Japonia va construi un oraș plutitor, cu o populație permamentă de 10.000 de locuitori și care este proiectat să se adapteze la schimbările climatice, să fie autosustenabil și să reprezinte un model de zonă economică în sine. Proiectul făcut de start-up-ul N-ARK se numește Dogen City și prevede construirea de la zero, pe ocean, a unei zone metropolitane smart, care va integra toate activitățile umane, de la producția alimentară, la energie sau servicii de sănătate la un nivel nemaivăzut.
Această zonă socio-economică se numește "New Ocean" și are ca simbol culoarea albastră. Conceptul se bazează pe autosustenabilitate, însă nu numai aceasta este preocuparea dezvoltatorilor. În ceea ce privește sănătatea, Dogen City le va oferi locuitorilor chiar și servicii inteligente de prevenție a bolilor, iar cartierele vor fi unele în care se dorește ca nimeni să nu fie bolnav, potrivit Robbreport.
Orașul plutitor Dogen City se vrea un model de zonă economică autosustenabilă
Această insulă-oraș va avea 1.589 de metri pătrați și va putea găzdui simultan 40.000 de oameni, din care 10.000 vor fi locuitori permanenți, iar 30.000 vor fi vizitatori sau turiști. Structura va fi una circulară, capabilă să reziste la dezastre naturale, precum un tsunami puternic, va conține centre de cercetare medicală, facilități de producție alimentară și chiar va avea o zonă de lansare în spațiu a rachetelor.
N-ARK susține că acest concept va crea "o nouă economie marină". Practic, în cadrul acestei insule vor exista trei niveluri, pe care compania le numește "industrii".
Primul este cel care asigură locuirea în sine, adică un fel de sat maritim autosustenabil, adaptabil la schimbările climatice, care va avea infrastructura necesară locuirii și care va promova "preocuparea de a avea grijă de tine însuți din punct de vedere psihic și fizic".
Al doilea nivel va fi unul concentric, sub nivelul apei și va reprezenta un centru de date. Computerele vor fi răcite de apă, în mod natural, reducând astfel consumul de energie.
Ultimul strat va fi unul care va crea o nouă industrie turistică și permite chiar lansarea rachetelor în spațiu și aterizarea lor, după modelul companiei SpaceX, care realizează vehicule pentru transportul în spațiul cosmic.
Dogen City se dorește a fi "orașul fără bolnavi"
Locuirea în Dogen City va presupune faptul că rezidenții vor putea fi consultați zilnic printr-un fel de telefoane cu senzori speciali, le vor fi prelevate probe de sânge și li se vor face analize genetice pentru a le fi evaluată starea de sănătate. De asemenea, cetățenii vor avea acces la chirurgie robotică avansată și la cercetarea în domeniul medicamentației.
În ceea ce privește alimentația, ingredientele de bază vor fi cultivate local, folosind tehnologii inovatoare, care se bazează pe apa de mare, ca sursă de nutrienți pentru plante. Pe insulă vor fi produse aproape 7.000 de tone de alimente pe an și va fi generată o energie de 22.265.000 KW.
"Conceptul este că medicamentul, mâncarea și locuința sunt aceeași sursă", susține N-ARK, care nu precizează locul exact în care va fi amplasat acest proiect.
Dogen City este al patrulea proiect de oraș plutitor, dar va fi cel mai impresionant și spectaculos. Totul a pornit de la schimbările climatice alarmante, ceea ce duce, printre altele, la topirea calotei glaciare și la creșterea nivelului oceanului planetar.
Astfel, proiectele acestor orașe plutitoare prezintă din ce în ce mai mult interes din partea multor state.
Mai există trei proiecte mari de orașe plutitoare la nivel mondial: Polimeropolis, elaborat de Estudio Focaccia Prieto, arhitectura plutitoare din Busan, realizată de BIG și The Line, din Arabia Saudită.