Victor Negrescu este propunerea premierului României, Marcel Ciolacu, pentru funcția de comisar european, potrivit surselor Euronews România. Europarlamentarul S&D este și vicepreședinte al Parlamentului European.
Marcel Ciolacu va merge joi, 22 august, la Bruxelles pentru a discuta cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre nominalizare, potrivit surselor Euronews.
Într-o intervenție telefonică la Euronews România, Negrescu a declarat că mereu a reușit să reprezinte România cu brio la nivel european. De asemenea, a comentat declarațiile lui Nicolae Ciucă, nemulțumit de strategia PSD pentru numirea comisarului european.
Victor Negrescu, europarlamentar: Eu nu privesc această postare ca fiind un atac. Sunt un om al dialogului. Sunt convins că premierul României împreună cu domnul Ciucă au discutat sau vor discuta aceste aspecte.
”Prin prisma reputației și a celor realizate, am reușit să reprezint România cât se poate de bine”
Tot timpul cred că am reușit să reprezint România cu brio. Sunt și negociator șef al legislativului european privind bugetul UE. Eu cred că, prin prisma reputației și a celor realizate, am reușit să reprezint România cât se poate de bine.
Mai departe, nu știm cu nominalizarea privind comisarul european cine va fi și cum va fi realizată. Cred că premierul României știe cel mai bine acest lucru, are și atribuțiile legale în acest sens. Acest subiect nu cred că trebuie transformat într-un subiect de dispută publică. Se pot găsi soluții pe cale de dialog.
PSD și PNL s-au prezentat în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European cu o listă comună. M-am aflat și eu pe respectiva listă comună. Am avut sloganul ”Ținem cu România” și cred foarte mult în acest slogan. Sunt convins că și atunci când se va vorbi despre desemnarea comisarului și vom avea o desemnare finală se va lua în calcul inclusiv acest aspect.
”Pentru funcția de comisar, se caută o persoană cu experiență europeană”
Cum a spus și premierul României, și președinta Ursula von der Leyen, se caută o persoană care poate să reprezinte cu brio România, care are experiență europeană.
Mi-aș dori ca viitorul comisar european să reușească să contribuie la dezvoltarea proiectului european în așa fel încât să fie mai aproape de cetățeni, să aducă subiecte de interes și pentru cetățenii români pe agenda europeană. În același timp, sunt convins că trebuie să fie un om de echipă.
”Ne dorim un portofoliu relevant pentru țara noastră”
Discuțiile pe care le va avea premierul României la Bruxelles vizează mai multe subiecte. Se va discuta despre implaementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, despre investițiile pe care le realizăm în prezent, inclusiv cu bani europeni, și despre portofoliul de comisar european. Ne dorim un portofoliu relevant pentru țara noastră care are o anumită influență pe zona economică.
Numele lui Negrescu pentru un post de comisar european din partea României era vehiculat de mai mult timp, inclusiv premierul Marcel Ciolacu declarând că eurodeputatul ales pe listele Alianței PSD-PNL este una din opțiuni.
În vârstă de 38 de ani, Victor Negrescu a reprezentat România în calitate de europarlamentar în perioada 2014 – 2017, și 2020 – prezent. În perioada 29 iunie 2017 - 9 noiembrie 2019, a fost ministru pentru afaceri europene.
Pe 16 iulie, Victor Negrescu a fost ales vicepreședinte al Parlamentului European.
Ciucă, nemulțumit de strategia PSD pentru nominalizarea comisarului european
Într-un mesaj publicat marți pe Facebook, președintele PNL, Nicolae Ciucă acuză PSD în legătură cu strategia de nominalizare pentru funcția de comisar european. ”Din păcate, în acest moment, România este unul dintre statele care nu a făcut încă propunerea de comisar european. Așa cum îi spune și titulatura, comisarul european este al României – nu al PSD, care pare să înțeleagă tot mai puțin asta. Desemnarea unui comisar european nu este atributul unui singur om, fie el și prim-ministru, ci este o decizie care trebuie luată în interesul României, în cadrul coaliției. Nu este un post de partid, ci este o poziție esențială pentru țară în următorii ani.”, a scris Nicolae Ciucă.
Fostul premier al României a subliniat că România poate lua în calcul postul de comisar european pentru Agricultură și face apel către partenerii de coaliție să poarte o discuție pe această temă.
Ce este și cum funcționează Comisia Europeană
Comisia Europeană este organul executiv al Uniunii Europene. Printre atribuțiile sale se numără stabilirea priorităților de cheltuieli ale blocului comunitar și propunerea bugetelor anuale. De asemenea, Comisia Europeană este singura responsabilă cu elaborarea propunerilor de noi acte legislative.
Comisia Europeană este formată din 27 de comisari, câte unul din fiecare țară a UE, și este coordonată de președintele Comisiei, în prezent Ursula von der Leyen, realeasă pentru un mandat de cinci ani.
Comisia este singura instituție a Uniunii Europene care prezintă Parlamentului și Consiliului, în vederea adoptării, acte legislative care protejează interesele UE și ale cetățenilor săi în chestiuni care nu pot fi abordate în mod eficient la nivel național.
Procedura de nominalizare a comisarului european
Potrivit legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, Guvernul trebuie să informeze Parlamentul României în legătură cu nominalizarea. Apoi, comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de comisar european.
Ce comisari europeni a mai avut România
România a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2017 și a organizat pentru prima oară alegeri europarlamentare pe 27 noiebrie 2007.
Până în prezent, România a avut patru comisari europeni:
- Leonard Orban - Multilingvism (2007 - 2010)
- Dacian Cioloș - Agricultură și Dezvoltare Rurală (2010 - 2014)
- Corina Crețu - Politică Regională (2014 - 2019)
- Adina Vălean - Transporturi (2019 - 2024)