Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

15 persoane, reținute de DIICOT într-un dosar de trafic de migranți. Oamenii erau duși în Occident, în schimbul sumei de 1.300 de euro

Procurorii DIICOT au reținut 15 persoane, iar alte șapte au fost plasate sub control judiciar, după ce aproape 40 de percheziții au fost efectuate luni într-un dosar în care sunt investigate infracţiuni de trafic de migranţi.

Potrivit DIICOT, persoanele vizate în acest caz sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

„În urma celor 38 de percheziţii domiciliare au fost identificate şi ridicate patru autoturisme şi trei ATV-uri în valoare totală de aproximativ 110.000 euro, o autoutilitară modificată ce prezenta locaş specific amenajat pentru transportul migranţilor, un motociclu, mai multe sisteme de stocare a datelor, sume de bani în lei, euro şi lire sterline, înscrisuri, precum şi alte mijloace de probă”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Anchetatorii urmează să sesizeze judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a celor 15 reţinuţi, pentru o perioadă de 30 de zile.

Știrea inițială:

Au fost percheziții în mai multe județe într-un dosar de trafic de migranți. Procurorii DIICOT și polițiștii au descoperit o rețea care transporta migranți din România în Italia. Oamenii erau duși în vestul Europei în schimbul sumei de 1.300 de euro de persoană.

Anchetatorii susțin că rețeaua era formată din mai mulți români care aveau contact direct cu alte grupări transfrontaliere. România era doar o țară de tranzit, iar destinația finală a migranților era Italia.

Rețeaua a acționat în prima jumătate a anului 2023, dar și de la începutul acestui an până în prezent. Procurorii spun că membrii grupării primeau de la alte rețele cereri de transport în cazul unor migranți care se aflau în România pentru a fi preluați din vestul țării și duși în anumite locații din Italia.

VEZI GALERIA
5 imagini

Potrivit anchetatorilor, pentru fiecare migrant transportat la destinație rețeaua primea suma de 1.300 de euro.

„Din cercetări a rezultat că membrii grupului infracțional organizat, constituit în sistem piramidal, au deținut roluri determinate și au acționat pe mai multe paliere. Astfel, o parte dintre suspecți au coordonat și menținut legătura cu membrii unor rețele transfrontaliere de trafic de migranți și au primit de la aceștia cereri de transport fraudulos a unor migranți aflați pe teritoriul României, în vederea preluării acestora din locații situate în zona de vest  și transportării frauduloase din România în Italia (la adrese indicate)  în schimbul sumei de 1.300 euro pentru fiecare migrant astfel transportat și ajuns la destinație”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Migranții erau ascunși în autoutilitare și camioane

Suspecții au cumpărat autoutilitare și camioane de mari dimensiuni și au modificat compartimentele de marfă ale acestora în așa fel încât migranții să nu fie depistați la controale.

Procurorii spun că membrii grupării au recrutat șoferi și antemergători dispuși să facă transporturile, în schimbul unei sume cuprinse între 300 și 500 de euro pentru fiecare migrant. În plus, le asigurau acestora toate cheltuielile.

Rețeaua a făcut mai multe transporturi pe ruta România-Ungaria-Slovenia-Italia, iar o parte dintre ele au fost descoperite de polițiștii din cele patru țări. În total, aproape 700 de migranți au fost depistați la controale, cei mai mulți, peste 610 în 27 de verificări, fiind găsiți de polițiștii români de frontieră.

Ultimul transport a fost oprit săptămâna trecută, în punctul de trecere a frontierei Borș II către Ungaria.

Procurorii DIICOT și polițiștii au descins în această dimineață la 38 de adrese din județele Argeș, Dâmbovița, Olt, Prahova și Brăila, urmând ca mai multe persoane să fie duse la audieri, în acest dosar în care se fac cercetări pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE