Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Panouri fotovoltaice pe casă cu bani proprii. Aproape 20.000 de persoane așteaptă finanțare din partea statului

Doar o treime dintre casele cu panouri solare din România au fost instalate cu bani de la stat, chiar dacă există un program de finanțare. Cei mai mulți prosumatori, cei care livrează în sistem curentul electric care le prisosește, și-au montat panourile prin forțele proprii, explică Autoritatea Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Luna trecută, Administrația Fondului pentru Mediu a accelerat ritmul de aprobare a dosarelor de finanțare nerambursabilă, însă aproape 19 mii de persoane încă așteaptă.

Anca locuiește la ieșirea din București și de luna trecută are montate pe casă panouri fotovoltaice de 6 kw.

„Prin forțe proprii am luat. Ne-a șocat factura de energie electrică în luna august. Pe două luni a fost 1.800 de lei. Am plătit aproape 29.000 de mii de lei. La stat, știam de la vecinii noștri că a durat aproximativ 4 ani”, a menționat aceasta.

De la montajul panourilor pe casă până la a deveni prosumator cu acte în regula e un drum lung, explică Anca.

„Momentan nu putem să pompăm în sistem pentru că ne trebuie certificatul de prosumator. După se face un contract special cu compania care furnizează energia electrică. Abia la două săptămâni de la acel moment se intră în sistem”, a spus ea.

Peste 25.000 de dosare de finanțare a panourilor fotovoltaice, aprobate

Administrația Fondului Pentru Mediu a aprobat anul acesta în jur de 25.000 de dosare de finanțare a panourilor fotovoltaice, iar cele mai multe dintre ele au fost aprobate luna trecută. Cei mai mulți dintre ei nu vor deveni prosumatori până la finalul anului, adică nu vor livra energia în plus în sistemul național. Autoritatea Naționale de Reglementare în domeniul Energiei transmite că în România vor fi până la finalul anului 30.000 de prosumatori, iar numai 9.000 dintre aceștia au pus panouri prin programul Casa Verde.

Oana locuiește în același cartier în care din ce în ce mai mulți proprietari aleg să-și monteze panouri fotovoltaice. Spune că doar două dintre aceștia au decis să aștepte până când AFM va ajunge să le aprobe dosarul. Oana este printre cei care au obținut și certificatul de prosumator.

Cei care vor să își instaleze panouri fotovoltaice cu bani de la stat trebuie să trimită toate documentele necesare unui instalator autorizat de Administrația Fondului pentru Mediu. Instalatorul încarcă documentele într-o aplicație electronică.

Finanțarea panourilor fotovoltaice, o loterie

În prezent, Fondul de Mediu mai are în analiză aproximativ 19.000 de dosare pentru finanțarea panourilor fotovoltaice. Mesajul transmis de AFM este că până la sfârșitul anului vor analiza toate dosarele. Nu toți vor avea însă panourile finațate și instalate.

„Procedurile sunt atât de complicate de evaluare. Ceva este clar disfuncțional înăuntru. Evident, pe cont propriu, nu vor putea să beneficieze de aceste soluții cei mai săraci români. Toate aceste programe, conform reglementărilor europene, ar trebui să vină ca o soluție la probleme extrem de spinoase, cum ar fi sărăcia energetică. Un sfert din românia trăiesc în sărăcie energetică”, a menționat Corina Murafa, expert politici energetice.

De anul viitor, programul „Casa Verde Fotovoltaice” va fi descentralizat. Primăriile vor acorda bani locuitorilor pe baza unui sistem informatic de înscriere a solicitanţilor, a promis ministrul Mediului, Tanczos Barna.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE