Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertismentul lui Stoltenberg la final de mandat NATO: „Ucraina este mai aproape de NATO ca niciodată”

Cu câteva zile înainte de a-și încheia mandatul de secretar general al NATO, Jens Stoltenberg a lansat avertismente legate de tendințele izolaționiste care ar putea eroda relația dintre America și Europa. Stoltenberg a mai atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă dependența de producția Chinei, o greșeală pe care Europa a făcut în trecut în raport cu gazul rusesc. 

Într-un discurs de rămas-bun, după un deceniu la șefia celei mai puternice alianțe politice și militare, Jens Stoltenberg a făcut un scurt bilanț în care a punctat că investițiile în apărare au crescut semnificativ, iar majoritatea statelor membre au ajuns să aloce cel puțin 2 la sută pentru bugetul apărării sau urmează să atingă această țintă. 

Războiul Rusiei în Ucraina a marcat ultimii ani ai mandatului, care a fost prelungit de nenumărate ori, tocmai pe fondul invaziei rusești. Stoltenberg a insistat asupra nevoii ca aliații să susțină Ucraina, pentru a descuraja Rusia. 

”De când mi-am preluat trecutul de secretar general în 2014, lumea din jurul nostru s-a schimbat profund”, a declarat el în discursul său de rămas bun.

Vorbind despre Ucraina, el a subliniat că țara este mai aproape de NATO ca niciodată - spunând că ușa alianței este deschisă și Ucraina va adera.

Stoltenberg: Îi putem schimba calculele lui Putin

”Astăzi, președintele Putin crede că își poate atinge obiectivele pe câmpul de luptă. Și crede că ne poate aștepta afară. Acesta este motivul pentru care continuă să ducă războiul său brutal. Nu cred că îi putem schimba părerea lui Putin. Dar cred că îi putem schimba calculele.

Oferind Ucrainei mai multe arme, îl putem face pe Putin să înțeleagă că nu poate obține ceea ce dorește prin forță și să o facă atât de costisitoare încât va trebui să accepte că Ucraina are dreptul democratic suveran de a exista ca națiune democratică suverană.”, a declarat Stoltenberg.

Tot ca urmare a războiului declanșat de Vladimir Putin, NATO a trecut prin cel mai important val de extindere către granițele Rusiei din ultimii ani. Țări care aveau o politică de neutralitate au decis să adere la alianța nord-atlantică. Este vorba despre Finlanda și Suedia. Ușa este deschisă evident și pentru Ucraina. 

Jens Stoltenberg a lansat și un avertisment legat de pericolul Chinei

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: „Libertatea este mai importantă decât comerțul liber. Nu cu mult timp în urmă, mulți aliați credeau că achiziționarea de gaz din Rusia era o chestiune pur comercială. Acest lucru a fost greșit. Rusia a folosit gazul ca pe o armă pentru a încerca să ne constrângă și să ne împiedice să sprijinim Ucraina. Nu trebuie să facem aceeași greșeală cu China. Să depindem de mineralele chinezești de pământuri rare. Exportul de tehnologii avansate și permiterea controlului străin al unei infrastructuri critice ne slăbesc rezistența și creează riscuri.”

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO:Nu trebuie să luăm niciodată de bună legătura dintre Europa și America de Nord. NATO nu este scrisă în piatră. Este un rezultat al alegerilor deliberate și al voinței politice. Am auzit voci de pe ambele maluri ale Atlanticului care au cerut ca America și Europa să se despartă. Să te concentrezi pe interesele naționale pe termen scurt în detrimentul cooperării pe termen lung nu ne va fi de folos. Izolaționismul nu va ține pe nimeni în siguranță.”

La summitul NATO din Washington, care a marcat 75 de ani de existență a alianței, politicianul și diplomatul norvegian a fost decorat de președintele Biden cu medalia Libertății, într-o ceremonie surpriză. De la 1 octombrie, Mark Rutte, fost premier olandez, va prelua ștafeta la conducerea NATO. 

În timpul mandatului lui Stoltenberg, NATO și-a consolidat apărarea de la zero la zeci de mii de soldați NATO pregătiți de luptă pe flancul estic.

Stoltenberg se va retrage din funcția de secretar general la sfârșitul acestei luni, după un deceniu la conducerea NATO.

NATO îl va primi pe fostul prim-ministru olandez Mark Rutte în calitate de nou secretar general la 1 octombrie.

Liderul olandez este cel mai longeviv prim-ministru al Țărilor de Jos și are un palmares de evitare a scandalurilor în timpul mandatului său.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE