strânsă. Suntem la egalitate. Fiecare vot contează”, a declarat Harris într-un interviu acordat postului de radio Foxy 107.1 din Raleigh.
Harris i-a spus gazdei Karen Clark că, până la închiderea urnelor, vrea să dea cât mai multe telefoane pentru a mobiliza electoratul.
„Este vorba de a aduce o nouă generație de lideri pentru America”, a spus Harris, potrivit AP.
Kamala Harris, la sediul Comitetului Național Democrat din Washington
Vicepreședintele Kamala Harris a sosit la sediul Comitetului Național Democrat din Washington, D.C., marți după-amiază. Aceasta este prima sa apariție publică în ziua alegerilor.
Amenințări cu bombă la două secții de vot din Georgia. FBI spune că Rusia se află în spatele acestora
FBI a declarat marți că Rusia se află în spatele amenințărilor cu bombă de la secțiile de votare din statul Georgia.
„FBI este la curent cu amenințările cu bombă de la secțiile de votare din mai multe state. Multe dintre acestea par să provină de pe adrese de email rusești”, a declarat FBI într-un comunicat, citat de The Hill.
„Niciuna dintre amenințări nu a fost considerată credibilă până în prezent”.
Anunțul a venit după ce oficialii din Georgia au fost nevoiți să evacueze marți două secții de votare din cauza amenințărilor cu bombă.
Tim Walz spune că democrații privesc cu optimism la votul din Pennsylvania
Guvernatorul statului Minnesota și propunerea de vicepreședinte din partea democraților, Tim Walz, a vorbit pentru scurt timp cu reporterii, înainte de a zbura marți spre Washington.
„Este o țară divizată. Aici ne aflăm”, a spus Walz. „Dar cred că oboseala lui Donald Trump se simte acolo. Oamenii sunt entuziasmați să voteze”, a mai spus acesta potrivit publicației The Post.
Întrebat despre situația din Pennsylvania, Walz a spus: „Suntem încântați de Pennsylvania”, lăsând să se înțeleagă că este mulțumit de modul în care evoluează lucrurile în acest stat cheie.
Donald Trump și Melania Trump au votat în Palm Beach, Florida
Donald Trump și Melania Trump au votat în Palm Beach, Florida. Fostul președinte a discutat ulterior cu presa pentru aproximativ 15 minute. În cadrul conversației, Trump i-a criticat pe Oprah Winfrey și Barack Obama și a spus că nu a pregătit un discurs pentru finalul alegerilor.
Barack Obama îndeamnă americanii să iasă la vot
Fostul președinte american Barack Obama îndeamnă alegătorii, prin intermediul platformei X (fostul Twitter), să iasă la vot.
„Aceste alegeri vor fi strânse”, a spus el.
Obama a făcut apel la alegători să își încurajeze familia, vecinii și prietenii să voteze pentru actualul vicepreședinte Kamala Harris, candidatul democrat, și pentru partenerul ei de cursă, Tim Walz.
Today is Election Day.
— Barack Obama (@BarackObama) November 5, 2024
Millions of Americans will be going to the polls to show the world who we are and what we stand for. Find out where and when you can vote today at https://t.co/NKXRGNgbZX.
And once you do, I want to see your voting sticker. I’ll be sharing your posts… pic.twitter.com/JwRuT2s08s
În urmă cu două zile, fostul președinte american i-a încurajat pe democrați în ultima etapă dinaintea alegerilor, participând la un miting în Milwaukee, Wisconsin, unul dintre statele cheie ale alegerilor.
J.D. Vance a votat în Ohio
Nominalizarea republicanilor pentru funcția de vicepreședinte, J.D. Vance, a votat în persoană în Ohio, stat în care a fost ales senator în anul 2022.
„M-am simțit bine în legătură cu propria mea cursă acum câțiva ani, când am votat exact în același loc. Sper să fie la fel de bine pentru președintele Trump și pentru mine cum a fost pentru mine acum câțiva ani în statul Ohio.”, a spus J.D. Vance, potrivit CNN.
Republicanul a mai spus că va merge în Palm Beach, Florida în cursul zilei, pentru a urmări rezultatele alegerilor împreună cu Donald Trump.
Trump, așteptat să voteze în Florida. Harris a votat prin corespondență
Candidatul republicanilor, Donald Trump, și-a petrecut primele ore din ziua alegerilor în Michigan, acolo unde a fost și în ultima zi a campaniei electorale. Fostul președinte american, care urmărește un nou mandat de președinte, va petrece restul zilei în Florida, unde este așteptat să voteze.
Potrivit Associated Press, Trump va vota la o secție din Palm Beach, care se pregătește deja pentru sosirea candidatului republican. Cel puțin 15 ofițeri, de la adjuncți ai șerifului local la agenți ai Secret Service, au fost văzuți folosind aceeași pasarelă pe care alegătorii au mers în drumul lor spre secția de votare.
De cealaltă parte, candidata democrată, Kamala Harris, a anunțat deja că a votat prin corespondență la alegerile prezidențiale. În seara alegerilor, ea va fi prezentă la Howard University, pe care a absolvit-o în anul 1986.
Cei doi candidați și-au mobilizat electoratul pe platforma X
Kamala Harris și Donald Trump s-au folosit de platforma X (fostul Twitter) pentru a mobiliza alegătorii americani să iasă la vot.
Kamala Harris: „Ziua alegerilor este aici. Astăzi, votăm pentru că ne iubim țara și credem în promisiunea Americii. Fă-ți vocea auzită.”
Election Day is here. Today, we vote because we love our country and we believe in the promise of America.
— Kamala Harris (@KamalaHarris) November 5, 2024
Make your voice heard: https://t.co/VbrfuqVy9P
Donald Trump: „Mâine (azi, 5 noiembrie - n.r.) este ultima noastră șansă de a învinge sistemul corupt. IEȘIȚI ȘI VOTAȚI!”
Tomorrow is our last chance to defeat the corrupt establishment. GET OUT AND VOTE! #FightForAmerica https://t.co/czQRkZmr59 pic.twitter.com/vKF0bXhBnb
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 5, 2024
Votul a început în alte nouă state americane, inclusiv în Texas
Votul a început în alte nouă state americane: Arizona, Iowa, Louisiana, Minnesota, South Dakota, North Dakota, Oklahoma, Texas și Wisconsin.
Texas are al doilea cel mai mare număr de electori - 40 - după California - 50. Este un stat care în mod tradițional este „roșu”, adică votează cu candidatul republican, potrivit site-ului 270towin.com.
Cum a arătat campania electorală: atacuri, acuzații și replici acide aruncate de ambii candidați
În timpul campaniei electorale, Kamala Harris și Donald Trump și-au aruncat unul altuia replici cât se poate de acide. Au făcut referire la politici, dar și-au adresat și acuzații de extremism, marxism și chiar fascism. Nu au fost ocoliți de controverse nici partenerii celor doi. Melania Trump i-a făcut opoziție soțului ei. Iar Doug Emhoff a recunoscut că și-a înșelat prima soție.
Singura dezbatere Harris-Trump i-a oferit candidatei democrate la președinția SUA, fost procuror general al statului California, prilejul de ai spune republicanului în față că este un infractor dovedit.
Trump a criticat-o pe Harris atât pentru politicile pe care le promovează, cât și pe ea ca persoană.La rândul ei, Kamala Harris a atacat viziunile și propunerile lui Trump, iar pe el l-a catalogat drept extremist și chiar fascist. Trump a acuzat-o la rândul său de marxism și a mers până la a spune că a fost promovată doar pe baza apartenenței ei la o minoritate, pe care nici măcar nu o recunoaște clar.
Spre finalul campaniei, Kamala Harris a subliniat că declarațiile contracandidatului ei au devenit tot mai violente.
Controversele nu s-au oprit la cei doi candidați. Și partenerii lor au fost implicați sau atacați în campanie. Melania Trump s-a declarat o susținătoare a dreptului la avort, în opoziție clară cu viziunea soțului ei.
Iar Doug Emhoff, soțul Kamalei Harris, a recunoscut că i-a fost infidel primei soții, fără a da mai multe detalii. Asta după ce presa tabloidă din Marea Britanie a scris că avocatul a avut o legătură cu bona copiilor săi, pe care ar fi lăsat-o însărcinată. Însă aceasta nu a păstrat copilul. Tot în presă au apărut acuzații că Emhoff ar fi lovit-o pe o iubită a lui, lucru pe care el l-a negat.
SUA se pregătesc pentru proteste după alegeri
Garduri înalte din metal au fost ridicate în jurul principalelor clădiri administrative din Washington. Statele Unite se pregătesc de eventuale proteste violente după anunțarea rezultatelor la alegeri.
Serviciile americane de informații au avertizat că Rusia și Iranul ar putea să se implice în procesul electoral și să susțină proteste violente după anunțarea rezultatelor scrutinului. Obiectivul Moscovei ar fi divizarea societății americane și subminarea sprijinului SUA pentru Ucraina, dar și minimizarea rolului jucat de Washington în cadrul NATO.
Există temeri ca în zile imediat următoare după alegeri să izbucnească violențe similare atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului. Atunci, mai mulți susținători ai lui Donald Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului din Washington, după ce candidatul republican a refuzat să accepte pierderea alegerilor de la finele anului 2020.
După acțiunile soldate cu mai multe victime, Donald Trump a fost inculpat pentru încercări de a anula rezultatul votului.
Votul a început în mai multe state americane
Votul a început în mai multe state americane, la ora locala 7:00 (14:00 ora României): Alabama, Delaware, Florida, Georgia, Illinois, Kansas, Maryland, Massachusetts, Michigan, Missouri, Pennsylvania, Rhode Island, Carolina de Sud, Tennessee, dar și în Washington, D.C.
Secții de vot deschise în New York și alte șapte state
Secțiile de vot s-au deschis în alte opt state: Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York și Virginia.
Dintre acestea, cel mai mare număr de electori îl are New York - 28.
Unele secții s-au deschis deja și în statele Indiana, Kentucky și Maine.
Primele secții de votare s-au deschis în statul Vermont
Primele secții de votare s-au deschis, pe Coasta de Est a Statelui Unite ale Americii. Mai exact, în statul Vermont au început să se deschidă unele secții de votare la ora locală 5 dimineață.
Începând cu ora locală 6:00 (13:00 ora României), se vor deschide secțiile din Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York și Virginia.
Ultimele mitinguri înainte de ziua alegerilor. Unde au mers Harris și Trump
Cu câteva ore înainte de startul alegerilor, Kamala Harris și Donald Trump au făcut un tur de forță și au participat la ultimele mitinguri electorale din campanie. Trump a preferat să-și încheie campania în statul Michigan, iar Kamala Harris, însoțită de starurile Katy Perry și Lady Gaga, a organizat ultimul miting în Pennsylvania.
Pe perioada mitingurilor, cei doi candidați au făcut ultimele promisiuni, dar și încercări de a-i convinge pe alegători să-i susțină în bătălia finală. Ambii au vorbit despre o etapă nouă pentru SUA. Donald Trump i-a îndemnat pe susținătorii să nu accepte ceea ce a numit el „incompetența și decăderea”. Candidatul republican a fost însoțit la mitingul din Pennsylvania de o fostă jurnalistă de la postul TV Fox News.
Kamala Harris le-a vorbit susținătorilor despre un nou start și a promis că va fi președintele tuturor americanilor, indiferent de cum vor vota. La ultimele sale mitinguri electorale, Kamala Harris a fost însoțită de cântărețele Katy Perry și Lady Gaga.
Primele voturi: Kamala Harris și Donald Trump, la egalitate
Primele voturi în alegerile prezidențiale din Statele Unite au fost deja înregistrate în statul New Hampshire. Kamala Harris și Donald Trump sunt momentan la egalitate cu 3 voturi la 3.
Dixville Notch este o mică localitate din statul New Hampshire. La prima secție de votare deschisă sunt înregistrați doar 6 alegători. Trei dintre ei au votat deja cu Harris, iar trei cu Trump. Satul cu 12 locuitori este cunoscut pentru tradiția sa de a vota și de a anunța rezultatele imediat după miezul nopții. Obiceiul a fost introdus în 1960 de către un localnic.
Cine sunt principalii candidați la alegerile prezidențiale SUA din 2024
Fostul președinte Donald Trump candidează din partea republicanilor împotriva candidatei democraților, vicepreședinta Kamala Harris. Trump urmărește un nou mandat, după cel din perioada 2017-2021 și în condițiile în care a pierdut alegerile din noiembrie 2020, în fața lui Joe Biden. De cealaltă parte, Harris a obținut nominalizarea după ce actualul președinte american a renunțat să mai candideze pentru un nou mandat.
Kamala Harris
Kamala Harris ar putea deveni prima femeie de culoare care ajunge președintele Statelor Unite ale Americii. Provine din clasa de mijloc, dar a făcut o carieră remarcabilă în justiție și apoi, în politică. Carismatică și fermă pe poziții, Harris a reușit să urce în sondaje chiar dacă a intrat în cursa pentru Casa Albă cu doar câteva luni înainte de scrutin.
Kamala Harris s-a născut în Oakland, California. Mama ei este indiancă, iar tatăl, un emigrant din Jamaica. A studiat dreptul la Universitatea Hastings și a fost prima femeie de culoare numită procuror general al Statelor Unite. Kamala Harris s-a poziționat întotdeauna ca o apărătoare a valorilor și libertăților. În timpul campaniei electorale, Kamala Harris a vizitat granița dintre Statele Unite și Mexic, acolo unde situația este extrem de complicată.
Cât privește politica externă, Kamala Harris a fost o susținătoare a Ucrainei. În septembrie, pe când deținea funcția de vicepreședinte al SUA, Kamala Harris s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski, la Casa Albă.
Spre deosebire de Donald Trump, Kamala Harris l-a criticat pe Vladimir Putin războiul declanșat în Ucraina. În plină campanie electorală, liderul de la Kremlin a lăudat-o în public pe Harris și pe liderul democraților Joe Biden. O declarație care nu a avut neapărat intenții bune, au observat unii analiști. Considerată o politiciană carismatică, Harris a arătat că poate pune piciorul în prag, atunci când e nevoie. În timpul unui discurs, a fost întreruptă de un grup de protestatari care cereau încheierea războiului din Fâșia Gaza.
Kamala Harris a fost nominalizată candidata democraților la Casa Albă în luna august, după ce Joe Biden a decis să se retragă din cursă.
Donald Trump
Donald Trump a fost al 47-lea președinte al SUA și este primul miliardar care a ajuns președintele Americii în urmă cu opt ani. Acum, el încearcă o revenire la Casa Albă. Când și-a anunțat candidatura la alegerile SUA dn 2016, Trump era cunoscut publicului și datorită celebrului show „Ucenicul” (The Apprentice). Are studii economice și a moștenit un imperiu imobiliar de la tatăl său. Este căsătorit cu fostul fotomodel de origine slovenă Melania, cu care are un fiu. Trump mai are alți patru copii din mariajele anterioare.
În 2016, a câștigat cursa prezidențuială în fața democratei Hillary Clinton, în ciuda acuzațiilor de hărțuire sexuală și a scandalurilor legate de imixtiunea Rusiei în alegeri, în favoarea sa. Analiștii spun că l-au ajutat discursul populist, anti-imigrație și specularea nemulțumirilor electoratului alb, cu studii medii care s-a simțit abandonat de elita partidului democrat.
A numit la Curtea Supremă judecători conservatori care au răstrunat o decizie istorică, veche de 50 de ani, ce garanta dreptul femeilor la avort.
A retras Statele Unite din tratatul de la Paris privind combaterea schimbărilor climatice și a fost primul președinte american care s-a întâlnit cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, fără a reuși să obțină vreo concesie în privința programului de înarmare nucleară.
A stârnit o serie de controverse în timpul pandemiei, punând sub semnul întrebării măsurile experților în domeniul sănătății. A ajuns să fie primul președinte care a fost supus de două ori procedurii parlamentare de demitere.
Mandatul său a culminat cu refuzul de a recunoaște înfrângerea în alegerile din 2020, în fața lui Joe Biden, pe motiv că au fost fraudate. A urmat cea mai neagră zi din istoria democrației americane a ultimilor decenii: asaltul asupra Capitoliului. Azi, acuzat de procurori pentru instigare la revoltă și tentativă de răsturnare a rezulatului alegerilor, Trump spune că transferul de putere a fost „patriotic”.
După plecarea de la Casa Albă, Trump a fost găsit vinovat de falsificarea registrelor contabile pentru a ascunde plata către o starletă de filme porno, cu care ar fi avut o aventură înaintea alegerilor din 2016. În pofida numeroaselor dosare penale, Trump a rămas liderul incontesabil al mișcării republicane. Discursul său radical, inflația și slăbiciunile administrației Biden au contribuit la menținerea nucleului dur al electoratului său tradițional.
Cine sunt partenerii de cursă ai celor doi candidați
Pe lângă președintele SUA, americanii vor alege și vicepreședintele care va sta alături de șeful statul pentru următorii patru ani. Cei doi candidați au ales cine vor fi partenerii în cursa pentru Casa Albă: Kamala Harris l-a ales pe Tim Walz, Minnesota, în vreme ce Donald Trump l-a ales pe senatorul J.D. Vance.
Tim Walz
Guvernatorul din Mionnesota este implicat activ în actuala luptă electorală. Mai întâi a promovat candidatura lui Joe Biden, iar ulterior a făcut campanie pentru Kamala Harris.
În 2006, a devenit congresmen pentru prima dată, după ce a candidat într-o circumscripție considerată mai degrabă republicană decât democrată. Doisprezece ani mai târziu, a renunțat la funcția de legislator și a devit guvernator în Minnesota.
După doi ani în noua funcție, s-a confruntat cu proteste violente provocate de moartea lui George Floyd, un cetățean de culoare. Guvernatorul Walz a reușit să mobilizeze Garda Națională și a pus capăt revoltelor, dar a atras mai multe critici din partea oponenților politici. A fost criticat, de asemenea, și pentru felul în care a gestionat pandemia de COVID 19.
Tim Walz este însă apreciat pentru că reușește să promoveze o serie de politici progresiste în Minnesota, cum ar fi mesele gratuite în școli, protecția dreptului la avort, dar și restricționarea armelor de foc.
J.D. Vance
Vance a devenit, după alegerile din 2022, primul senator de Ohio fără niciun fel de experienţă politică anterioară de la astronautul John Glenn în anul 1974, ales similar senator al acestui stat american fără să aibă expertiză sau activitate depuse în politică.
La doi ani după absolvirea liceului, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps, fiind dislocat la sfârşitul anului 2005, pentru o durată de şase luni, cu contingentul militar din care făcea parte într-o misiune în Irak. În timpul serviciului militar, până în 2007, a activat şi în calitate de corespondent militar de război. Pentru implicarea sa a fost decorat cu „Marine Corps Good Conduct Medal” , dar şi cu alte distincţii ale corpului puşcaşilor marini şi ale marinei SUA.
În 2016 a pus bazele „Our Ohio Renewal”, organizaţie cu activitate socială pentru ajutorarea celor în nevoie şi pentru rezolvarea problemelor din educaţie, dar acest demers a funcţionat doar timp de doi ani. S-a implicat în afaceri dedicate dezvoltării locurilor de muncă şi oportunităţilor pe teritoriul american.
A cunoscut notorietatea cu volumul publicat „Hillbilly Elegy” (2016), vândut în peste 3 milioane de exemplare până în iulie 2024, potrivit datelor centralizate de cotidianul New York Times, şi adaptat într-o producţie a reţelei Netflix cu regia semnată de Ron Howard.
Cum este ales președintele SUA. Sistemul electoral american, explicat
Sistemul electoral american este diferit de sistemele electorale din Europa. În SUA un candidat poate ajunge președinte chiar dacă obține mai puține voturi totale decât un alt candidat. Mai exact, atunci când alegătorii își completează buletinele de vot, ei nu votează în mod direct președintele Statelor Unite, ci electorii din statul în care respectivul cetățean este rezident. Desemnarea președintelui nu se face pe baza numărului total de voturi (cunoscut și ca votul popular), ci pe baza unui proces cunoscut sub numele de Colegiu Electoral.
Sistemul Colegiului electoral generează de fapt 51 de mini-alegeri - una pentru fiecare dintre cele 50 de state americane, plus capitala, Washington DC.
În 48 dintre state și în DC, candidatul care primește cele mai multe voturi în alegeri primește numărul de electori alocat statului respectiv. Statele au un număr diferit de electori, proporțional cu mărimea lor. De pildă, state mari, precum California, Texas sau Florida au un număr mare de electori – 55, 38 și 29. Dar state mai mici precum Wyoming, Delaware și Alaska au doar 3. Asta înseamnă că unii candidați aleg să se concentreze strategi pe unele state mai mari.
Pentru a complica și mai mult lucrurile, în Maine și Nebraska, state cu 4, respectiv 5 electori, primii doi electori sunt acordați câștigătorului general la nivel de stat, iar restul sunt împărțiți în funcție de rezultatele obținute în districtele din regiune.
Există un total de 538 de electori în întreaga țară, iar un candidat are nevoie de o majoritate absolută de 270 de electori sau mai mulți pentru a deveni președinte.
Asta înseamnă că în practică un candidat poate pierde votul popular, dar poate câștiga alegerile. Așa au stat lucrurile în 2016 de pildă, când Donald Trump a obținut 304 voturi în Colegiul Electoral, dar a primit cu aproape trei milioane de voturi mai puține, la nivelul întregii țări decât rivala sa Hillary Clinton.
Ulterior, electorii merg și își exprimă votul pentru alegerea președintelui. Aceștia votează însă, de cele mai multe ori, în funcție de rezultatul de la nivelul statului. Dacă de pildă candidatul republican obține electorii din Texas, aceștia îl votează mai departe pe candidatul republican. Au existat însă și ocazii în care un elector a mers împotriva voinței poporului - acești electori sunt cunoscuți drept electori necredincioși. Mai multe state au legi în vigoare pentru a preveni acest lucru - în 2016, doi electori necredincioși au dezertat de la Trump, iar cinci au făcut același lucru pentru Clinton.
Câți electori are fiecare stat american
- California - 54 de electori
- Texas - 40 de electori
- Florida - 30 de electori
- New York - 28 de electori
- Illinois - 19 electori
- Pennsylvania - 19 electori
- Ohio - 17 electori
- Georgia - 16 electori
- Carolina de Nord - 16 electori
- Michigan - 15 electori
- New Jersey - 14 electori
- Virginia - 13 electori
- Washington - 12 electori
- Arizona - 11 electori
- Indiana - 11 electori
- Massachusetts - 11 electori
- Tennessee - 11 electori
- Colorado - 10 electori
- Maryland - 10 electori
- Minnesota - 10 electori
- Missouri - 10 electori
- Wisconsin - 10 electori
- Alabama - 9 electori
- Carolina de Sud - 9 electori
- Kentucky - 8 electori
- Louisiana - 8 electori
- Oregon - 8 electori
- Connecticut - 7 electori
- Oklahoma - 7 electori
- Arkansas - 6 electori
- Iowa - 6 electori
- Kansas - 6 electori
- Mississippi - 6 electori
- Nevada - 6 electori
- Utah - 6 electori
- Nebraska - 5 electori
- New Mexico - 5 electori
- Hawaii - 4 electori
- Idaho - 4 electori
- Maine - 4 electori
- Montana - 4 electori
- New Hampshire - 4 electori
- Rhode Island - 4 electori
- West Virginia - 4 electori
- Alaska - 3 electori
- Delaware - 3 electori
- Districtul Columbia - 3 electori
- Dakota de Nord - 3 electori
- Dakota de Sud - 3 electori
- Vermont - 3 electori
- Wyoming - 3 electori
Ce sunt „swing states” și cum pot influența aceste state rezultatele alegerilor SUA 2024
Un „swing state” sau „purple state” („stat violet”), este un stat care, ipotetic, poate fi câștigat de (sau poate „oscila” către) candidatul democrat sau republican – de aici și denumirea alternativă de „stat violet” – între culorile roșu (a republicanilor) și albastru (a democraților). De obicei, aceste state sunt câștigate cu o marjă mică de voturi.
Nu sunt aceleași „swing states” la fiecare scrutin. De exemplu, la alegerile prezidențiale din 2008 (confruntarea dintre Barack Obama și John McCain) am existat 8 swing states: Ohio, Florida, Virginia, Colorado, Nevada, Missouri, Indiana și Carolina de Nord. La alegerile prezidențiale din 2020 (confruntarea dintre Joe Biden și Donald Trump) am avut 7 swing states: Arizona, Georgia, Nevada, Carolina de Nord, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin. Voturile din aceste state au decis rezultatul alegerilor.
Anul acesta, unul din statele cheie este Pennsylvania, care aduce celui care câștigă cele mai multe voturi, 19 voturi din partea electorilor. Cu o populație de 13 milioane de locuitori, din care 9.090.962 cu drept de vot, statul Pennsylvania a votat cu Joe Biden la alegerile din 2020: 50.01% față de Donald Trump, 48.84%, dar, ceea ce îi confirma statutul de swing state, în 2016, a votat cu republicanul Donald Trump.De altfel, statul a votat cu democrații, din 1992, la fiecare alegeri, excepția fiind scrutinul din 2016, când electoratul l-a preferat pe Trump în fata lui Clinton.
Cele șapte „swing states” la alegerile SUA 2024:
- Pennsylvania (19 voturi)
- Georgia (16 voturi)
- Carolina de Nord (16 voturi)
- Michigan (15 voturi)
- Arizona (11 voturi)
- Wisconsin (10 voturi)
- Nevada (6 voturi)
Ce arată sondajele. Kamala Harris și Donald Trump, umăr la umăr
Cursa pentru alegerile SUA 2024 este foarte strânsă, iar cele mai recente sondaje o indică pe Kamala Harris cu un ușor avans în fața lui Donald Trump. Astfel, potrivit The Guardian, cu 48 de ore înainte votului, candidata democrată ar avea 8 procente în fața fostului președinte în rândul celor care spun că este foarte probabil să voteze, dar nu au făcut-o încă. Sondajul, realizat de New York Times și Siena College, a arătat, de asemenea, că Harris are un ușor avans în trei „swing states”, în vreme ce Trump ar fi avantaj într-unul dintre ele, iar în alte trei state indecise fiind prea strâns pentru a se pronunța.