Valoare, talent, glorie, spectacol și bani. Acestea sunt ingredientele Champions League, cea mai importantă competiție inter-cluburi din fotbalul european. Ediția a 69-a, adică sezonul în curs, marchează un punct de cotitură. Este ultimul sezon în care Liga Campionilor se mai dispută în acest format.
Din sezonul următor, schimbarea este radicală. Practic, va fi o adevărată reformă, care a fost aprobată în mai 2022, în Comitetul Executiv al UEFA.
Schimbări Champions League, din 2024-2025
Au mai existat schimbări de-a lungul timpului în această competiție, care a fost înființată în 1955, sub denumirea de Cupa Campionilor Europeni, când au participat 16 echipe. După 37 de ani, în 1992, s-a adoptat denumirea actuală, de Champions League, cu 32 de echipe participante.
Însă reforma majoră va veni în sezonul următor, 2024-2025, când Champions League își va mări din nou numărul de echipe, de la 32 la 36. Dar mai important este formatul în care se va disputa, așa-numitul format elvețian, creat după cel în care ar fi urmat să se dispute Super League, competiția care s-a dorit a fi înființată și care a fost boicotată în 2021, așa că nu s-a mai pus în practică acel proiect.
Cele patru echipe în plus care vor ajunge în UCL vor fi alocate astfel:
- Un loc va reveni clubului care s-a clasat pe poziția a treia în campionatul asociației țării care se află pe locul cinci în ierarhia UEFA a coeficienților.
- Un loc va fi acordat unei campioane dintr-o țară, prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi care se califică în urma așa-numitei "rute a campioanelor".
- Ultimele două locuri vor reveni asociațiilor naționale cu cea mai bună performanță colectivă a cluburilor lor în sezonul precedent (numărul total de puncte obținute împărțit la numărul de cluburi participante). Aceste două asociații vor câștiga un loc pentru clubul cel mai bine clasat în liga națională, în spatele pozițiilor care duc la calificarea în UEFA Champions League.
În prezent, există 8 grupe de câte 4 echipe, ceea ce înseamnă că, în fiecare grupă, echipele joacă între ele, în sistem tur-retur, iar apoi primele două se califică în optimi.
Totul se va schimba de la anul. Astfel, cele 36 de echipe vor fi împărțite în 4 urne a câte 9 cluburi. Urnele sunt formate pe baza coeficientului UEFA. Din prima urnă fac parte câștigătoarea Champions League din acest sezon și primele 8 echipe cu cel mai bun coeficient UEFA. Având în vedere că fiecare grupă cuprinde câte 9 echipe, asta înseamnă că fiecare dintre cluburi va avea de jucat cu celelalte 8, adică va avea 8 meciuri (4 acasă și 4 în deplasare), iar acestea se vor disputa pe parcursul a zece săptămâni, într-un fel de mini-campionat. Așadar, o echipă nu mai joacă 6 meciuri în grupă, ci 8.
UEFA spune că, în acest format, cluburile au posibilitatea de a se confrunta cu o gamă mai largă de adversari, iar fanii au șansa de a vedea mai multe echipe de top care se duelează mai devreme în competiție.
Primele opt echipe din acest mini-campionat se vor califica în fazele eliminatorii, iar echipele de pe locurile 9-24 vor intra într-un play-off (tur-retur), în timp ce locurile 25-36 vor fi eliminate. În urma acestui play-off, se vor definitiva optimile Champions League (16 echipe).
Optimile, care se vor juca tur-retur, vor fi trase la sorți, iar cele mai bune două echipe vor fi poziționate în colțuri opuse ale tabloului, putând să se întâlnească abia în finala care va avea loc pe 31 mai 2025, la Munchen.
Semifinalele se vor disputa într-o singură manșă, iar meciurile se vor juca într-un singur oraș, sub forma unui fel de Final Four.
Buget mai mare în Champions League și bani mai mulți pentru echipe
O altă regulă impusă de UEFA este că ligile europene cu cei mai buni coeficienți vor primi un loc în plus în Champions League. În acest moment, Premier League (Anglia) și Serie A (Italia) ocupă primele două poziții în ierarhia europeană pe sezonul 2023-2024, așa că ar urma să aibă pentru sezonul viitor 5, respectiv 3 reprezentante în Champions League.
În total, numărul de meciuri va crește, de la 125 la 189, pe parcursul unui sezon. UEFA a motivat această schimbare și prin faptul că sumele de bani primite vor fi mai mari și vor fi distribuite către mai multe echipe.
În sezonul actual, premiile din Champions League totalizează 2,03 miliarde de euro. Campioana este premiată cu 20 de milioane de euro, însă suma totală pe care o poate încasa este mult mai mare dacă adăugăm market-pool-ul și alte contracte. De exemplu, campioana în exercițiu, Manchester City, a încasat 80 de milioane.
Așadar, este de așteptat ca sezonul următor să aducă premii mult mai mari. Pentru stagiunea actuală, UEFA încasează în jur de 3,6 miliarde de euro doar din drepturile TV și susține că noul format va aduce în jur de 4,6-4,8 miliarde.
- Campioana în exercițiu este Manchester City, după 1-0 în finala cu Inter.
- În sezonul acesta, finala se joacă la Londra, pe Wembley.
- Imnul Champions League, intitulat simplu, "Champions League", a devenit celebru și este opera compozitorului britanic Tony Britten, care l-a creat în 1992. Coloana sonoră este bazată pe piesa Zadok the Priest, compusă de britanicul George Frideric Handel, în 1727 și realizată special pentru încoronarea regelui George al II-lea.
Meciuri memorabile din istoria Champions League
Champions League, în formatul în care a fost ea până acum, lasă în urmă niște meciuri memorabile și performanțe istorice:
- Returul din sferturile Ligii Campionilor 2004, dintre Deportivo La Coruna şi AC Milan. Italienii, care erau deţinătorii trofeului, câştigaseră în tur cu 4-1, dar spaniolii s-au impus cu 4-0 în retur și s-au calificat în semifinale. Ei aveau, la acea vreme, generația "super Depor", cu Javier Irureta pe bancă și cu jucători precum Juan Carlos Valeron, Roy Makaay, Rivaldo, Bebeto, Djalminha, Mauro Silva, Diego Tristan, Pauleta, Pedro Munitis sau Walter Pandiani.
- Tot Deportivo La Coruna a mai fost protagonista unui meci memorabil în 2000, în faza grupelor, cu PSG. Parizienii au condus cu 3-0, dar Depor a câștigat cu 4-3, cu un hat-trick al lui "El Rifle" Pandiani și un gol al lui Tristan.
- Finala Champions League din 1999, Manchester United - Bayern Munchen, rămâne una cu adevărat incredibilă în toată istoria competiției. Bavarezii aveau deja 1-0 după primele minute, iar apoi au lovit bara de două ori. Meciul a fost presărat cu o mulțime de ocazii și a fost extrem de spectaculos, iar englezii aveau nevoie de un "miracol" pe final, așa cum spuneau comentatorii de la acea vreme. Iar miracolul a venit în ultimele minute. Mai întâi, Beckham a centrat din corner, Giggs a prelungit până la "rezerva" Teddy Sheringham, care a egalat în minutul 90. Peste încă un minut, același Beckham a fost la originea golului reușit de Ole Gunnar Solskjaer, poreclit "Baby face killer".
- Însă cel mai "nebun" meci din Champions League rămâne tot o finală, cea din 2005, disputată între Liverpool și AC Milan, la Istanbul. Italienii, care câștigaseră trofeul în 2003, aveau 3-0 la pauză, însă "Cormoranii" au egalat în partea secundă, cu trei goluri în primul sfert de oră (în minutele 54, 56 și 60). În prelungiri, portarul lui Liverpool, Dudek, a avut niște intervenții de necrezut și a păstrat scorul intact. Așa că au urmat loviturile de departajare, unde s-au impus englezii, după ce Shevchenko a ratat și a oferit o imagine memorabilă, care a intrat în istorie.
Românii în Champions League
Cea mai mare performanță a românilor în Liga Campionilor rămâne cea din 1986, când Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni, așa cum se numea pe atunci întrecerea, după o finală de poveste cu uriașa Barcelona, în fața căreia s-a impus la loviturile de departajare, cu Helmut Duckadam protagonist. După performanța din 1986, Steaua a fost aproape de trofeu în 1988, când s-a oprit în semifinale, după "dubla" cu Benfica. Iar în 1989, Steaua a jucat din nou finala, dar a fost învinsă de Milan, scor 0-4.
Tot Steaua a fost prima echipă din România care a debutat în această competiție. S-a întâmplat în 1957, la doi ani de la înființarea Cupei Campionilor Europeni.
Dintre românii cu cele mai multe prezențe în Champions League, Răzvan Raț și Gică Hagi sunt lideri, cu 57 de apariții, urmați de Marius Lăcătuș, cu 54 de prezențe, în timp ce Cristi Chivu are 52. "Regele" Hagi rămâne cel mai bun marcator român în Champions League, cu 19 goluri.
Recorduri în Champions League
- Echipa cu cele mai multe trofee - Real Madrid (14), urmată de Liverpool (7).
- Echipa cu cele mai multe participări - Real Madrid (43), urmată de Benfica (41)
- Echipa cu cele mai multe meciuri jucate - Real Madrid (482), urmată de Bayern Munchen (388) (până la finalul fazei grupelor 2023-2024)
- Echipa cu cele mai multe goluri marcate - Real Madrid (1063), urmată de Bayern (816) (până la finalul fazei grupelor 2023-2024)
- Cel mai bun marcator din istoria Champions League - Cristiano Ronaldo (141)
- Cele mai multe meciuri disputate în Champions League - Cristiano Ronaldo (187)
- Cele mai multe pase decisive date în Champions League - Cristiano Ronaldo (42)
- Jucătorul cu cele mai multe minute jucate în Champions League - Iker Casillas (16.267)