Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pană masivă de curent în Bosnia, Albania, Muntenegru și pe coasta adriatică a Croației. Cauza, nedepistată de operatori

Muntenegru, Bosnia, Albania și coasta adriatică a Croației sunt afectate vineri de o pană masivă de curent. Mii de companii nu își mai pot desfășura activitatea, nu mai funcționează semafoarele și, milioane de oameni suferă din cauza valului de căldură, pentru că aparatele de aer condiționat nu mai sunt alimentate cu energie electrică, relatează agenția Reuters.

Furnizorii de energie electrică din cele patru țări au anunțat că investighează cauzele defecțiunii. Surse au precizat pentru postul albanez de televiziune Top Channel TV că un interconector a defectat în Muntenegru, însă până în acest moment nu există o confirmare oficială.

Sarajevo, capitala Bosniei, și orașele Banja Luka și Mostar au rămas fără curent electric. Presa bosniacă a relatat că o pană de curent afectează întreaga țară.

În orașul Split din Croația, traficul s-a oprit după ce semafoarele s-au defectat, a anunțat televiziunea de stat HRT. Sirenele ambulanțelor au răsunat în tot orașul, arată sursa citată.

Compania de electricitate HEP din Croația a declarat că pana de curent din anumite zone ale țării a fost provocată de "o defecțiune internațională care a afectat mai multe state", fără a oferi mai multe detalii.

"Operatorul sistemului de transport croat efectuează o analiză împreună cu operatorii de sistem din țările vecine pentru a determina cauza", a adăugat HEP.

Compania de utilități a declarat că și-a pus în funcțiune capacitățile de producție pentru a asigura "aprovizionarea în cel mai scurt timp posibil".

Distribuitorul de energie din Muntenegru, CEDIS, a anunțat că "defecțiunile din rețea" au întrerupt alimentarea cu energie electrică în cea mai mare parte a țării.

Ivan Asanovic, directorul executiv al companiei de electricitate CGES din Muntenegru, a declarat că nu se cunoaște cauza penei de curent "de amploare regională" și că CGES și CEDIS colaborează pentru a o rezolva.

Top Channel din Albania a declarat că capitala Tirana și o serie de orașe nu aveau electricitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE