Imagini cu Turnul Eiffel cuprins de flăcări au fost distribuite pe rețelele de socializare, unde au fost accesate milioane utilizatori, fără oamenii să verifice dacă informația este adevărată. #TheCube a aflat că clipul care s-a ”viralizat” este unul trucat, fiind realizat cu ajutorul tehnologiei de tip deepfake ce are la bază instrumente de inteligență artificială. Acest caz scoate în evidență faptul că unii utilizatori ai rețelelor de socializare duc lipsă de educație media, ceea ce face ca fenomenul ”deepfake” să ia amploare, relatează Euronews.com.
Clipurile în care Turnul Eiffel, unul dintre simbolurile Parisului, ar fi luat foc au generat milioane de vizualizări și sute de comentarii pe platformele de socializare. În imaginile distribuite inițial pe Tiktok și apoi pe X, flăcări uriașe ar fi cuprins Turnul Eiffel, iar pe fundal ar fi răsunat sirene ale autospecialelor pompierilor.
#TheCube, echipa specializată a Euronews pentru verificarea informațiilor (fact checking) și demontarea de fake news, a aflat că nu au fost înregistrate victime deoarece imaginile cu Turnul Eiffel care a luat foc nu sunt reale.
Utilizatorii pot verifica informația și cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de supraveghere și transmise live în zona Turnul Eiffel. Acestea nu arată pagube produse de vreun incendiu.
De altfel, site-ul oficial al Turnului Eiffel: nu a existat niciun anunț despre producerea vreunui incendiu. Turiștii vor vizita în continuare simbolul Parisului, deoarece activitate decurge fără probleme.
Videoclipul a fost distribuit., de fapt, pentru prima dată pe YouTube în anul 2023. Cei care l-au încărcat au precizat că imaginile conțin efecte vizuale (VFX), clipul fiind realizat cu ajutorul tehnologiei CGI - imagini generate pe calculator.
Așadar, nu este vorba de o urgență majoră, așa cum cei care au distribuit imaginile deepfake au lăsat impresia. Clipul video cu imagini trucate a fost distribuit masiv, sub pretexte false.
Expert român: ”Toate tehnologiile, pe lângă avantaje, vin și cu mari provocări”
”Dacă nici eu nu mai sun fan tehnologie...însă toate tehnologiile, pe lângă avantaje, vin și cu mari provocări.
Ani de zile s-a încercat educație media în România (adică cum citești o știre, cum o verifici) - în școli, că la adulți nu prea ai cum să mai ajungi, și s-a reusit într-un procent destul de mic, acolo unde au mai avut ONG-urile ceva fonduri.
Problema asta, nerezolvată la timpul ei, duce acum la o problemă și mai mare: deep fake. Cum ii învățam pe oameni să distingă între deep fake și realitate?
Am în lucru un curs special pentru asta pentru profesori, dar revin cu detalii. Până atunci, vă las un exemplu despre ce înseamna și cum se propagă despre fake...”, a scris Ana-Maria Stancu, expert în robotică, pe Facebook.
Niciun anunț al autorităților din Paris despre presupusul incendiu de la Turnul Eiffel
Un alt montaj prezintă imagini reale de la incendiul devastator de la catedrala Notre Dame din 2019, dar etichetate greșit ca și cum ar avea legătură cu presupusul incendiul de la Turnul Eiffel. În filmare, se poate vedea cum turla catedralei arde și se prăbușește în incendiul care a continuat să distrugă cea mai mare parte a acoperișului acesteia. Videoclipul prezintă apoi alte imagini înșelătoare cu Turnul Eiffel înghițit de fum.
Cu toate acestea, nu a existat niciun anunț din partea autorităților de la Paris despre presupusul incendiu de la Turnul Eiffel.
Mai mult, președintele francez Emmanuel Macron nu a făcut nicio declarație pe această temă și nu au existat declarații din partea serviciilor de urgență din Paris.
Comparați acest lucru cu incendiul de la Notre Dame, care a beneficiat de o atenție mediatică internațională, pe scară largă, precum și de declarații de susținere din partea unor personalități din Franța și a unor lideri din întreaga lume.
Așadar, nu vă faceți griji pentru că Turnul Eiffel rămâne în continuare în picioare.