Elon Musk, cel mai bogat om din lume, și Santiago Abascal, lider al extremei drepte din Spania, se vor număra printre invitații premierului italian Giorgia Meloni la “Atreju”, o petrecere de Crăciun cu tematică ”fantasy”, unde timp de patru zile vor fi celebrați tinerii conservatori din Italia, relatează Euronews.com.
Petrecerea de Crăciun pe care Giorgia Meloni o organizează pentru tineretul conservator se dorește a fi una cu totul specială față de prima ediție a festivalului din urmă cu 26 de ani. În 1998, Meloni nu era un nume sonor în politica italiană, ci doar șefa filialei ”Azione Giovani”, organizația de tineret a defunctului partidul Alleanza Nazionale. La acel moment, ea a organizat un eveniment național pentru a sărbători tineretul conservator italian.
Evenimentul a fost botezat ”Atreyu”, după unul dintre personajele principale din filmul fantasy ”The NeverEnding Story” (1984). Alegerea numelui nu a fost surprinzătoare, în condițiile în care Meloni este cunoscută ca fiind o pasionată a genului fantasy.
Ideea i-a venit după ce a participat în anii '90 la tabăra Hobbit, un eveniment asemănător festivalului Woodstock, organizat pentru tineri de partidul neofascist ”Movimento Sociale Italiano” (Mișcarea socială italiană, trad) pentru a celebra cărțile scrise de J.R.R. Tolkien.
Ediția din acest an a festivalului ”Atreju” are loc în perioada 14-17 decembrie, cu sprijinul partidului ”Frații Italiei”, condus de Meloni, iar organizatorii își propun să fie una cu totul diferită. În primul rând, Giorgia Meloni se află la vârful politicii din Italia, ceea ce i-a permis să invite celebrități la acest eveniment.
Pe lista invitaților se află miliardarul Elon Musk și Santiago Abascal, liderul partidului populist spaniol Vox.
De altfel, directorul executiv al Tesla și Space X s-ar fi numărat printre personalitățile invitate la o petrecere de Halloween, organizată la Castelul Bran în octombrie 2022. La acel moment, s-a vehiculat că Elon Musk a venit în România, însă informația a fost dezmințită chiar de magnat în momentul în care a publicat imagini de la petrecerea de Halloween la care a participat cu adevărat.
Ce este festivalul Atreyu la care a fost invitat Elon Musk
Piero Garofalo, profesor de studii italiene la Universitatea New Hampshire din SUA, a explicat că Atreju este ”mai puțin un congres politic decât un eveniment politic partizan".
Anul acesta, la festival va exista un târg de Crăciun, dar și un patinoar. De asemenea, vor fi organizate concerte, expoziții, dezbateri și spectacole de comedie pentru tineri. Din acest motiv, evenimentul este axat mai degrabă pe socializare decât pe discuții politice.
Tema ediției din acest an este "Bentornato orgoglio italiano" ("Bine ați revenit la mândria italiană")", un titlu care se potrivește cu manifestul electoral al Giorgiei Meloni.
"Astăzi, odată cu ascensiunea politică a Giorgiei Meloni și cu recentele succese electorale ale Fraților Italiei, Atreju a căpătat o importanță din ce în ce mai mare, atrăgând [anterior] invitați precum premierul ungar Viktor Orbán, consilierul lui Donald Trump, Steve Bannon - și atenția presei", a explicat Garofalo pentru Euronews.
"Festivalul servește acum ca o platformă pentru a prezenta statura internațională a Giorgiei Meloni și integrarea dreptei italiene în comunitatea internațională", a adăugat el.
Personalitățile invitate la evenimentul organizat de Giorgia Meloni
Pe lista de invitați la petrecere se află reprezentanți ai dreptei europene și internaționale.
Printre cei mai importanți invitați se numără Elon Musk, premierul albanez Edi Rama și liderul spaniol al partidului de extremă dreapta Vox, Santiago Abascal.
Premierul britanic Rishi Sunak, "care împărtășește cu Giorgia Meloni abordări neortodoxe în problematica gestionării afluxului de migranți, se pare că se va întâlni cu premierul Meloni sâmbătă dimineața, în timpul festivalului, deși nu neapărat la festival", spune Garofalo.
Profesorul a evidențiat că participarea la Atreju nu înseamnă automat exprimarea sprijinului față de Giorgia Meloni.
"De exemplu, mai mulți lideri ai partidelor de opoziție, printre care Matteo Renzi, Carlo Calenda, Angelo Bonelli și Michele Emiliano, vor participa, de asemenea, la festival în speranța de a atrage voturi", spune el.
"Într-adevăr, participarea semnalează importanța și vizibilitatea din ce în ce mai mari pe care le oferă platforma Atreju vorbitorilor. Acestea fiind spuse, dincolo de participanți, al căror număr va depăși probabil 100.000 de persoane, și de ampla acoperire mediatică (datorată în mare parte invitaților de seamă) din următoarele patru zile, Atreju nu este un eveniment urmărit cu un interes deosebit de către publicul larg, deși va fi cu siguranță în centrul atenției în această săptămână", a adăugat el.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a refuzat invitația lui Meloni la festival.
Ce legătură are festivalul cu romanul ”The NeverEnding Story”
În limba italiană, Atreju este un omagiu adus războinicului ce călărește un dragon, un personaj emblematic din romanul fantastic ”The NeverEnding Story” (Poveste fără sfârșit) publicat de Michael Ende în anul 1979, potrivit profesorului Garofalo.
Romanul a fost sursa de inspirație la Hollywood pentru pelicula cu același nume care în 1984 a avut încasări de peste 100 de milioane de dolari în box office-ul mondial. Filmul s-a bucurat de un succes deosebit în Germania, unde cinci milioane de oameni au mers la cinematograf pentru a-l viziona, atrași de efectele speciale revoluționare pentru acea vreme.
"Acest nume a fost ales deoarece, pentru organizatorii evenimentului, personajul fantastic reprezintă tineretul implicat care, în eterna luptă dintre bine și rău, rezistă nihilismului pentru a păstra idealurile", spune el.
Giorgia Meloni a subliniat importanța romanului într-o postare pe Facebook din 2019, în care a comemorat 40 de ani de la publicarea romanului, scriind "Un roman emblematic ce mi-a marcat copilăria. Lupta și victoria lui Atreju împotriva Nimicului, un inamic care încearcă să uzeze imaginația tinerilor, golind-o de valori, reprezintă și astăzi un simbol inspirat. Cu acest model în minte, am dus mereu mai departe pasiunea mea politică!".
"The Neverending Story" și Atreyu nu sunt primele elemente din literatura fantastică pe care Meloni i-a folosit în scop politic. De-a lungul lungii sale cariere, ea a făcut adesea referire la "Stăpânul inelelor" de J.R.R. Tolkien, care a făcut obiectul unei expoziții importante la Roma în acest an.
Printre idolii fantastici ai lui Meloni se numără, de asemenea, "Game of Thrones" al lui George R.R.R. Martin și piratul spațial Captain Harlock.