Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

JO 2024. Ultimii sportivi din delegația României s-au întors în țară. Obiectiv îndeplinit: 9 medalii

Ultimii sportivi din delegația României la Jocurile Olimpice 2024 s-au întors luni după-amiază în țară. Avionul a aterizat pe Aeroportul ”Henri Coandă” cu puțin înainte de 16:00. 106 sportivi au participat la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris.

Team Romania: 9 medalii la JO 2024

UPDATE 3. Mihai Covaliu, președinte COSR: "Avem rezultate foarte bune, care puteau fi și mai bune. Am avut câteva locuri 4 care puteau fi medalii, am avut medalii de argint care puteau fi de aur, așa că potențialul este unul bun. Important e că a fost o creștere în tot ceea ce a însemnat acest ciclu olimpic, rezultatele o demonstrează. Locul pe care România l-a ocupat în clasamentul pe națiuni, 23, ne dă încredere că ceea ce am construit până acum stă pe o bază solidă. Urmează o analiză, împreună cu toate federațiile care au avut sportivi calificați la Jocurile Olimpice. După aceea, bineînțeles, un plan prioritizat pentru cei care au potențial pentru JO 2028.

Canotajul a confirmat, aveam așteptările cele mai mari, felicitări, merită aplauze. Felicitări Federației Române de Natație, am văzut acolo că există un foarte mare potențial și într-adevăr este nevoie și de infrastructură, pentru că natația, pe lângă faptul că e un sport care aduce rezultate, e și un sport foarte îndrăgit de copii și de toată lumea. La haltere, eu cred că este potențial, au o echipă tânără, au început să construiască solid și sunt pe un drum bun.

De asemenea, federațiile care nu au reușit sunt ferm convins că știu ce au greșit, le vom ajuta. Mă bucur foarte mult că gimnastica este, după 12 ani, la JO, în finala olimpică. Gimnastele noastre s-au întrecut, de la egal la egal, cu cele mai bune gimnaste din lume, au demonstrat că au vaoarea să urce pe podium. Medalia pe care România, în cele din urmă, a primit-o, este o medalie meritată, din toate punctele de vedere. Medalia va ajunge foarte curând în România și sportiva noastrăva putea intra în posesia ei."

UPDATE 2. Elisabeta Lipă, președinte ANS: "Felicitări tuturor profesioniștilor care au stat în spatele vostru ca să vă ajute la acest ciclu olimpic și care au făcut ca voi să fiți cei mai buni dintre cei mai buni. Nu întotdeauna ne iese, dar de fiecare dată învățăm și primim o lecție. Iar eu sunt ferm convinsă că, pentru JO 2028, veți fi mult mai puternici, cu o dorință mult mai mare. Mulțumesc părinților, mulțumesc cluburilor de unde provin acești copii minunați, mulțumesc federațiilor naționale.

Felicitări celor care au câștigat, mult succes celor care nu au câștigat, eu sunt ferm convinsă că, împreună, putem face ca Los Angeles să fie mult mai bun decât Paris. Am terminat JO de la Tokyo pe locul 47 și am zis că îmi doresc foarte mult ca Paris să fie mult mai bun pentru România. Și iată că a venit și finalul Jocurilor Olimpice, când ne putem bucura pentru un loc 23 pe națiuni, ne putem bucura de 9 medalii.

Felicitări și Federației de Gimnastică, pentru că, pe lângă adversarii cu care s-au luptat, iată că mai au și alți adversari puternici și îmi doresc ca aceste lucruri să se liniștească și sportivii care s-au dedicat trup și suflet să fie răsplătiți așa cum merită. Iar Sabrina și Ana și întreaga echipă au concurat exemplar. Nu avem ce să le reproșăm, dar nu întotdeauna cel de sus ține cu noi. Felicitări în mod deosebit doamnei ambasador, pentru că, într-adevăr, Casa României a fost ca acasă, marea majoritate a sportivilor nu a resimțit dorului de acasă pentru că au avut exact tot ceea ce ar fi avut acasă.

Mulțumesc colegilor mei din COSR, pentru că, la începutul anului, găsit soluția cea mai bună pentru finanțarea loturilor olimpice și eu zic că nu există niciun sportiv care să fi avut nevoie de ceva și să nu fi intrat în posesia nevoilor. S-au finanțat federațiile primele 7 luni, loturile olimpice au intrat în totalitate în finanțarea COSR, iar pentru cei care își fac probleme ce se va întâmpla în partea a doua a anului, vreau să vă spun că, în partea a doua a anului, sunt numai vești bune. Înainte de plecare, federațiile sportive, printr-un fond de rezervă, vor intra în posesia finanțării și își vor putea duce mai departe obiectivele."

UPDATE 1. Mihaela Cambei, medaliată cu argint la haltere: "Vreau să vă mulțumesc că ați fost alături de noi în număr atât de mare, nu mă așteptam să fie atât de mare această primire. Ne-am bucurat enorm să vă vedem aici. Mi-am văzut familia, care m-a și emoționat. Mă bucur că am adus acestă medalie României și clubului meu, CSM Onești, cred că o merităm din plin și ne dorim la cât mai multe rezultate. Pregătim Los Angeles 2028, pentru că suntem încă tineri și cred că vom reuși mai multe medalii la următoarea ediție.

Am fost mândră că am fost portdrapelul României la ceremonia de închidere, am resimțit aceleași sentimente de pe podiumul olimpic, a fost ceva unic și cred că va rămâne ceva unic. Mulțumesc tuturor oamenilor care au fost în sală cu noi, celor care au fost acasă, mulțumesc familiei care mi-a dat viață, mulțumesc CSM Onești și doamnei Ingrid, întregului staff, domnului președinte de la halterele românești, antrenoriuor de la lot, celor de club și tuturor oamenilor, pentru că împreună am fost o echipă și am reușit să aducem acasă această medalie."


Știrea inițială:

România a încheiat competiția cu cel mai bun rezultat din ultimele două decenii: nouă medalii, din care trei de aur.

Oficial, Team Romania se întoarce acasă cu opt medalii. A noua medalia a fost câștigată de Ana Bărbosu în urma deciziei TAS, iar Comitetul Internațional Olimpic a anunțat că gimnasta americană Jordan Chiles trebuie să returneze medalia. Astfel, sportiva din România mai are puțin de așteptat până va intra în posesia bronzului olimpic.

Sportivii români medaliați cu aur la JO 2024

Aur au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu).

Medalii de argint au fost cucerite de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin - categorie uşoară, precum şi de halterofila Mihaela Cambei la cat. 49 kg.

De asemenea, David Popovici a obținut medalia de bronz la 100 de metri liber, iar gimnasta Ana Maria Bărbosu a obținut această distincție la proba de sol, ca urmare deciziei TAS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE