Francezii și-au dorit Jocuri Olimpice cu cea mai mică amprentă de carbon și cu materiale ecologice folosite la maximum. Așa se explică de ce sportivii au fost lăsați fără aer condiționat, chiar dacă afară erau temperaturi caniculare, iar camerele din satul olimpic au avut un mobilier spartan. Pe de o parte, toate acestea au adunat plângeri și nemulțumiri, dar pe de altă parte au conferit statutul de cele mai sustenabile Jocuri din istorie.
”Sportivii s-au plâns de condițiile dintr-o astfel de cameră. Cum se vede, patul este relativ mic, din carton, dar cel mai mult a nemulțumit lipsa aerului condiționat și înlocuirea cu ventilatoare. Așa arată un astfel de autobuz pentru sportivi, fără aer condiționat, cu temperaturi greu de suportat”, spune Andrei Nourescu, jurnalist Euronews.
Ce se va întâmpla cu materialele folosite pentru construirea satului olimpic
Paturile, realizate din carton ecologic și saltele japoneze, tot eco, vor fi donate armatei. Clădirile din satul olimpic, realizate din materiale care au implicat un consum redus de carbon, sunt alimentate energetic prin panouri solare inteligente și vor deveni locuințe sociale. 90% din echipamentele sportive vor fi donate cluburilor de sport pentru copii.
Noua pistă de atletism de la Stadionul olimpic, complet ecologică, fabricată din scoici și cochilii de midii purpurii zdrobite, reprezintă la rândul ei o premieră. După ce au încercat-o, atleții au spus și că este una dintre cele mai rapide piste din lume.
Pregătirile au vizat și Parisul și au stat tot sub semnul „prietenoși cu mediul înconjurător”.
Sena a fost curățată, au fost modernizate stațiile de epurare a apelor uzate și s-a construit un bazin uriaș pentru împiedicarea apei reziduale care să ajungă în fluviu. Cu toate acestea o sportivă din Belgia s-a plâns că s-ar fi îmbolnăvit cu E-coli și anumite probe care implicau înotul în Sena au fost sistate.
Au fost plantați peste 300.000 de copaci, iar autovehiculele au avut restricții majore de circulație în oraș, pe perioada Jocurilor Olimpice.