Scott Duncan este meteorologul preferat al rețelelor sociale. De la biroul său din Londra, Scott prognozează, în primul rând, evoluția piețelor energetice din Europa, cu un accent deosebit pe energia regenerabilă.
Mai recent, el a început să popularizeze evenimentele cheie meteorologice și climatice pentru cetățeanul obișnuit. Materialele realizate de Scott au primit o largă recunoaștere în comunitatea științifică internațională și au devenit virale pe rețelele de socializare.
Valuri de căldură și extreme record
După de valuri de căldură ieșite din comun și de extreme record, 2021 a fost al șaselea cel mai cald an de când se înregistrează temperaturile pe Terra, potrivit NASA. Dar cum se compară 2021 cu alte perioade din secolul trecut?
Pentru proba creșterea temperaturii pe Pământ, climatologii definesc o „medie” folosită, de fapt drept punct de start pentru evaluarea evoluției temperaturii globale. Media epocii preindustriale (luată între 1850-1900) este utilizată pentru a urmări schimbările de temperatură generate de revoluția industrială. Temperatura medie globală pentru anul 2021 a fost cu aproximativ +1,2°C mai mare decât această medie preindustrială - conform Berkeley Earth.
Media preindustrială a temperaturilor rămâne foarte importantă pentru urmărirea impactului uman asupra climei noastre. Media climatului preindustrial poate fi dificil de înțeles, având în vedere că se bazează pe o perioadă anterioară timpului nostru. Pe măsură ce clima se încălzește rapid, percepția noastră individuală despre „medie” se poate schimba. Există adesea o confuzie publică cu privire la temperatura globală „medie” la care se referă meteorologii și climatologii.
Media climei preindustriale poate fi dificil de înțeles, având în vedere că se bazează pe o perioadă anterioară timpului nostru
Să explorăm câteva dintre mediile climatice diferite (denumite adesea „linii de bază”) din ultimul secol și să vedem cum arată acestea în comparație cu 2021, începând cu ultimul deceniu. Comparând temperatura medie globală din 2021, cu media pe 10 ani, din 2011 până în 2020, rezultă o hartă care arată astfel:
Poate corpul uman să supraviețuiască temperaturilor extreme cauzate de schimbările climatice?
Roșul reprezintă locul în care 2021 a fost mai cald decât media ultimului deceniu, iar albastrul arată unde a fost mai rece. Există o mulțime de variabile pe tot globul. De exemplu, 2021 a fost mai rece decât media ultimilor 10 ani pentru multe țări, inclusiv pentru aproape toată Europa.
Acest lucru nu înseamnă, neapărat, că 2021 a fost un an rece. În ultimii 10 a fost, doar, foarte cald. Deloc surprinzător, cei nouă ani cei mai fierbinți din istorie (la nivel global) s-au ănregistrat în ultimii 10 ani, iar 2021 se află pe locul 6.
Observați predominanța culorii roșii în Africa, Asia și în special America de Nord. 2021 a fost mai cald decât media din ultimii 10 ani. Între timp, Australia, Africa de Sud și Pacificul se alătură Europei, fiind mai rece decât această medie pe 10 ani.
2021 a fost mai rece decât media ultimilor 10 ani pentru multe țări, inclusiv aproape toată Europa
Faptul că 2021 a fost mai răcoros decât media decadei poate fi explicat de acțiunea El Niño, un fenomen climatic care răcește temperaturile de la suprafața mării în Pacificul de Est.
Cu toate acestea, compararea anului 2021 cu doar 10 ani de date nu ne spune prea multe despre o medie pe termen mai lung. Meteorologii și climatologii folosesc de obicei liniile de referință climatice care se desfășoară pe o perioadă de cel puțin 30 de ani.
Deci, să comparăm 2021 cu media ultimelor 3 decenii (1991-2020).
Observați o ușoară amplificare a roșului și reculul culorii albastre.
Acest lucru ne arată că media din 1991-2020 este mai scăzută decât cea din ultimul deceniu. Să facem un pas mai înapoi și să comparăm 2021 cu linia de referință 1961-1990.
2021 s-a manifestat în foarte puține locuri pe planetă cu temperaturi mai mici decât linia de bază din 1961-1990. Multe locuri din lume (inclusiv Europa) par relativ „reci” în comparație cu ultimul deceniu, dar sunt considerate „fierbinți” în comparație cu media 1961-1990.
El Niño pare slăbit în Pacific. Singura anomalie observabilă pe uscat se înregistrează în Antarctica. Acolo a fost un sezon rece neobișnuit de sever în 2021. Unele dintre cele mai izbitoare suprafețe roșii din jurul Arcticii indică încălzirea arctică rapidă sau „amplificarea arctică”.
Arctica se încălzește mult mai repede decât restul globului. Cele mai recente cercetări estimează că Arctica s-a încălzit de patru ori mai repede decât rata medie a încălzirii globale din 1980.
Când se compară 2021 cu linia de referință 1931-1960, semnalul El Niño din Pacific a dispărut efectiv.
Aproape întreaga planetă este colorată în roșu, semnalând faptul că 2021 este mai cald decât media 1931-1960, practic în fiecare țară. Doar nucleul rece local din Antarctica iese în evidență pe planeta mai caldă.
Un alt mod de a privi această comparație de referință climatică poate lega tendința noastră de încălzire globală de ceva mai personal și mai ușor de identificat. Bunicii și străbunicii noștri ar fi evaluat 2021 ca un an extrem de cald pe tot globul, în comparație cu o valoare de referință din tinerețea lor.
Aceia dintre noi născuți în ultimele două decenii au apucat doar ani calzi pe care îi pot compara. Astfel, 2021 este unul dintre cei mai reci ani din ultimul deceniu.
Încălzirea continuă înregistrată decadă după decadă este chiar definiția schimbărilor climatice în sine.