Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avion de luptă F-16, prăbușit în Ucraina. Armata Kievului a pierdut unul dintre piloții de top

Un avion de luptă F-16 s-a prăbușit în Ucraina, în timp ce participa la operațiunea de respingere a masivului atac lansat de Rusia la începutul săptămânii.

Un pilot de top al armatei Kievului, poreclit Peștele-Lună, a fost ucis în incident. Era unul dintre puținii aviatori ucraineni care știa să manevreze aeronava de luptă americană.

Avionul F-16 s-a prăbușit luni, a anunțat Armata Kievului. Potrivit Reuters, acesta este primul astfel de accident aviatic produs, după ce Ucraina a confirmat în această lună sosirea mult așteptatelor avioane de luptă de producție americană.

Avioanele F-16 au „demonstrat o eficiență ridicată” și au doborât patru rachete de croazieră rusești, a precizat Statul Major ucrainean.

Autoritățile de la Kiev au deschis o anchetă pentru a stabili exact cauzele prăbușirii, însă au exclus o eroare de pilotaj. Incidentul are loc la doar câteva săptămâni de la sosirea în Ucraina a primelor aeronave militare americane. Președintele Zelenski declara recent că forțele aeriene au folosit avioanele F-16 pentru a distruge sutele de rachete și drone lansate de Moscova la începutul săptămânii în jumătate din teritoriul Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE