Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trei proiecte anti-Nordis, niciunul la vot. Inițiativele care ar trebui să prevină fraudele imobiliare sunt blocate în Senat

Proiectul care ar trebui să-i protejeze pe români de țepele imobiliare mai are de așteptat. Deocamdată în sertarele Parlamentului există trei variante, fiecare inițiată de un alt partid. Unele proiecte impun o limită în ceea ce privește avansul pe care dezvoltatorul îl poate încasa și polițe de asigurare care să-i protejeze pe clienți, altele nu. Toate stipulează înscrierea promisiunii de vânzare - cumpărare ăn Cartea Funciară. Abia la jumătatea acestei săptămâni, spun surse politice, proiectele ar putea fi comasate într-unul singur. 

În varianta propusă de USR și aflată acum la Senat, niciun dezvoltator nu va mai putea încasa un avans mai mare de 15% pentru o locuință neconstruită, dacă nu încheie o poliță de asigurare.

Ionuț Moșteanu, USR: „E o asigurare suplimentară care da, se va reflecta în costul apartamentelor. Dar credem că astfel, n-ai cum să le ai pe toate.”

Polița ar trebui să aibă o valabilitate de cel puțin 5 ani și să protejeze clientul de situația în care dezvoltatorul dă faliment, intră în insolvență sau imobilul nu poate fi predat. În plus, banii încasați drept avans trebuie folosiți strict pentru dezvoltarea imobilului. 

Ionuț Moșteanu, USR: „Folosirea unui cont de tip Escrow se cheamă în termeni financiari, un cont din care banii primiți ca avans de către dezvoltatori să nu poată fi folosiți decât pentru construcție, pentru dezvoltarea imobiliară.”

Alfred Simonis, PSD: „Piața trebuie reglementată într-un fel, faptul că astăzi se poate plăti integral 100% din ceva ce nu există este un lucru care creează niște distorsiuni în piață și creează niște probleme atât clienților cât și constructorilor.” 

Praguri diferite pentru avans în propunerea PSD

Și Partidul Social-Democrat a trimis în Parlament un proiect similar. Acesta prevede praguri mai stricte privind avansul pe care un dezvoltator îl poate încasa: 10% din valoarea imobilului dacă investiția este neasigurată, respectiv maxim 40% dacă firma are o poliță de asigurare.

Alfred Simonis, PSD: „Există un model, de niște praguri, atât pentru avansuri cât și pentru avansurile care au asigurare bancară. Până la urmă statul trebuie să reglementeze într-un fel pentru că până la urmă clientul plătește integral banii fără să întrebe pe nimeni și dacă nu îi furnizează apartamentul, sau mă rog imobilul, statul e vinovat.”

PNL a depus la rândul său un proiect . Inițiativa nu prevede un prag pentru avansul achitat și nici poliță de asigurare. În schimb,  impune înscrierea în Cartea Funciară și într-un registru special promisiunea de vânzare-cumpărare. Iar banii plătiți drept avans merg, conform proiectului, într-un cont special. Cele trei proiecte vor fi transformate într-unul singur, spun surse politice. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE