Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE sporește sprijinul pentru Ucraina: 118 miliarde de euro și instruirea a încă 15.000 de soldați până la sfârșitul anului

Uniunea Europeană și țările sale membre au oferit Ucrainei un sprijin financiar și militar în valoare de 118 miliarde de euro, de la începutul războiului cu Rusia.

De asemenea, până la sfârșitul acestui an, alte 15.000 de soldați ucraineni vor fi instruiți de statele membre ale UE, care au pregătit deja aproximativ 60.000 de soldați, conform declarațiilor făcute marți de Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene și fost premier al Letoniei, citat de agenția HINA.

Dombrovskis a avertizat în Parlamentul European că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o "amenințare existențială pentru securitatea europeană" și că, dacă nu va fi oprit, președintele rus Vladimir Putin ar putea extinde agresiunile asupra altor țări, inclusiv membre ale UE.

Cu ce ajutoare mai vine UE pentru Ucraina

În cadrul unei dezbateri pe tema unei rezoluții privind sprijinul continuu acordat Ucrainei, care urmează să fie votată joi, comisarul european a subliniat importanța ajutorului acordat de blocul comunitar.

Pe lângă asistența financiară, UE și statele membre își intensifică eforturile pentru creșterea producției de muniții, urmând ca până la sfârșitul anului capacitatea de producție anuală a obuzelor de calibrul 155 mm să ajungă la aproximativ 1,4 milioane de unități.

În ceea ce privește sprijinul militar, Dombrovskis a subliniat că din 2022, în cadrul misiunii EUMAM, au fost instruiți deja 60.000 de soldați ucraineni, iar procesul de instruire a altor 15.000 este în desfășurare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE