Comisia Parlamentară pentru Controlul SRI cere serviciului să spună dacă există în România persoane care să reprezinte un pericol pentru democrație și securitate. Totul vine în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare.
Solicitarea vizează, fără să precizeze exact, inclusiv suspiciuni legate de interdicțiile pe care George Simion le are în Republica Moldova și Ucraina. Euronews a obținut această informație în exclusivitate.
Răspunsul SRI la solicitarea Euronews
SRI a răspuns că „aspectele semnalate au fost analizate prin prisma competenţelor ce revin instituției” și că informațiile nu pot fi transmise publicului larg, pentru că sunt destinate doar persoanelor prevăzute de lege. Acestea sunt: președinții celor două camere ale Parlamentului, membrii comisiilor permanente pentru Apărare, miniștrii și unii aleși locali, precum și organele de urmărire penală. Fiecare dintre aceștia primește însă doar informațiile care țin de competența sa.
Premierul Marcel Ciolacu a recunoscut că a primit documentele referitoare la prelungirea interdicției lui George Simion de a intra în Republica Moldova și Ucraina. Ele pot fi făcute publice doar de statele respective, spune premierul. Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că el nu a solicitat astfel de informații.
Răspunsul SRI: „Aspectele semnalate au fost analizate prin prisma competenţelor ce revin instituției noastre.
Activitatea Serviciului are caracter secret de stat, iar accesul la informații de natura celor menționate se realizează cu respectarea principiului 'necesității de a cunoaște'.
Acest tip de informații nu poate fi comunicat decât în condițiile art. 11 din Legea nr. 51/1991, unde sunt precizați, în mod expres şi limitativ, beneficiarii acestora.”
Ce spune legea:
(1) Informații din domeniul securității naționale pot fi comunicate:
a) președintelui Senatului, președintelui Camerei Deputaților, precum și comisiilor permanente pentru apărare, ordine publică și siguranță națională ale celor două camere ale Parlamentului;
b) miniștrilor și șefilor departamentelor din ministere, când informațiile privesc probleme ce au legătură cu domeniile de activitate pe care le coordonează sau de care răspund;
c) prefecților, primarului general al Capitalei, primarilor de sector ai municipiului București, primarilor municipiilor reședință de județ, precum și președinților consiliilor județene, pentru probleme ce vizează competența organelor respective;
d) organelor de urmărire penală, când informațiile privesc săvârșirea unei infracțiuni.
Solicitare către SRI privind persoane care ar reprezenta un pericol pentru România
Alina Manolache, jurnalist Euronews: „Trebuie spus că suntem în campanie electorală și că toate lucrurile trebuie privite în acest context. Mai departe, ce solicită cu exactitate Comisia Parlamentară pentru Controlul SRI, conform informațiilor obținute pe surse de Euronews? Solicită ca SRI să precizeze dacă în România sau în afara României există actori statali sau non-statali care ar putea să pună în pericol procesul democratic și securitatea țării, în contextul alegerilor prezdențiale și parlamentare. Nu pronunță cuvântul candidați, dar informațiile pe care Euronews le are în profunzime legate de acest subiect arată că există această întrebare, dacă unii dintre candidați ar putea să pună în pericol procesul democratic al alegerilor din țara noastră.
Această solicitare vine în contextul în care liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a cerut Comisiei să facă acest demers și să solicite SRI să facă lămuriri cu privire la persoane care ar putea să pună în pericol procesul alegerilor. Iar președintele Comisiei pentru Controlul SRI ar fi fost cel care a trimis această solicitare către SRI.
Am sunat la SRI, nu avem deocamdată o confirmare că a primit această solicitare. Singurul lucru pe care am reușit să-l obținem este că, în general, astfel de solicitări înseamnă o relație directă între SRI și Comisia Parlamentară și nu ar putea fi făcute publice.
Pe de ată parte, Euronews a mai întreprins un demers de săptămâna trecută și a cerut SRI să precizeze dacă există sau nu informații cu privire la candidatul George Simion, legate de interdicția sa de a avea acces în Republica Moldova și Ucraina, informații care ar putea să fie importante pentru procesul electoral, pentru că George Simion este candidat la alegerile prezidențiale.
Nu am primit deocamdată un răspuns, dar tot acest demers jurnalistic este justificat de faptul că, în spațiul public, au apărut mai multe solicitări ca serviciile statului să verifice ce se întâmplă cu această interdicție a lui Simion, care este și liderul partidului AUR, o interdicție care este un fapt cunoscut și recunoscut inclusiv de premierul Marcel Ciolacu, dar și de autoritățile din Moldova, încă din luna februarie, când a fost discutat acest subiect.
Mai departe, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a fost cel care, în două rânduri, a solicitat instituțiilor statului să verifice ce este cu aceste interdicții, dacă poate Simion să fie interzis în Moldova și Ucraina și totuși să candideze în România? Deocamdată, Remus Pricopie nu a primit un astfel de răspuns. Iată deci contextul în care Comisia Parlamentară din SRI face această solicitare.
Nu trebuie să uităm un alt aspect care ține de campania electorală: liberalii acuză că scorul lui George Simion este 'crescut, umflat artificial' de către social-democrați, care ar fi foarte avantajați de varianta în care Marcel Ciolacu ar intra în turul 2 cu George Simion și astfel ar putea să câștige lejer cursa pentru Cotroceni. Și în acest context, liberalii sunt cei care fac solicitarea."
În februarie 2024, George Simion a primit o nouă interdicție de cinci ani în Republica Moldova, iar informația a fost confirmată de reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație din Ministerul Afacerilor Interne.
Instituția respectivă a luat o măsură similară pentru 98 de persoane străine, de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.