Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Un vameș, un fost vameș și un comisionar vamal, arestați. Unul dintre ei ar fi înghițit biletul pe care erau notate șpăgile

Un vameș, un fost vameș și un comisionar vamal au fost arestați preventiv pentru 30 de zile în urma unor percheziții DNA în Portul Constanța.

14/09/2024 , 09:46

Un vameș, un fost vameș și un comisionar vamal, arestați preventiv

Cei trei sunt acuzați de luare de mită și complicitate la luare de mită, iar asupra lor au fost găsiți aproximativ 20.000 de euro.

Ei erau în vizorul anchetatorilor încă din luna mai, iar joi seară, au fost prinși în flagrant. De teama procurorilor, fostul vameș ar fi înghițit biletul pe care erau notate șpăgile încasate.

Potrivit DNA, mita ajungea și la 10 mii de euro în cazul containerelor care conțineau mărfuri interzise la import în Uniunea Europeană și care aveau nevoie de formalități vamale.

Știrea inițială:

Vameși suspectați de luare de mită în Portul Constanța: 10.000 de dolari per container pentru mărfurile interzise la import în UE

Un vameș, un fost vameș, dar și un comisionar vamal au fost reținuti de procurorii DNA, în urma unor percheziții în Portul Constanța.

Cei trei sunt supectați de luare de mită și complicitate la luare de mită. În urma descinderilor la persoanele bănuite au fost descoperite aproximativ 20 de mii de euro.

Conform surselor Euronews România, suspecții au fost urmăriți mai multe luni de zile. Au fost organizate 30 de percheziții în timpul cărora la persoanele bănuite au fost descoperite sume mari de bani, aproximativ 20.000 de euro. 5000 de euro au fost descoperiți în mașina unuia dintre suspecți.

Suspecții au fost reținuți

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews România: Vorbim despre un vameș, un fost vameș și un comisionar vamal care au fost reținuți în urma acestor descinderi. Acuzațiile sunt de luare de mită și complicitate la luare de mită. Practic, conform srselor noastre, banii erau ceruți pentru urgentarea documentelor de ieșire și intrare în țară a unor containere, în Portul Constanța Sud Agigea.

DNA: Se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud încasează sume de bani cu titlu de mită de la importatori de mărfuri prin Portul Constanța Sud Agigea, prin intermediul unor comisionari vamali, pentru ca aceștia să nu își îndeplinească în mod corespunzător atribuțiile de serviciu privind controlul fizic al containerelor și pentru a se acorda liber de vamă unor containere care conțin mărfuri ce nu corespund cu datele din documentele de import sau sunt contrafăcute.

Mită: 500-700 dolari/container.

Conform DNA, importatorii obișnuiesc să dea mită între 500-700 dolari/container. Aceste sume pot urca în funcție de numărul de colete care fac obiectul confiscării, astfel, la cei 500-700 dolari se adaugă 30-50 dolari per colet, sume care ajung și la 10.000 de dolari per container pentru mărfurile interzise la import în UE.

La percheziții au participat mai mulți ofițeri din cadrul DNA. Suspecții au fost reținuți cu propunere de arestare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE