Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dosarul Nordis prin ochii păgubiților: „Banii nu voiau să îi dea. Mai mult, apartamentul meu a fost vândut”

Păgubiții din schema Nordis s-au adunat astăzi să vadă ce pot recupera din sumele investite în blocurile care nu au fost construite. Au aflat că la masa credulă s-au înscris și cei care au stat în spatele proiectului imobiliar. Pe de altă parte, unul dintre păgubiți le spunea jurnaliștilor că a mai trecut printr-o experiență similară atunci când a investit în bani în FNI și Caritas.

Ingrid Mocanu, avocat și păgubită Nordis, a fost prezentă în platoul Euronews România unde a povestit cum a ajuns să piardă peste 200.000 de euro în schema Nordis.

„În anul 2019 am primit o sumă de bani, drepturi salariale restante, de asemenea mai aveam și niște bani din onorariile de avocat și pentru că eram colegă cu doamna Vicol și mai comunicam, înainte ca ea să devină foarte importantă și să intre în Parlament, mi-a propus să fac o investiție. Mi-a spus ca are o afacere de familie, o firmă românească care construiește. Eu în ianuarie 2020 am plătit banii. Mi-a dat numărul de telefon al domnului Mihai Alexandru. Acesta era un acționar minoritar, dânsul era cel care ținea legătura în mare parte cu păgubiții.

Am cumpărat un apartament la mare și unul la Sinaia. La Mamaia blocul era edificat în ianuarie 2020 în totalitate. Acestea erau în valoare de 120.000 și 100.000 de euro. Într-o primă etapă eu am fost încrezătoare pentru că am zis bun este pandemie, se mai blocaseră și alte construcții. Ei așa justificau în pandemie. Problema a venit în 2022 când majoritatea firmelor își reluaseră activitatea și ei nu făceau nimic și, mai mult decât atât, ei tot achiziționau terenuri și apoi scoteau pe site chipurile niște proiecte. Și făceau niște desene. Mă uitam și pe portalul instanțelor și procesele erau din ce în ce mai numeroase.

Banii nu voiau să îi dea oricum. Apartamentul nu puteai să îl iei pentru că spuneau nu acum, peste două săptămâni. Mai mult, apartamentul meu de la mare a fost vândut. Eu l-am găsit o dată în cartea funciară când m-am uitat era vândut. Ei nu au predat apartamentele și nu lasă proprietarii să intre în ele”, a spus Ingrid Mocanu.

Paul Dumbrăveanu, avocat al mai multor păgubiți în dosarul Nordis, a explicat că vorbim despre o problemă mai generală pe piața imobiliară și un nou caz Nordis care să implice o altă companie nu ar fi exclus în viitor.

„De la început, 2019 – 2020, am sfătuit clienții cum să contracteze, după care având anumite clauze, au fost protejați. O clauză de pildă legată de termenul de predare și modalitatea în care se poate prelungi aceasta sau nu și care e termenul de grație până la finalul contractului. Unii au reușit să ajungă până la capăt. De pildă, în situația noastră am ajuns până la primul termen în vederea solicitării intrării în insolvență. Deci ei au mai fost în astfel de situații până la momentul de astăzi de foarte multe ori. Nu e prima dată, doar că acum chiar au intrat, s-a deschis procedura. Acesta este un fenomen care se întâmplă pe piață continuu pentru că nu avem această legislație specială despre care toți politicienii discută. Discutăm despre o problemă care e de 100 de ori mai mare la modul general pe piața imobiliară și oricând pot să apară astfel de tragedii”, a spus avocatul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE