Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viitor fără numerar: Țările din Europa care se pregătesc să renunțe la plățile cash

Conform unei analize recente, țările nordice sunt cel mai aproape de un viitor fără tranzacții în numerar. În același timp, țări precum Armenia, Georgia și Germania au rămas destul de în urmă în ceea ce privește viața fără cash.

Țările nordice din Europa sunt mai pregătite decât restul continentului pentru un viitor în care numerarul nu va mai fi utilizat în tranzacții, arată o nouă analiză.

Mai puține ATM-uri înseamnă mai puțin dependență de numerar

Finansplassen, un site norvegian de informații financiare, a agregat date de la Banca Mondială, Eurostat și alte bănci pentru a analiza cât de adaptată este fiecare țară europeană pentru a permite oamenilor să plătească fără numerar.

A fost evaluat numărul de ATM-uri și terminale de plată disponibile la 100.000 de persoane, limita pe care titularii de carduri o pot cheltui în timpul cumpărăturilor contactless și numărul de persoane care efectuează operațiuni bancare online.

Mai puține ATM-uri înseamnă că țara este mai puțin dependentă de numerar, iar un număr mai mare de terminale de plată înseamnă că există o „infrastructură mai mare” pentru transferurile electronice, potrivit unui purtător de cuvânt al Finansplassen.

Norvegia este țara cel mai bine pregătită pentru un viitor fără numerar

Analiza acestora a arătat că Norvegia este cel mai bine pregătită pentru un viitor fără numerar: are cele mai puține bancomate și aproximativ 96% din populație efectuează operațiuni bancare online, potrivit analizei.

Finlanda și Danemarca ocupă locurile doi și trei în clasament, deoarece au mai multe ATM-uri decât Norvegia și ceva mai puține terminale de plată, dar aproximativ același procent de persoane care utilizează serviciile bancare online.

Țările de Jos, Suedia, Islanda, Estonia, Lituania, Cipru și Elveția au completat top 10 în analiză, în timp ce Armenia, Georgia și Germania sunt cel mai puțin adaptate la sistemele fără numerar.

De ce țările nordice sunt în top

Potrivit studiului, cinci dintre primele 10 țări fără numerar sunt țări nordice. Olle Pettersson, expert în finanțe personale la Finansplassen, a declarat pentru Euronews Next că țările nordice, în special, consideră sistemele fără numerar „utile”, deoarece acestea ajută la depășirea unora dintre provocările lor, cum ar fi densitatea redusă a populației sau condițiile meteorologice dificile care fac plățile tradiționale puțin mai dificile.

Aceste țări au, de asemenea, un avantaj, a continuat Pettersson, deoarece au o încredere ridicată în instituțiile publice și populații mici, ceea ce face mai ușoară experimentarea de noi politici.

În 2016, cea mai mare bancă norvegiană, DNB, a făcut apel la încetarea utilizării numerarului, deoarece era îngrijorată de activități ilegale precum spălarea de bani, potrivit The Independent.

În aceeași perioadă, consumatorii au apelat la Vipps MobilePay, un „portofel mobil nordic” care le permite clienților „să trimită bani la fel de ușor ca trimiterea unui SMS”, conform site-ului lor web.

Lansat în 2015, Vipps MobilePay ajunge la 11,5 milioane de utilizatori din Norvegia, Finlanda și Danemarca, spune compania.

Măsuri în Norvegia legate de plățile cash

Recent, însă, Parlamentul norvegian a luat măsuri pentru ca cetățenii săi să se întoarcă la numerar. În octombrie, Parlamentul a adoptat modificări la Legea privind acordurile financiare, care vor face mai ușor pentru norvegieni să plătească în numerar, dacă este necesar.

„Într-o lume digitală, poate fi ușor să uităm că există un grup mare de oameni care nu sunt digitali”, a declarat atunci Emilie Enger Mehl, ministrul norvegian pentru justiție și situații de urgență.

Direcția norvegiană pentru protecție civilă (DSB) recomandă ca toată lumea să păstreze la îndemână ceva numerar, din cauza vulnerabilității sistemelor de plată digitale la atacurile digitale.

„Lumea, din ce în ce mai tulbure, cu războaie, amenințări digitale”

„Lumea din jurul nostru devine din ce în ce mai tulbure, cu războaie, amenințări digitale și schimbări climatice”, a adăugat Mehl.

Trebuie să fim pregătiți pentru pene de curent pe termen lung, defecțiuni de sistem sau atacuri digitale care duc la eșecul soluțiilor de plată digitale”.

În Danemarca, plățile în numerar reprezentau 8% din totalul tranzacțiilor din țară în 2023, potrivit unui document al băncii naționale.

Danezii sunt mai predispuși să utilizeze plățile mobile deoarece cumpărătorul „are întotdeauna telefonul mobil cu el” și poate veni cu ușurință cu suma exactă necesară pentru a plăti, se arată în raport.

„Numerarul încă este necesar în societate”

„Deși utilizarea numerarului este în scădere, acesta este încă necesar în societate”, a declarat Christian Kettel Thomsen, guvernatorul Băncii Naționale a Danemarcei.

Potrivit Băncii Mondiale, pandemia COVID-19 a dus la creșterea plăților fără numerar în întreaga lume, de la o medie de 91 de plăți fără numerar pe persoană în fiecare an în 2017 la aproximativ 135 în 2020.

Banca Centrală Europeană (BCE) a constatat o tendință similară în Europa. Un sondaj din 2023 a arătat că 59% din tranzacțiile din 2022 au fost efectuate în numerar, în scădere de la 72% în 2019.

„Comportamentele de plată” învățate în timpul pandemiei au rămas”

BCE a declarat că această schimbare „nu poate fi determinată” de un singur factor, dar a sugerat că „comportamentele de plată” învățate în timpul pandemiei au rămas.

Majoritatea consumatorilor din Europa preferă să plătească cu cardul sau alte modalități de plată fără numerar, deoarece este mai convenabil, a continuat sondajul. Cu toate acestea, 60% dintre cei intervievați au afirmat că doresc și o modalitate de a plăti în numerar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE