Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armistițiu de trei zile în Gaza, între Israel și Hamas, pentru o campanie de vaccinare. Primul caz de poliomielită în zonă după 25 de ani

Nouă membri ai unei familii din Fâșia Gaza au fost uciși în timpul unui bombardament al armatei Israelului în regiune, au anunțat autoritățile palestiniene. Armata israeliană nu a comentat deocamdată informațiile, dar între timp, după ce situația umanitară s-a înrăutățit, Organizația Națiunilor Unite a anunțat că Israel și gruparea islamistă Hamas au convenit pentru o încetare a focului timp de trei zile, începând cu 1 septembrie.

Pauza este necesară pentru defășurarea unei campanii de vaccinare.

Armistițiu de trei zile în Gaza

Un bloc de apartamente a fost lovit în timpul unui raid aerian al armatei Israelului în Fâșia Gaza. Nouă oameni au murit, toți membri ai unei familii. Printre victime sunt cinci copii minori, dar și două femei, inclusiv una însărcinată. Agențiile străine au publicat imagini de la spitalul unde au fost aduse victimele.

Situația umanitară din regiune este una extrem de dificilă. 80 la sută dintre locuitori și-au părăsit casele și trăiesc în tabere de refugiați. Oamenii suferă din cauza lipsei alimentelor, apei potabile și medicamentelor, iar riscul răspândirii bolilor este extrem de ridicat.

Lansarea unei campanii de vaccinare a copiilor vine după ce în regiune a fost descoperit primul caz de poliomielită din ultimii 25 de ani. Israel și Hamas, care luptă de aproape 11 luni, ar fi acceptat o încetare a focului timp de trei zile pentru a permite imunizarea.

Mike Ryan, reprezentant Organizația Mondială a Sănătății: „Salutăm angajamentul privind pauzele umanitare specifice fiecărei zone și suspendarea ordinelor de evacuare, pentru punerea în aplicare a unei campanii de vaccinare împotriva poliomielitei, în două runde, programată să înceapă la 1 septembrie 2024, în Fâșia Gaza. Prima campanie are o abordare etapizată, începând cu Gaza Centrală, urmată de Gaza de Sud și Gaza de Nord, fiecare zonă fiind acoperită pe parcursul a trei zile. Acest acord este o dovadă a angajamentului nostru colectiv de a depăși barierele și de a proteja fiecare copil de poliomielită."

Potrivit ONU, în regiune vor fi livrate 1,2 milioane de doze de vaccin împotriva poliomielitei. În prima etapă a campaniei, urmează să fie vaccinați peste 640 de mii de copii, cu vârsta sub zece ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE