Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vară de foc în Europa. Cod roșu de caniculă în România, Serbia, Ungaria și Italia

Mare parte din Europa este acoperită de coduri de caniculă și furtuni. Cel mai cald este în țările din Balcani, unde maximele se apropie de 40 de grade Celsius. Coduri roșii de caniculă sunt în vigoare și în regiuni din Italia, Ungaria sau Polonia. 

22/06/2024 , 16:03

Ce zone sunt vizate de codul roșu de caniculă în România

Avem parte de un weekend fierbinte și în țară. Sudul României va fi sâmbătă și duminică (22-23 iunie) sub cod roșu de caniculă. Inclusiv în București vor fi temperaturi și de 40 de grade Celsius.

Cinci judeţe se află sâmbătă, total sau parţial, sub avertizare cod roşu de caniculă.

„În judeţele Dolj, Olt, Teleorman şi sudul judeţelor Vâlcea şi Argeş, valul de căldură va fi persistent şi intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 20 de grade (nopţi tropicale). Va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, anunţă meteorologii.

Duminică, 23 iunie, avertizarea Cod roşu de căldură persistentă şi intensă, caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat va fi valabilă în judeţele: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul judeţelor Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, precum şi în municipiul Bucureşti.

Situația în Europa

Meteorologii au emis o avertizare cod roșu de caniculă în Serbia încă de acum două zile, unde se înregistrează constant 40 de grade Celsius. În Macedonia de Nord, temperaturile vor depăși 35 de grade Celsius.

În Balcani a fost atât de cald încât sistemul de alimentare cu energie electrică a cedat. Pentru că Sistemele energetice ale țărilor din fosta iugoslavie sunt conectate între ele, pană de curent a afectat mai multe localități, inclusiv orașe mari, din Muntenegru, Croația, Bosnia și Albania. Timp de câteva ore, semafoarele nu au mai funcționat, iar tramvaiele au rămas blocate pe șine.  

Ante Susnja, ministrul economiei din Croația: ”Sistemul de energie electrică poate ceda din cauza temperaturilor ridicate de afară, din cauza creșterii consumului de energie. Acest lucru este de origine exogenă, nu s-a întâmplat pe teritoriul nostru, dar facem parte din acea rețea electrică. Astfel, până când mecanismul nostru de rezervă a fost pus în aplicare, o parte a țării a rămas fără energie.” 

Cod roșu de caniculă în sudul Italiei

În Puglia, o regiune situată în sudul Italiei, pe coasta Mării Adriatice, e cod roșu de caniculă. Foarte cald este și în alte părți din Peninsulă. 

”Aceste temperaturi sunt anormale. Pur și simplu nu poți sta afară. Este foarte, foarte cald”, spune un localnic. 

Cei care merg în vacanță în insulele Ionice din Grecia, în  Creta sau Corfu trebuie să fie foarte precauți. Acolo sunt în vigoare coduri portocalii de caniculă. De altfel, în ultimele săptămâni, mai mulți turiști au murit în Grecia. Aceștia au mers în drumeții fără a ține cont de temperaturile ridicate. Specialiștii spun că cei care călătoresc din țări răcoroase în destinații cu temperaturi ridicate au nevoie de o perioadă de aclimatizare. Adică trebuie să se obișnuiască cu canicula.

Christos Giannaros, specialist în probleme de mediu: ”Acești oameni vin din țări în care clima e mai rece în comparație cu cea din Grecia. Deci, pe lângă alți factori, a existat o lipsă de aclimatizare la condițiile meteorologice care predominau în țară (Grecia n.r.).” 

Experții spun că toate aceste coduri de caniculă au fost provocate de încălzirea globală. 2023 a fost cel mai cald an înregistrat de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene. Iar ONU spune că există o „probabilitate ridicată” ca 2024 să doboare acest record.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE