România va intra în Schengen în primăvară, o spune asumat premierul Ciolacu. În timpul audierilor din Parlamentul European, comisarul desemnat pentru afaceri interne, reprezentantul Austriei s-a angajat să sprijine demersul. Mai precis, austriacul Magnus Brunner, a declarat că România și Bulgaria au făcut progrese în privința aderării la Spațiul Schengen cu granițele terestre. Brunner nu are atribuții în privința lărgirii Schengen, dar semnalul din partea lui e important, având în vedere că Austria este singura țară care se mai opune aderării complete a României la spațiul european de liberă circulație.
Magnus Brunner a făcut declarațiile încurajatoare în timpul audierilor din Comisia pentru drepturi civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European. Sunt audieri prin care trec toți comisarii desemnați, înainte de a fi învestiți.
Magnus Brunner, comisar european desemnat pentru afaceri interne și migrație: „Așa cum sunt sigur că ați văzut în presă, discuțiile continuă. Când vine vorba de accesul integral al României și Bulgariei în Schengen, în ultimele săptămâni, am văzut discuții fructuoase. Multe s-au întâmplat și felicit România și Bulgaria pentru progresele făcute în ultimele săptămâni. Acest proces va continua și mă voi lupta ca Schengen să fie complet.”
Magnus Brunner: „Ridicarea controalelor va face Schengen mai puternic și mai sigur”
Din scrisoarea trimisă lui Magnus Brunner de șefa Comisiei Europene rezultă că acesta nu are atribuții în privința extinderii spațiului Schengen. Comisarul european se ocupă de implementarea regulilor de întărire a controlului la granițe, de consolidarea spațiului de liberă circulație și de prevenirea migrației ilegale.
Brunner dă totuși un semnal pozitiv care ar putea prefața o decizie politică ulterioară. El spune că Bulgaria și România îndeplinesc toate condițiile pentru a intra în Schengen din 2011. „Bulgaria și România au dreptul să profite de toate beneficiile spațiului Schengen. Și ridicarea controalelor la frontierele terestre va face spațiul nostru Schengen mai puternic și mai sigur”, adaugă el.
Magnus Brunner, comisar european desemnat pentru afaceri interne și migrație: „În timp ce Bulgaria și România continuă să îndeplinească toate condițiile pentru a deveni membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen din 2011, este atât prerogativa, cât și responsabilitatea Consiliului să decidă cu privire la eliminarea controalelor rămase la frontierele terestre interne. Dacă Consiliul nu ia o decizie înainte de începerea noului mandat, dacă voi fi confirmat ca membru al Comisiei, voi continua să sprijin pe deplin acest proces cu aceeași intensitate ca și predecesorii mei. Bulgaria și România au dreptul să profite de toate beneficiile spațiului Schengen. Și ridicarea controalelor la frontierele terestre va face spațiul nostru Schengen mai puternic și mai sigur.”
Magnus Brunner a fost ministru de Finanțe și face parte din partidul cancelarului austriac în exercițiu, Karl Nehammer. Acesta din urmă a fost până acum cel mai mare opozant al aderării României și Bulgariei la Schengen.