Trotinetele electrice reprezintă o alternativă de transport în traficul aglomerat. Totuși, de multe ori au existat cazuri în care acestea au ajuns pe fundul lacurilor sau au sfârșit avariate și aruncate la fiecare colț de stradă.
Mai multe trotinete electrice plutesc în Herăstrău și în lacul din Parcul Bordei. Sunt destul de degradate și oamenii spun că le-au văzut în lac încă de acum câteva zile.
„Avem și noi niște vecini care în fiecare seară se strâng și vandalizează trotinete. Am chemat poliția, dar mi se pare groaznic”, spune o tânără.
„Multă lume își bate joc de ele. Acolo e o trotinetă aruncată. Am mai văzut și pe Dâmbovița, am mai văzut și în IOR... Probabil sunt puștani cărora li se pare caterincă să-ți bați joc de munca altuia”, a menționat un tânăr.
„Adevărul e undeva la mijloc. Operatorii acestor servicii ar putea să găsească o strategie mai bună de depozitare. Astfel de reacții sunt exagerate. Sunt doar niște bucați de fier cu baterie, care poluează dacă sunt aruncate în lacuri”, spune un alt trotinetist.
Vandalizarea trotinetelor, un fenomen de amploare
Vandalizarea trotinetelor electrice este un fenomen care a căpătat amploare nu doar în România. Euronews a discutat cu sociologul Ana Bulai despre apariția acestui tip de comportament.
Ana Bulai: „Trotineta n-o arunci pentru că este un mijloc de locomoție, sau nu te răzbuni pe ea când ai un comportament dintr-ăsta distructiv, ci pentru că este un simbol. Ea este simbolul unei părți din societate care a militat pentru o serie de idealuri, de la unele ecologiste până la idealuri politice, care țin de asumarea unor minorități sexuale, asumarea unor direcții de orientare a politicilor publice. Nu cred că un fenomen agresiv împotriva trotinetelor pornește majoritar din conflictele de trafic sau din nevoia de mai mult spațiu pentru autoturisme.”
Euronews a obținut și un punct de vedere din partea celui mai mare operator de trotinete electrice din Europa cu privire la problema vandalizării.
Este greu să estimăm numărul total al trotinetelor vandalizate, fiind o problemă frecventă şi foarte serioasă, ale cărei implicaţii presupun mai mult decât pagubele financiare, însă statisticile interne indică faptul că România are una dintre cele mai ridicate rate de vandalizare a trotinetelor din Europa. Astfel de situaţii pot fi evitate prin iniţiative de responsabilizare a cetăţenilor.
Trotinetele, furate de pe străzi
Poliția Română anunță că în ultimii doi ani au fost înregistrate zeci de cazuri în care trotinetele electrice au fost furate de pe străzi. În unele situații sistemul GPS a fost distrus și trotinetele nu au mai fost recuperate.
Marile orașe din România încearcă în prezent să reglementeze folosirea trotineteleor electrice. La Cluj au fost stabilite reguli pentru parcarea trotinetelor în oraș, iar Primăria Capitalei a pus în dezbatere un regulamet pentru circulația acestora în București. Viteza maximă de deplasare este 25 km/h, iar vârsta minimă a conducătorului este 14 ani. De asemenea, Primăria Capitalei vrea să interzică parcarea trotinetelor electrice în Centrul Vechi.