Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aglomerație pe litoral. Vara asta va fi cea mai bună din ultimii cinci ani în materie de turiști, cred agenții de turism

Se anunță un sezon estival aglomerat în stațiunile de la mare, care au revenit în topul preferințelor turiștilor în materie de vacanțe. Prima lună de vară a depășit deja așteptările hotelierilor, iar rezervări se fac în toate stațiunile. Scumpirea biletelor de avion, dar și a pachetelor de vacanță pentru destinațiile externe par a fi motivele pentru care zonele turistice din România sunt avantajate în acest an. Agenții de turism estimează ca vara aceasta o să fie cea mai bună din ultimii cinci ani, depășind cifrele din 2019, considerat an de referință pentru turismul de la malul mării când în stațiuni au fost peste un milion de turiști.

Sezon estival aglomerat în stațiunile de la mare

Prima lună de vară a fost cea mai aglomerată din ultimii ani, spun specialiștii din turism. Temperaturile au fost neobișnuit de ridicate pentru această perioadă așa că weekendul de 1 iunie, dar și zilele libere de Rusalii au umplut camerele unităților de cazare. Unele hoteluri au avut un grad de ocupare chiar de sută la sută, iar printre cele mai căutate au fost serviciile all inclusive.

Sebastian Puznava, managerul unui hotel: Unde beneficiază de toate cele trei mese, băuturi all day, alcoolice, non-alcoolice, răcoritoare, acidulate, neacidulate, snackuri, inclusiv șezlongurile pe plajele hotelurilor sunt gratuite”.

Elena Drăghici, managerul unui hotel: „Gradul de ocupare, anul trecut, a fost undeva la 90 și ceva la sută, iar acum avem suta la sută. Noi avem turiști care anul trecut veneau o singură dată pe sezon, iar anul acesta au ajuns să vină chiar de trei ori într-o lună. Sunt foarte mulțumiți de vreme și de serviciile oferite”.

Turist: În Grecia am plătit 1200 de euro. Aici, 2600 de lei

Turiștii recunosc că drumul lung până la alte destinații de vacanță din străinătate, prețurile, dar și siguranța sejurului au făcut în acest an diferența. Pentru acest cuplu din Alba Iulia, prețul plătit la Mamaia, la un hotel de 4 stele, a fost cam la jumătate față de cel plătit anul trecut în Grecia.

Corina Martin, reprezentanta unei agenții de turism: „Au crescut foarte mult pachetele pentru destinațiile pe care plecăm pe zboruri charter. Vorbim despre Turcia, Grecia, Egipt sau Dubai, în ianuarie, februarie, martie, de exemplu, sau în toamnă. Asta i-a reorientat pe turiștii români să facă o alegere totuși mai sigură și mai confortabilă, dar și mai puțin costisitoare. Estimăm un sezon care va depăși cifrele anului 2019 pentru că, spre exemplu, luna iunie ne-a surprins pe toți. Vremea foarte bună și tarifele foarte avantajoase au adus către litoralul românesc turiști cum nu am avut nici măcar în 2019”.

Turist: Grecia - 1.200 euro. Eu vă spun acum cât am plătit aici, pe 6 nopți, mic dejun inclus, 2.600 lei. Deci, mult mai puțin.

Turistă: Ne simțim acasă, până la urmă. Indiferent că suntem din București, Constanța, Mamaia, Alba, Maramureș, dar suntem acasă.

Turist: Avantajul este că drumul este foarte scurt, și aproape, și vremea bună. Acolo nu știi cum e drumul, cum e timpul, am văzut peste tot inundații, focuri, deci aici suntem aproape, la noi acasă, ne simțim bine.

Turiștii obișnuiți însă cu destinațiile din străinătate spun însă că mai avem de lucrat la capitolul ospitalitate.

Turist: În Bulgaria, în Grecia, în Turcia, știu să te primească altfel, parcă românii nu mai sunt așa ospitalieri, cu mâncarea, cu servirea, ori nu au chef de clienți ori nu știu ce să zic. Și pe la magazine, peste tot sunt așa... Nu au chef, nu sunt ospitalieri.

Agenții de turism confirmă că  scumpirile din destinațiile de vacanță consacrate avantajează litoralul românesc, iar asta le dă speranțe că, la mare, sezonul estival va fi cel mai bun din ultimii cinci ani. Prețurile variază în funcție de locație. De exemplu, în Mamaia, o cameră dublă la patru stele depășește 360 de lei, iar în Eforie Nord, în aceleași condiții, turiștii ajung să plătească și 670 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE