Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU: „Clima se schimbă sub ochii noștri”. Patru indicatori-cheie au ajuns la valori care ar trebui să ne îngrijoreze

Patru indicatori-cheie ai schimbărilor climatice au atins valori record în 2021, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) din cadrul ONU. Este vorba despre creșterea nivelului mării, temperaturile oceanelor, emisiile de gaze cu efect de seră și acidificarea oceanelor.

„Clima noastră se schimbă sub ochii noștri. Căldura captată de gazele cu efect de seră produse de om va încălzi planeta pentru multe generații viitoare”, spune secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas, potrivit Euronews.

Ultimii șapte ani au fost cei mai fierbinți înregistrați pe Planetă. Concluziile agenției ONU vin înaintea Forumului de la Davos din 22-26 mai, când liderii politici și cei din mediul de afaceri de top vor discuta despre schimbările climatice.

Mai cald și mai multă poluare

Concentrația de gaze cu efect de seră, care atinsese deja peste dublul nivelurilor preindustriale, a continuat să crească în 2021 și la începutul anului 2022. O medie lunară de la Mauna Loa în Hawaii a ajuns la 416,45 părți pe milion (ppm) în aprilie 2020, 419,05 ppm în aprilie 2021 și 420,23 ppm în aprilie 2022.

Temperaturile oceanelor sunt și ele la valori record. Toate datele arată că oceanele s-au încălzit deosebit de repede în ultimele două decenii, o tendință îngrijorătoare având în vedere că această schimbare este ireversibilă. S-a constatat că, în plus, căldura oceanelor ajunge la niveluri din ce în ce mai adânci.

Pe de altă parte, este probabil ca oceanul să fie în prezent mai acid decât a fost timp de cel puțin 26.000 de ani. Acidificarea oceanelor a crescut datorită absorbției de către apă a aproape un sfert din CO2 emis de om. Reacția chimică rezultată cu apa de mare creează acidifiere care amenință viața marină și ecosistemele, cu efecte negative asupra securității alimentare și turismului.

Nivelul mediu global al mării a atins, de asemenea, un nou nivel record în 2021, după ce a crescut în medie cu 4,5 mm pe an în perioada 2013-2021, mai mult decât dublu față de rata din ultimii 20 de ani.

Această schimbare se datorează în principal pierderii accelerate a masei de gheață din straturile de gheață, cu implicații majore pentru locuitorii de coastă, din New York până în Tuvalu.

Temperatura medie anuală globală în 2021 a fost cu aproximativ 1,11 ±0,13°C peste media preindustrială, din 1850-1900. Cei mai recenți șapte ani, 2015-2021, sunt cei mai calzi înregistrați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE