Litoralul a devenit refugiu în aceste zile pentru zeci de mii de turiști dornici să se răcorească în apele mării. E cald și în stațiuni, unde temperaturile depășesc 32 de grade Celsius, însă briza ușoară și apa caldă a mării fac ca zăpușeala să fie mai ușor de suportat. Salvamarii atrag atenția turiștilor să nu se aventureze prea mult în larg și să fie atenți la semnificația steagurilor arborate în foișoare. De la începutul sezonului estival, șase turiști au murit înecați în stațiunile din sudul litoralului.
Sute de salvamari supraveghează plajele din stațiuni, pregătiți să intervină ori de câte ori este nevoie. Din păcate, pentru șase oameni care au intrat în valuri în sudul litoralului, chiar dacă în foișoare erau arborate steagurile ce interzic înotul, nu s-a mai putut face nimic. Salvatorii atrag atenția turiștilor că marea este înșelătoare.
Cristi Bocănilă, salvamar: ”Pericolele apar atunci când este furtună pe mare, valurile puternice vin către mal, iar atunci când sunt valuri, turiștii… E plăcerea maximă a oamenilor să intre în valuri, din păcate atunci se întâmplă necazuri și probleme.”
Pe lângă recomandarea respectării steagurilor de pe plajă, turiștii sunt sfătuiți să nu se aventureze prea mult în larg, chiar dacă sunt buni înotători.
Curenții pot să apară chiar și atunci când marea nu este învolburată, de aceea este extrem de important ca turiștii să respecte faptul că mare sunt amplasate de aceste balize, pentru a nu exista probleme, dincolo de aceste baliza marea poate fi foarte adâncă, deci foarte periculoasă.
În ciuda pericolelor, mulți turiști se aventurează dincolo de geamanduri.
Reporter: ”Sunt dese cazurile în care trebuie să-i convingeți?”
Gelu Neacșu, salvamar: ”Multe, mulți se aventurează că ei știu, pot, dar nu poți să te joci cu apa, apa are prea multe surprise, as prefera să nu treacă de balize, e viața lor în joc.”
Turiștii recunosc că de multe ori au simțit pe propria lor piele forța curenților și a valurilor.
Turist: ”Cel mai important este să nu intri în panică, dacă nu mergi unde e adâncă nu pățești nimic.”
Reporter: ”Ați simțit vreodată curenții?”
Turist: ”Da. Pur și simplu îți iau picioarele și te trag în larg.”
Pericolele curenților marini
Pericolele sunt mai mari, în special în zilele în care marea este agitată sau imediat după, atunci când, din cauza curenților puternici se pot forma gropi marine, mai ales în zonele unde plajele au fost lărgite prin înnisipare artificială.
Răzvan Mazteescu, cercetător Institutul de Cercetări Marine Grigore Antipa Constanța: ”Când marea este mai agitată ele se crează mai accentuat, deci atunci este bine oricum să nu intrăm în apă, dar și după furtună. Trebuie să avem grijă că acest sistem de bare s-a modificat, iar gropile sunt mai adânci și în alt loc decât au fost inițial.”
Anul trecut, pe litoral, 18 turiști și-au pierdut viața înecați în apele mării.