Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria, principal obstacol, în timp ce țările UE încearcă să strângă rândurile în privința lui Trump

Ungaria a devenit principalul obstacol în calea Uniunii Europene, pe măsură ce statele membre încearcă să strângă rândurile și să își consolideze poziția unitară ca reacție la impulsul perturbator al lui Donald Trump pentru negocieri între Ucraina și Rusia.

Inițiativa lui Trump, lansată fără coordonare cu aliații occidentali, a bulversat relațiile transatlantice și a alimentat temerile că Ucraina va fi forțată să încheie un acord extrem de dezavantajos, care ar slăbi grav securitatea pe termen lung a Europei.

Îmbrățișarea de către președintele american a punctelor de vedere rusești, numindu-l pe Volodomir Zelenski un „dictator fără alegeri”, a amplificat și mai mult sentimentul de anxietate.

Având în vedere ritmul amețitor al evenimentelor, țările UE încearcă să recupereze timpul pierdut și să vină cu noi propuneri care să le consolideze sprijinul financiar și militar pentru țara devastată de război, menținând în același timp o presiune ridicată asupra Kremlinului.

Dar Ungaria s-ar putea dovedi un obstacol insurmontabil înainte de linia de sosire.

Am crezut că administrația democrată va cădea în SUA și că va prelua conducerea un guvern republican condus de Donald Trump, care va intermedia pacea și, la rândul său, va stimula economia”, a declarat vineri premierul Viktor Orbán într-un interviu radio.

Între timp, ministrul său de externe, Péter Szijjártó, a amenințat că va bloca reînnoirea sancțiunilor UE împotriva persoanelor din Rusia și Belarus, care vizează aproape 3 000 de persoane și entități considerate complice la războiul de agresiune.

Termenul limită pentru reînnoire este 15 martie și necesită unanimitate

Szijjártó a declarat că „trebuie acordat timp” pentru discuțiile dintre SUA și Rusia și a criticat Bruxelles-ul pentru „deciziile pripite care împiedică eforturile de pace”, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului. Ministrul și-a exprimat, de asemenea, opoziția față de noile pachete de asistență pentru Ucraina, afirmând: „Nu vom sprijini cheltuirea banilor contribuabililor europeni pentru a prelungi războiul”.

Chiar dacă Budapesta este de acord să reînnoiască sancțiunile individuale înainte de termenul limită din martie, dreptul său de veto ar putea împiedica în continuare aprobarea unei noi asistențe pentru Ucraina.

Timp de aproape doi ani, Ungaria a blocat mai mult de 6 miliarde EUR din Fondul european de pace (FEP), un mecanism extrabugetare care rambursează parțial statelor membre armele și munițiile donate.

Încercările repetate de a ocoli veto-ul asupra FPE au eșuat, adâncind frustrarea țărilor care încă așteaptă să le fie rambursate facturile.

Înaltul Reprezentant Kaja Kallas a propus o nouă inițiativă a UE pentru a furniza ajutor letal și neletal, precum artilerie, sisteme de apărare antiaeriană și echipamente de formare, pentru a acoperi nevoile militare ale Ucrainei până în 2025.

Kallas dorește să ajungă mai întâi la un acord politic între miniștrii afacerilor externe, care urmează să se întâlnească luni, înainte de a solicita o sumă de bani specifică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE