Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trei atentate au fost dejucate în timpul Jocurilor Olimpice 2024. Ce obiective vizau

Trei atentate au fost dejucate în timpul Jocurilor Olimpice 2024, anunță Olivier Christen, procurorul național antiterorist al Franței. Toate persoanele care plănuiau aceste atacuri au fost arestate și sunt acum în închisoare.

Provocarea de securitate pe parcursul desfășurării Jocurilor Olimpice a fost „îndeplinită”. Procurorul național antiterorist, Olivier Christen, a declarat miercuri dimineață că „trei atentate au fost dejucate” în timpul desfășurării competițiilor sportive pe teritoriul francez, scrie Le Parisien.

Atentatele au vizat baruri și reprezentanțe israeliene

Una ditre tentativele de atac a vizat „baruri din jurul stadionului Geoffroy-Guichard din Saint-Étienne (Loire)”, a explicat Olivier Christen.

Un alt grup „planificase atacuri împotriva unor instituții și reprezentanți israelieni la Paris”, spune el. Cu toate acestea, potrivit informațiilor sale, echipa sportivă israeliană, care a fost deosebit de bine protejată în timpul Jocurilor Olimpice, „nu a fost vizată în mod special”.

În cele din urmă, „două persoane din Gironde plănuiseră un alt atac în timpul Jocurilor Olimpice”.

„Toți cei care au planificat aceste atacuri au fost arestați”

Oficialul a lăudat „securitatea optimă” garantată de autoritățile franceze în ultimele săptămâni, o „provocare îndeplinită datorită unei investiții foarte mari, timp de mai multe luni, de către toate serviciile care lucrează pe această temă”.

„Datorită acestui fapt, nu a fost comis niciun act terorist pe teritoriul francez în această perioadă”, a adăugat el.

„Toți cei care au planificat aceste atacuri au fost arestați”, a afirmat procurorul național antiterorist.

Olivier Christen amintește că autoritățile au dus o muncă de prevenire în perioada premergătoare Jocurilor Olimpice. S-au efectuat „936 de percheziții domiciliare” în 2024 în Franța, față de 153 în 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE