Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin merge în Mongolia, țară membră CPI. În mod normal, el ar putea fi arestat, conform mandatului internațional

Vladimir Putin va merge în Mongolia, marți, în pofida faptului că statul asiatic este membru al Curții Penale Internaționale (CPI). Instanța a emis, anul trecut, un mandat de arestare împotriva liderului de la Kremlin, așa că el ar putea fi arestat.

Este prima sa vizită într-un stat semnatar al Tratatului de la Roma, în baza căruia funcționează Curtea Penală Internațională. Vizita are loc la invitația omologului său mongol Ukhnaa Khurelsukh.

Putin merge în Mongolia, țară membră CPI

Teoretic, autoritățile locale trebuie să pună în aplicare mandatul de arestare, emis pentru crime de război în Ucraina. Practic însă, Curtea Penală nu are mecanisme de aplicare a mandatului. Rusia nu recunoaște jurisdicția instanței de la Haga. Ucraina și Statele Unite ale Americii nu sunt nici ele membre ale Tratatului de la Roma.

Mongolia a semnat Statutul de la Roma în 2000 şi l-a ratificat în 2002.

În urmă cu un an, deși se zvonea că Putin va merge la summitul BRICS, din Africa de Sud, el a evitat totuși deplasarea. Ulterior, el nu a mers nici la summitul G20, din India, din septembrie 2023.

În schimb, el a vizitat China în mai 2024, Coreea de Nord în iunie şi Azerbaidjanul la jumătatea lunii august, dar niciuna dintre aceste ţări nu este membră a CPI.

"Președintele Vladimir Putin va face o vizită oficială în Mongolia pe 3 septembrie, la invitaţia preşedintelui mongol Ukhnaa Khurelsukh, pentru a participa la sărbătorirea a 85 de ani de la victoria comună a forţelor armate sovietice şi mongole asupra militariştilor japonezi. Cei doi lideri vor discuta despre perspectivele de dezvoltare a relaţiilor ruso-mongole, vor face schimb de opinii cu privire la problemele internaţionale şi regionale actuale și vor fi semnate niște documente bilaterale", conform comunicatului emis de Kremlin.

Ultima vizită a preşedintelui rus în Mongolia a fost în septembrie 2019.

Mongolia este situată între Rusia și China.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE