Părinții elevilor din București vor primi un chestionar legat de prevenția consumului de droguri în școli. Acesta va fi prezentat marți de Prefectul Capitalei, după ce o echipă de psihologi și sociologi a lucrat la el. Întrebările din chestionar vor fi pe trei teme, printre care și testarea elevilor în cazul cărora sunt suspiciuni că au consumat substanțe interzise, potrivit Edupedu.ro.
Prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă, a afirmat că scopul distribuirii acestui chestionar la nivelul tuturor școlilor din Municipiului București este o consultarea părinților și elevilor majori în legătură cu ”trei teme extrem de importante” referitoare la problematica drogurilor.
”Este vorba despre posibilitatea testării în anumite condiții, adică la cererea unui cadru didactic care sesizează un comportament atipic al unui elev, cu acordul prealabil al părintelui sau în prezența părintelui și în condiții stricte de confidențialitate pentru a evita cu orice preț stigmatizarea”, a afirmat prefectul Capitalei.
Prefectul Capitalei vrea testări antidrog decontate de stat
”A doua temă a cercetării se referă la posibilitatea efectuării unor analize medicale periodice de sânge, cum sunt analizele periodice, decontate de casa de asigurări de sănătate care să includă și markeri antidrog.
Pornim de la premisa că orice părinte dorește să știe că are un copil sănătos și dacă dorește să știe că un copil are inima, ficatul, plămânii, rinichii sănătoși, nu este cu nimic mai important să știe un părinte că care un copil care a consumat sau consumă droguri.
Aceste analize, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie decontate de către casa de asigurări de sănătate, să se facă în clinici medicale, la cererea părintelui ori de cât ori este nevoie”, a mai precizat Rareş Hopincă.
Rezultatul testărilor antidrog va fi confidențial
”În urma acestei analize, ideea noastră sau întrebarea pe care o punem părinților este dacă ar fi de acord să se elibereze o adeverință care să ateste faptul că elevii au fost la analize medicale, nu însă să se prezinte școlii rezultatul analizelor.
Rezultatul analizelor va fi confidențial și va fi disponibil doar familiei”, a menționat prefectul Capitalei.
O oră de educație antidrog ar fi putea fi inclusă în programa școlară
”A treia temă se referă la introducerea sau nu în programa școlară a unei ore de educație antidrog și nu în ultimul rând, întrebăm părinții dacă ar fi de acord ca școala în care învață copiii să facă parte dintr-un proiect pilot antidrog în care să fie testate efectiv o parte dintre măsuri”, a punctat Hopincă.
De altfel, reprezentantul Guvernului a subliniat că cele trei teme incluse în cadrul chestionarului sunt propuse spre consultare părinților. Proiectul de chestionar poate suferi modificări, a dat asigurări prefectul Capitalei.
În urma centralizării propunerilor, chestionarul în formă finală ar urma să fie prezentat la finalul săptămânii.
Chestionarul va fi trimis copiilor, începând cu clasa a V-a
”Am discutat despre vârsta de la care ar trebui să înceapă acest grup-țintă. Am concluzionat că acest chestionar va fi trimis spre completare voluntară părinților, copiilor începând cu clasa a V-a. Și în ciclul gimnazial și în ciclul liceal, părinții vor avea posibilitatea să completeze acest chestionar.
Va fi un demers voluntar, nu va fi nimeni obligat să facă ceva ce nu își dorește.
Am decis să adresăm acest chestionar și elevilor majori - elevilor de clasa a XII-a care au împlinit deja 18 ani”, a detaliat Hopincă.
Datele obținute prin completarea chestionarelor vor fi colectate într-o perioadă de patru săptmâni.
”Aș vrea să fim prezenți în fiecare liceu din București, să prezentăm împreună cu specialiști acest chestionar ca parte a campaniei ample de conștientizare a drogurilor.
Nu ne interesează doar să obținem niște date statistice. Ne interesează să intrăm într-un dialog onest cu părinții prin care să le explicăm că această problemă există și să îi luăm parte a eforturilor de prevenire a consumului de droguri”, a subliniat prefectul Capitalei.
Cum arată chestionarele?
Euronews România a obținut o variantă draft a chestionarelor – atât cel pentru părinți, cât și cel pentru elevi. Aceasta nu este varianta finală, mai pot fi trimise propuneri în grupul de lucru până joi.
Elevii și părinții primesc același set de întrebări, însă formulate diferite. De exemplu:
- Aceștia sunt rugați să estimeze nivelul consumului de droguri în școala în care învață ei / copilul lor , în raport cu alte școli din București.
- O altă întrebare este: ”Credeți că o persoană dependentă de droguri este văzută ca un infractor, sau mai degrabă ca o persoană bolnavă?”
- Chestionarul îi întreabă pe părinți și elevi dacă ei cred că rezultatele unui test antidrog pot fi fals pozitive.
Chestionarul pentru părinți
Chestionarul pentru elevi