Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lavrov avertizează SUA să nu își bată joc de ”liniile roșii” ale Rusiei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat miercuri Statele Unite să nu glumească pe seama „liniilor roșii” ale Rusiei, răspunzând la o întrebare privind posibila livrare de rachete americane cu rază lungă de acțiune în Ucraina.

Lavrov a declarat că Statele Unite pierd din vedere sentimentul de descurajare reciprocă care a stat la baza echilibrului de securitate dintre Moscova și Washington încă din timpul Războiului Rece și că acest lucru este periculos, potrivit Reuters.

El a comentat un raport Reuters potrivit căruia SUA este aproape de un acord pentru a furniza Ucrainei rachete de croazieră JASSM cu rază lungă de acțiune, care ar putea ajunge adânc în interiorul Rusiei - pentru care președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a făcut lobby.

„Nu voi fi surprins de nimic - americanii au depășit deja pragul pe care și l-au stabilit. Ei sunt incitați, iar Zelenskiy, desigur, vede acest lucru și profită de el. Dar ar trebui să înțeleagă - ei glumesc cu liniile noastre roșii aici. Ei nu ar trebui să glumească cu liniile noastre roșii”, a declarat Lavrov unui intervievator al televiziunii ruse.

Putin, amenințări la adresa Occidentului

Președintele Vladimir Putin a avertizat în mod repetat Occidentul de la lansarea a ceea ce el a numit „operațiunea sa militară specială” în Ucraina în 2022 să nu încerce să contracareze Rusia, care deține cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume.

Dar Washingtonul și aliații săi au sporit ajutorul militar acordat Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de tancuri, rachete avansate și avioane de luptă F-16.

Acest lucru i-a determinat pe unii politicieni occidentali să sugereze că retorica nucleară a lui Putin este o cacealma și că SUA și NATO ar trebui să facă totul pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul. Zelenskiy a declarat că incursiunea Ucrainei în Rusia, lansată pe 6 august, își bate joc de liniile roșii ale lui Putin.

Lavrov a declarat că Washingtonul știe unde se află aceste limite, dar greșește dacă crede că consecințele oricărei escaladări a războiului din Ucraina vor fi suportate în principal de Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE