Rusia a cerut Statelor Unite ca NATO să se retragă pe aliniamentul din 1997. Dar ce înseamnă asta pe înțelesul tuturor?
Retragerea înseamnă o Alianță Nord-Atlantică fără fostele țări comuniste. Cele 12 țări care semnau pe 12 aprilie 1949 la Washington Tratatul Atlanticului de Nord erau SUA, Marea Britanie, Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia și Portugalia.
În 1952, au fost admise Grecia și Turcia, Germania a aderat abia în 1955 ca Germania de Vest, Spania a fost admisă mai târziu în 1982, iar fostele țări semnatare ale pactului de la Varșovia, anume Ungaria, Cehia și Polonia au intrat în alianță abia în 1999.
În 2004 au intrat în alianța militară defensivă România, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania și Bulgaria.
În 2009, adică cinci ani mai târziu au aderat Albania și Croația, în 2017 – Muntenegru și Macedonia de Nord, în aprilie 2023 Finlanda, iar anul trecut Suedia.
Acum inevitabil ne întrebăm dacă asistăm din nou la scena unei împărțiri între Est și Vest? S-ar putea reveni la o relație de tipul Războiul Rece?
În aparență și esență, doctrina lui Mihail Gorbaciov nu mai e pe placul lui Putin pe care acesta din urmă l-a considerat slab in relația cu SUA.
Acum, Ucraina și Rusia vor ajunge probabil la un acord de încetare a focului până la sfârșitul acestui an. Asta crede șeful Serviciilor de informații militare de la Kiev. El este însă sceptic cu privire la eficacitatea oricărei forțe de menținere a păcii care ar putea fi desfășurată în Ucraina. Ideea a apărut după ce Donald Trump a spus că Europa este cea care trebuie să asigure aplicarea unui acord de pace și să dea garanțiile de securitate.
Declarațiile, evident, sunt pe placul Moscovei care vede în Trump un bun partener de discuții.