Unsprezece țări ale Uniunii Europene au lansat luni un nou grup pentru a consolida diplomația climatică a blocului și a o plasa în centrul politicii externe și de securitate a UE. Reuniunea inaugurală a acestui nou așa-numit „Grup de prieteni”, condus de Germania și Danemarca, a avut loc la Luxemburg, înaintea unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe.
Au participat, de asemenea, miniștrii din Finlanda, Franța, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Spania și Suedia.
Legătura dintre climă și securitate
„Am avut o reuniune a celor care, în calitatea lor de miniștri de externe, afirmă încă o dată clar că criza climatică este cea mai mare amenințare la adresa securității noastre din acest secol”, a declarat presei ministrul german de Externe Annalena Baerbock.
„Cu cât mai multe energii regenerabile vom extinde la nivel mondial, cu atât mai mult vom putea contracara în mod tranșant criza climatică ca pe un conflict și, astfel, vom putea contribui și la conferința pe tema climei de la Sharm el-Sheikh din luna noiembrie a acestui an”, a adăugat ea.
Într-o declarație, grupul a precizat că se va concentra pe consolidarea „legăturii dintre climă și securitate în cadrul politicii externe a UE” și pe accelerarea tranziției energetice globale și eliminarea treptată a combustibililor fosili pentru a respecta angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris privind clima din 2015.
Aceștia au descris criza climatică drept „o amenințare existențială la adresa umanității, a păcii și a securității internaționale” și au afirmat că „acțiunea globală în domeniul climei este încă insuficientă pentru a atinge obiectivul de 1,5 grade și obiectivele Acordului de la Paris și ale Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă”.
Pentru Olivia Lazard, membră a Carnegie Europe, acest nou grup este „o mișcare bună, o mișcare așteptată de mult timp”.
„Faptul că acum încadrează acțiunea climatică, într-o anumită măsură, sub umbrela politicii externe și de apărare este foarte important”, a declarat ea pentru Euronews. Cu toate acestea, a spus ea, inițiativa „este încă destul de limitată în ceea ce privește domeniul de aplicare”.
Consolidarea alianțelor cu parteneri
Statele membre participante doresc ca UE, prin intermediul regulamentului său emblematic „Green Deal”, să preia inițiativa în ceea ce privește acțiunile de atenuare și să consolideze solidaritatea cu țările mai vulnerabile din întreaga lume.
De asemenea, acestea au afirmat că blocul celor 27 de țări trebuie să consolideze alianțele cu parteneri cu vederi similare înaintea COP27, care va avea loc în noiembrie în orașul stațiune egiptean Sharm el-Sheikh.
Una dintre limitele inițiativei, a spus Lazard, este că acest nou grup pare să privească schimbările climatice prin prisma acelorași reguli vechi de politică externă și de securitate, în timp ce acestea schimbă însăși definiția amenințărilor și riscurilor cu care se confruntă UE.
„Cred că va demonstra că cadrul de politică externă și de apărare al UE nu mai este potrivit pentru o lume perturbată de schimbările climatice. Trebuie să regândim cu adevărat noțiunea de securitate în mod fundamental și foarte multidimensional”, a spus ea.