Cei 500 de ani de sclavie ai comunității rome sau holocaustul uitat sunt teme care abia reușesc să își facă loc în cărțile de istorie din care elevii studiază în școală. Prin urmare, profesorii care vor să abordeze aceste teme apelează la tehnologie și rețele de socializare.
Ioan Valentin Negoi este profesor de istorie la Școala Gimnazială Mărginenii de Jos, Prahova, dar și un star la început de drum în lumea educației online. În social media, Valentin Negoi este Profu` Negoi, iar materialele sale de pe YouTube și TikTok au sute de comentarii și aprecieri.
Cum a luat naștere RomStoria
RomStoria a început ca un proiect de educație în privința istoriei romilor. După ani de zile în care subiectul perioadei de 500 de ani de sclavie a romilor pe teritoriul României a fost unul tabu pentru cărțile de istorie, astăzi, manualul de clasa a 8-a prezintă un studiu de caz pe această temă, dar și un un fragment care abordează deportarea romilor din Transnistria.
“Nu aveam materiale didactice, așa că alături de Roma Education Fund am decis să facem niște materiale video, animate, scurte și să fie atractive. Ele nu se adresează doar copiilor și sunt utile pentru toți cei care vor să cunoască istoria romilor”, spune profesorul de istorie.
Unul dintre materialele de pe TikTok abordează originile unei expresii des întâlnite la români: a freca menta. Profu` Negoi a explicat la Euronews că această expresie este strâns legată de perioada de sclavie a romilor, când una dintre muncile sclavilor presupunea frecarea meselor cu frunze de mentă, așa încât acestea să aibă un miros ceva mai plăcut.
“Majoritatea reacțiilor sunt pozitive, dar unele nu sunt neapărat prietenoase. RomStoria poate fi un început pentru fiecare. Cine vrea să învețe mai multe, are bibliografia de la fiecare filmuleț. Trebuie doar ca oamenii să fie curioși. [Combaterea prejudecăților față de romi] este un scop important. Sunt mulți cei care spun că locul romilor este în India, dar realitatea este cu totul alta”, mai spune el.