Odată cu momentul în care Rusia a declanșat războiul în Ucraina, dim februarie 2022, sute de mii de ucraineni au părăsit țara și au fost primiți în multe alte state, inclusiv în România. Pentru a-i sprijini, țările din UE le acordă un ajutor social acestora.
Mulți dintre cei care au plecat din Ucraina sunt însă eligibili pentru a fi mobilizați în armată și trimiși pe front. Au existat și cazuri în care bărbații ucraineni au dat mită pentru a putea trece granița.
Polonia cere sistarea ajutorul social pentru ucrainenii eligibili pentru mobilizare
În acest context, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski face apel la țările europene să sisteze ajutoarele pentru aceste persoane, mai ales că ucrainenii au un deficit mare de personal în armată.
„Poftim o idee care ar ajuta practic finanţele Europei de Vest, ar ajuta politic partidele tradiţionale împotriva radicalilor de dreapta şi ar ajuta Ucraina. Încetaţi plata ajutoarelor sociale pentru ucrainenii eligibili pentru mobilizare. Nu este un drept al omului să fii plătit pentru a evita să fii chemat să-ţi aperi ţara. În Polonia, noi nu facem asta", a spus Radoslaw Sikorski, la forumul anual „Yalta European Strategy”, desfășurat la Kiev.
Ideea lui Sikorski a fost susținută de omologul său ucrainean, Andrii Sîbiga.
„Este momentul să punem problema elaborării de către Uniunea Europeană a unor programe pentru întoarcerea ucrainenilor în ţara lor, dacă sunt condiţiilor adecvate pentru asta: securitate, servicii medicale, reconstrucţia locuinţelor”, a spus Andrii Sîbiga, citat de Reuters.
Cei mai mulți bărbați ucraineni care sunt eligibili pentru a fi mobilizați trăiesc în Polonia, iar autoritățile ucrainene spun că ar fi în jur de 300.000. Cele mai multe persoane care au fugit din Ucraina sunt însă femei, copii și bătrâni.