În urma celei mai călduroase veri înregistrate vreodată în Europa, un traseu acoperit de gheață și zăpadă a fost descoperit pentru prima dată în cel puțin 2.000 de ani.
Reprezentanți ai stațiunii de schi Glacier 3000, situate în zona Les Diablerets din vestul Elveției, au declarat că topirea gheții din acest an a fost de aproximativ trei ori mai mare decât media pe 10 ani.
"În urmă cu zece ani am măsurat aproximativ 15 metri de gheață. Așadar, mai mult de 15 metri de gheață și zăpadă s-au topit", a declarat Mauro Fischer, glaciolog la Institutul de Geografie al Universității din Berna.
În prezent, se poate vedea stânca goală între ghețarii Scex Rouge și Zanfleuron, la o altitudine de 2.800 de metri.
De ce se topește gheața atât de drastic în Alpi?
Iarna trecută a adus puțină zăpadă și, totodată, Alpii au fost afectați de două valuri mari de căldură la începutul verii.
"Ceea ce am văzut în acest an și în această vară este pur și simplu de necrezut și este într-adevăr dincolo de tot ceea ce am măsurat până acum", a mai adaugat Fischer, referindu-se la viteza cu care s-a topit gheața.
Ghețarii din Alpi sunt acum pe cale să înregistreze cele mai mari pierderi de masă din cel puțin 60 de ani de când există o evidență, arată datele.