Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deputata Mariana Bezuhla spune că acel avion F-16 ar fi fost doborât din greșeală de ucraineni, cu un sistem Patriot

Un avion de luptă F-16 s-a prăbușit în Ucraina, luni, 26 august, după cum a anunțat Armata ucraineană. La câteva zile după acel eveniment, o deputată din Rada Supremă ucraineană, Mariana Bezuhla, spune că aparatul de zbor a fost doborât din greșeală chiar de Armata Kievului, cu ajutorul unui sistem american Patriot.

Mariana Bezuhla, care este și vicepreședinte al Comisiei Supreme pentru Securitate Națională, a precizat că are informații care atestă acest fapt. Ea a postat informația și pe rețelele de socializare și a fost imediat preluată de RTVI, Newsukraine și alte publicații.

Avionul F-16 ar fi fost doborât din greșeală de ucraineni, cu un Patriot

„Conform informațiilor pe care le am, avionul F-16 pilotat de ucraineanul Oleksi 'Moonfish' Mes a fost doborât de un sistem de rachete antiaeriene Patriot, din cauza unei lipse de coordonare între unități. Rapoartele menționează doar că el a pierdut controlul”, a fost postarea dată de Mariana Bezuhla.

Ea susține că niciun ofițer superior cu funcție e conducere nu a fost tras la răspundere și s-a referit și direct la Miykola Olesckhuk, comandantul Forțelor Aeriene ucrainene.

„Războiul este război, astfel de episoade sunt posibile. Dar cultura minciunii în Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, precum și în alte sedii militare superioare, duce la faptul că sistemul de luare a deciziilor militare nu se îmbunătățește pe baza unor analize veridice, colectate în mod consecvent, ci se deteriorează și chiar se prăbușește, așa cum se întâmplă în direcția Pokrovsk și niciun general nu a fost pedepsit,” a concluzionat Mariana Bezuhla.

Totodată, ea a postat și o fotografie în care apare, alături de Oleksi 'Moonfish' Mes, și Andrii 'Juice' Pilshikov, care și-a pierdut și el viața anul trecut și despre care spune că ancheta „nu a lămurit nimic și nimeni nu a fost pedepsit".

Pilotul Oleksi Mos era printre primii instruiți pe F-16

Investigatorii încă nu au finalizat cazul și iau în calcul și o defecțiune tehnică, o eroare de pilotaj sau chiar un așa-zis 'foc prietenesc'. Wall Street Journal a citat o sursă ucraineană care susține că ar fi fost vorba despre o eroare de pilotaj. Statul Major General a constituit o comisie specială pentru cercetarea cazului. La investigație vor participa și experți internaționali.

Avionul F-16 prăbușit era fabricat în SUA și îi fusese livrat recent Ucrainei. Prăbușirea a avut loc în timp ce pilotul Oleksi Mes respingea un atac voluminos al Rusiei, după cum a spus Statul Major General al ucrainean. Înainte de prăbușire, el a reușit să distrugă trei rachete de croazieră și o dronă Shahed, iar apoi s-a apropiat de o altă țintă, conform publicației Holosameryky, care citează un oficial ucrainean.

Primarul orașului Luțk, Ihor Polishchuk, a fost primul care a anunțat moartea lui Moonfish. El a scris că locotenent-colonelul Oleksiy Mes, în vârstă de 30 de ani, „a murit la 26 august 2024, în timp ce efectua o misiune de luptă, pentru a proteja integritatea teritorială și independența Ucrainei”.

Mes a fost unul dintre primii piloți ucraineni instruiți pe F-16, iar antrenamentele le-a făcut în Danemarca. El a fost înmormântat joi și a primit postum gradul de colonel.

Oleksi Mes și camaradul său, Andrii 'Juice' Pilshikov, au fost în SUA în 2022, la momentul în care ucrainenii le explicau americanilor ce nevoie au de avioanele F-16.

Adam Kinzinger, fost congresman republican și locotenent colonel în retragere al Gărzii Naționale Aeriene din SUA, a scris pe rețeaua X: „Când i-am întâlnit pe piloții ucraineni Juice și Moonfish, am avut un sentiment prost că nu vor supraviețui. Unul a murit în august 2023, iar Moonfish a murit luni. Au luptat ca nebunii pentru Ucraina, cu F-16."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE