Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina cere Mongoliei să-l aresteze pe Vladimir Putin în baza mandatului internațional

Ucraina a solicitat vineri autorităților din Mongolia să-l aresteze pe Vladimir Putin în baza mandatului internațional de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI), în momentul în care președintele rus va efectua o vizită în acest stat la 3 septembrie. Cu toate acestea, Kremlinul a transmis că nu există temeri în legătură cu deplasarea liderului rus, relatează agenția Reuters.

CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin în luna martie 2023, acuzându-l de crime de război în urma deportării ilegale a sute de copii din Ucraina. Kremlinul a respins acuzația, deoarece ar fi motivată politic.

Prin emiterea mandatului, cele 124 de state membre ale Curții, inclusiv Mongolia, sunt obligate să-l aresteze pe Vladimir Putin și să îl transfere la Haga pentru a fi judecat dacă liderul de la Kremlin intră pe teritoriul statului mongol.

„Facem apel la autoritățile mongole să respecte mandatul internațional obligatoriu de arestare și să-l transfere pe Putin la Curtea Penală Internațională de la Haga”, a transmis Ministerul ucrainean de Externe pe Telegram.

Reacția KremlinuluI: „Avem un dialog excelent cu prietenii noștri din Mongolia”

Întrebat dacă Moscova este îngrijorată de faptul că Mongolia este membră a CPI, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: „Nu, nu vă faceți griji în această privință. Avem un dialog excelent cu prietenii noștri din Mongolia”.

Cât despre discuțiile cu autoritățile mongole despre mandatul CPI, Peskov a dat de înțeles că „toate aspectele vizitei au fost discutate în detaliu”.

Vladimir Putin va merge în Mongolia, marți, în pofida faptului că statul asiatic este membru al Curții Penale Internaționale (CPI). Instanța a emis, anul trecut, un mandat de arestare împotriva liderului de la Kremlin, așa că el ar putea fi arestat.

Este prima sa vizită într-un stat semnatar al Tratatului de la Roma, în baza căruia funcționează Curtea Penală Internațională. Vizita are loc la invitația omologului său mongol Ukhnaa Khurelsukh.

Ultima vizită a preşedintelui rus în Mongolia a fost în septembrie 2019. Mongolia este situată între Rusia și China.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE