Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ana Maria Bărbosu a primit medalia de la JO 2024: ”Mulțumesc tututor celor care au adăugat un pic de bronz la această medalie”

Gimnasta Ana Maria Bărbosu a primit astăzi medalia de bronz de la JO 2024, în cadrul unei ceremonii organizate la București. Tot astăzi, sportivii medalia la JO 2024, dar și gimnasta Sabrina Maneca Voinea (locul 4 la sol) au fost premiați de către fundația Ion Țiriac cu mașini electrice de ultimă generație, pentru performanțele lor de la Jocurile Olimpice.

Ana Maria Bărbosu: ”E un moment emoționant pentru mine. Auzindu-i pe campionii noștri că medalia este foarte grea, nu am realizat cât de grea este totuși. Mulțumesc tututor celor care au adăugat un pic de bronz la această medalie, pentru că rezultatul acesta a venit în urma a multor ani de muncă în sala de gimnastică.

Le mulțumesc antrenorilor, de la primii cu care am lucrat în sala de gimnastică, până la antrenorii care m-au adus la Olimpiadă anul acesta. Rezolvarea cazului sau această situație a fost posibilă datorită federației și casei de avocatură care nu a renunțat la noi, sportivele, și a luptat pentru toate. Au dorit să existe 3 medalii de bronz. Eu le mulțumesc pentru au luptat și luptă în continuare. Sper să continui să reprezint România la cel mai înalt nivel.”

Octavian Morariu, membru CIO: ”S-a făcut dreptate în acordarea medaliilor”

Octavian Morariu, membru al Comitetului Internaţional Olimpic pentru România, a declarat că medalia de bronz obținută de Ana Maria Bărbosu la Jocurile Olimpice reprezintă ”un semnal foarte bun pe care gimnastica română îl dă lumii”.”

Octavian Morariu: ”Nu s-a întâmplat decât un singur lucru - s-a făcut dreptate în acordarea medaliilor. După cum știți, a fost o luptă contra cronometru pentru că procedurile sunt foarte stricte.

Constetația trebuia depusă în 24 de ore de la acordarea medaliei către gimnasta americană și mai ales trebuia judecat pe perioada Olimpidei. Pentru TAS, TAS a constituit o unitate ad-hoc la Paris pentru ca aceste litigii să poată fi soluționate în cel mai scurt timp în interesul sportivilor.

Prin mandatul care mi-a fost conferit, am putut să acord astăzi Anei Maria această medalie.

Mă bucur din suflet pentru ea, mă bucur pentru gimnastica românească. Sunt 12 ani, dacă nu mă înșel de la ultima medalie a României la gimnastică, la Londra prin Sandra Izbașa.

Este un semnal foarte bun pe care gimnastica română îl dă lumii. Gimnastica românească a revenit la locul care i se cuvine.

Îmi doresc ca pe viitor să vedem cât mai multe medalii acordate fetelor noastre.

Bravo, Ana Maria! Ne-ai făcut o mare bucurie. Îți dorim cu toții din suflet mult succes în continuare și o medalie și mai strălucitoare la Los Angeles”.

COSR a primit luni, la Paris, medalia de bronz cuvenită gimnastei Ana Maria Barbosu, medalie atribuită României prin decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Aceasta a fost înmânată reprezentantului COSR de către Comitetul de Organizare, cu acordul Comitetului Internațional Olimpic.

Ana Maria Bărbosu primește azi medalia de bronz după Jocurile Olimpice 2024

Medalia de bronz pe care gimnasta Ana Maria Bărbosu o va primi vineri nu este fizic aceea pe care a primit-o Jordan Chiles la festivitatea de premiere de la Jocurile Olimpice 2024.

"Gimnasta Ana Maria Barbosu va intra în posesia medaliei de bronz câștigată în finala de la sol a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024.

Medalia îi va fi înmânată de Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic pentru România, și de Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român în cadrul unui eveniment care va avea loc pe esplanada Casei Olimpice din București, vineri 16 august", se arată în comunicatul COSR.

Medalia îi va fi acordată Anei Maria Bărbosu după exercițiul făcut la sol, la Jocurile Olimpice de la Paris, în proba individuală. Așa a decis Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS). Astfel, conform procedurilor, americanca Jordan Chiles trebuie să returneze medalia primită inițial.

În direct la Euronews România, președintele COSR, Mihai Covaliu, a anunțat chiar de aseară, care este procedura.

Mihai Covaliu, președinte COSR: "Ana Maria Bărbosu va primi medalia chiar zilele următoare, medalia va sosi în România, ea o va primi într-o ceremonie care trebuie să respecte câteva indicații de la CIO, sunt anumite reguli.

E o ceremonie, dar care nu va fi o ceremonie propriu-zisă, ci doar o înmânare care va fi făcută de membrul CIO pentru România, Octavian Morariu. Mâine se va stabili exact când și unde. Așteptăm instrucțiuni de la CIO. Când medalia va sosi în România, le vom avea. Împreună cu FRG, le vom pune în aplicare. Săptămâna asta, sportiva sigur va intra în posesia medaliei.

Deocamdată avem o decizie definitivă a TAS, care a trebuit să fie finală până la finalizarea Jocurilor Olimpice, așa cum prevede regulamentul TAS ad-hoc, care a funcționat la Paris și care a trebuit să soluționeze toate cazurile venite în timpul JO. De aici încolo, avem exact situația pe care o cunoaște toată lumea, medalia va fi a sportivei din România. După aceea, cine atacă și cum atacă, sunt chestii care pe mine mă depășesc."

TAS a publicat motivarea hotărârii în cazul gimnastelor

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a publicat motivarea hotărârii în cazul finalei finalei de la sol din cadrul Jocurilor Olimpice, decizie în urma căreia Ana Maria Bărbosu va primi medalia de bronz.

Printre altele, TAS confirmă niciuna dintre părți nu a contestat, în timpul audierilor din 10 august, faptul că cererea de a contesta punctajul obținut de sportiva Jordan Chiles a fost depusă după expirarea timpului regulamentar de un minut.

Nici componența panelului de arbitri nu a fost contestată, iar președintele comisiei, iranianul Hamid Gharavi, a înștiințat toate părțile că de-a lungul timpului a reprezentat România în diverse litigii comerciale.

De asemenea, TAS condamnă declarațiile făcute în mai multe publicații de origine americană care acuză că președintele și întreaga comisie au fost părtinitoare în acest caz.

”TAS condamnă declaraţiile scandaloase publicate în anumite mijloace de informare în masă din SUA, care susţin, fără să cunoască cele de mai sus şi înainte de analizarea hotărârii motivate, că această comisie, şi mai ales preşedintele acesteia, a fost părtinitoare din cauza altor angajamente profesionale sau din motive de naţionalitate", se arată în decizie.

Ca urmare a hotărârii TAS, Ana Maria Bărbosu va primi medalia de bronz într-o ceremonie care va avea loc mâine după-amiaza, la București.

Noul clasament al finalei de la sol, după decizia TAS

1. Rebeca Andrade (Brazilia) - 14.166

2. Simone Biles (SUA) - 14.133

3. Ana Maria Bărbosu (România) - 13.700

4. Sabrina Voinea (România) - 13.700

5. Jordan Chiles (SUA) - 13.666

6. Alice D'Amato (Italia) - 13.600

7. Rina Kishi (Japonia) - 13.166

8. Ou Yushan (China) - 13.000

9. Manila Esposito (Italia) - 12.133

  • Medalia Anei Maria Bărbosu este prima medalie olimpică pe care gimnastica din România o obține după 12 ani.

Americanii merg mai departe în dorința de a recupera medalia lui Jordan Chiles

Tribunalul de Arbitraj Sportiv ad-hoc, instituit la Paris în timpul Jocurilor Olimpice, a scris, în motivația respingerii contestației SUA, că sesizarea antrenoarei SUA, Cecile Landi, a venit la un minut și 4 secunde după ce scorul inițial al lui Chiles a fost afișat. Astfel, nu s-a încadrat în acel minut regulamentar. Contestația făcea referire la o greșeală de punctaj.

USA Gymnastics a depus dovezi suplimentare la o zi după ce TAS s-a pronunţat în favoarea unui apel al Anei Bărbosu.

Americanii, care au depus la TAS o contestație, prin care cereau rejudecarea cazului, au primit deja răspunsul, iar acesta este negativ. Ei anunțaseră oricum că intenționau să meargă și mai departe.

În aceste condiții, mai există doar două căi, însă niciuna din ele nu va duce la rejudecarea acestui caz pe fond. Prima este un recurs la Tribunalul Federal Elvețian, iar a doua, chiar la CEDO.

În direct la Euronews România, președintele Tribunalului Român de Arbitraj, Cristian Jura, a explicat de ce americanii au șanse infime să mai aibă câștig de cauză. El susține că cele două instanțe nu vor mai judeca problema pe fond.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE