Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jens Stoltenberg: Ucraina este mai aproape de NATO ca niciodată

Secretarul general demisionar al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat joi statele membre să susțină valorile fondatoare ale alianței într-un discurs în care a reflectat asupra mandatului său de zece ani.

”De când mi-am preluat trecutul de secretar general în 2014, lumea din jurul nostru s-a schimbat profund”, a declarat el în discursul său de rămas bun.

Vorbind despre Ucraina, el a subliniat că țara este mai aproape de NATO ca niciodată - spunând că ușa alianței este deschisă și Ucraina va adera.

Stoltenberg: Îi putem schimba calculele lui Putin

”Astăzi, președintele Putin crede că își poate atinge obiectivele pe câmpul de luptă. Și crede că ne poate aștepta afară. Acesta este motivul pentru care continuă să ducă războiul său brutal. Nu cred că îi putem schimba părerea lui Putin. Dar cred că îi putem schimba calculele.

Oferind Ucrainei mai multe arme, îl putem face pe Putin să înțeleagă că nu poate obține ceea ce dorește prin forță și să o facă atât de costisitoare încât va trebui să accepte că Ucraina are dreptul democratic suveran de a exista ca națiune democratică suverană.”, a declarat Stoltenberg.

În timpul mandatului lui Stoltenberg, NATO și-a consolidat apărarea de la zero la zeci de mii de soldați NATO pregătiți de luptă pe flancul estic.

Stoltenberg se va retrage din funcția de secretar general la sfârșitul acestei luni, după un deceniu la conducerea NATO.

NATO îl va primi pe fostul prim-ministru olandez Mark Rutte în calitate de nou secretar general la 1 octombrie.

Liderul olandez este cel mai longeviv prim-ministru al Țărilor de Jos și are un palmares de evitare a scandalurilor în timpul mandatului său.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE